Choklad- och hasselnötspaj med kolagrädde och granatäpple

16 oktober, 2019

En lättbakad paj där söt fluffig kolagrädde möter syrliga granatäpplekärnor. Allt i en spröd pajbotten med choklad och hasselnötter.

En ljuvligt vacker paj att ställa fram på fikabordet i jul. Pajskalet är en spröd historia med choklad och hasselnötter. Om man inte tål det kan man absolut byta ut det mot samma mängd vanligt mjöl, men jag lovar att nötterna verkligen gör sitt för helhetssmaken.

Fyllningen är busenkel och så god! Vispad grädde med karamelliserad mjölk, alltså så där dulce de leche som du köper på burk i affären, och det ska vara den som är kokad och ser ut som kolasås, alltså inte den kondenserade mjölken.

Och så granatäpple då. Finns det något vackrare? Och den syrliga smaken bryter av så fint mot den söta fluffiga grädden.

Choklad- och hasselnötspaj med kolagrädde och granatäpple

4.2/5(3)
Röster
Portioner: Ca 8 portioner

Ingredienser:

Pajskal

100 gram vetemjöl (1 2/3 dl)

20 gram kakao (0,5 dl)

50 gram hasselnötsmjöl (1 dl)

75 gram smör

1 nypa salt

1 ägg (uppdelat vid två tillfällen)

Fyllning

3 dl vispgrädde

ca 200 gram dulce de leche (en halv burk)

Granatäppelkärnor

Instruktioner:

Pajskal

1. Lägg vetemjöl, hasselnötsmjöl, smör, salt och halva ägget (vispa upp det i ett glas och häll i hälften, spara resten till senare) i en matberedare och kör snabbt ihop den till en deg.

2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar botten. Ställ in pajformen i frysen i 15 minuter och baka sedan på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 12-15 minuter tills den är helt genombakad.

3. Pensla insidan av pajskalen med resten av ägget så fort den kommit ut ur ugnen. Låt pajskalet bli helt kallt. Så här långt kan du förbereda dagen innan.

Fyllning

1. Vispa grädden tills den börjar tjockna något. Tillsätt dulce de leche och vispa tills du får som en fast mousse.

2. Spritsa eller bred ut grädden i pajskalet. Dekorera med granatäpple. Det går också bra att byta ut dem mot frysta lingon om man skulle vilja det.

Servera direkt eller inom ett par timmar, förvara pajen i kylen.

Dela det här inlägget:
8 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jessica

    Hej.
    Jag undrar om man kan frysa ner kakan

    • A
      Emma Brink Rask

      Inte med fyllningen i, men du kan frysa pajskalet.

  • Jessica

    Hej.
    Går det att frysa ner denna kaka?

  • Jessica

    Hej.
    Kan man frysa ner denna kaka?

  • Hej!
    Om man vill göra den helt glutenfri och ersätta mjölet med hasselnötsmjöl endast, hur mycket bör man kompensera med då?

    Malin

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan inte bara ersätta vetemjölet med hasselnötsmjöl, då blir det bara smul av allt. Jag skulle googlat upp ett glutenfritt pajskal och sedan tillsätta kakao i så fall.

  • Pajform diametern?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg