En lyxig guldskimrande tårta med en rostad mandelbotten, en syrlig persikokompott och en krämig mousse smaksatt med mousserande vin.
Detta är en riktigt lyxig nyårstårta och den är bara så god. Använd gärna ett sötare mousserande vin, som Asti från Freixenet. Söta viner har mer smak än torra och det hjälper att ge smak till tårtan. Reducera gärna ner det ytterligare för att verkligen koncentrera smaken.
Tårtan är glutenfri och botten är en marängbotten med rostade mandlar. Persikokompotten är också smaksatt med citron för att ge en fräschör till tårtan. Du kan välja att servera tårtan utan glaze, men det ger den extra lilla glansen.
Jag har dekorerat med guldströssel från Dr Oetker och vita chokladkulor från Valrhona och även lite ätbart guld.
Formen jag har använt heter Universo 1200 och du hittar den hos Söders Gourmet. Formen som jag har gjort botten i och även stöpt kompotten i hittar du här.
Är du nyfiken på en annan tårtan med mousserande vin så hittar du en sån här.
Här hittar du mina bästa tips för hur du lyckas med moussetårta. Och här kan du läsa mer om mirrorglaze.
Freixenet Asti DOCG hittar du på systembolaget med artikelnr: 51893
Helena
Hej, tårtan blev jättegod, hade tänkt addera passionsfrukt eller hallon men avstod. Fräsch läcker och lyxig som den var. Gjorde 1,5 x receptet vilket funkade utmärkt till en ngt större form.
Narin
Hej, kan man byta ut syltsocker mot gelesocker?
Mvh.
Narin
Emma Brink Rask
Nej, inte med samma resultat
Julia
Har du något tips kring hur man transporterar moussetårtor likt denna (utan mirror glazen)? Är det möjligt att göra en moussetårta, frysa till helt genomfrusen och sen frakta 20-30 minuter i bil utan att den börjar läcka och bli alldeles vattnig? Har aldrig vågat prova 🙈
Emma Brink Rask
Moussetårtor är perfekta att frakta frusna. Ta loss den från formen och lägg den på ett fat och ställ stabilt i en låda. Då går den fint att frakta. Det tar minst 2-3 timmar innan den är tinad och 5-6 timmar för den att tina hela vägen in.
Julia
Tack för snabbt svar och för alla fina recept 😊
Mikaela
Gjorde den här tårtan (och passade på att byta felatin mit agar agar) till nyår – oh my vad god den var!! Tack för det underbara receptet💜 Mina föräldrar sa att det var den godaste tårtan de ätit😋
Emma Brink Rask
Kul att höra!
Lena Johansson
Låter supergod så denna tänkte vi ha på nyår, har tidigare gjort den andra varianten. Vad gör man förresten med de salta mandlarna till botten, ska de malas ner till mjöl också? Kunde inte se när de skulle i? Tack på förhand!
Cecilia Lundevall
Hej kan man byta ut hela mandlarna mot mandelmjöl istället ??
Ellinor
Hej
Tänkte testa göra denna tårta till nyår men funderar på om man kan montera tårtan i portionsformar istället. Är lite nyfiken på att testa silikonformarna i hjärtan som du gjort en alla hjärtans dag bakelse i. Tror du det kan fungera? Och tror du mängderna i receptet behöver justeras något?
Emma Brink Rask
Det går såklart utmärkt. Skulle gissa att receptet räcker till en silikonmatta med formarna. Du kan stöpa persikokompotten i mindre kupoler eller nåt sånt.
Cecilia Lundevall
Hej kan man byta ut hela mandlarna mot mandelmjöl istället ??
Emma Brink Rask
Det kan man, men rosta gärna lite i en torr panna så att du får smaken av rostad mandel.