Saftiga hasselnötsbottnar, krämig nougatmousse och syrlig apelsincurd omgivet av ett vackert band av marsipan. En vintrig festtårta!
Jag blev så nöjd med hur den här tårtan blev! Ja, ibland blir jag det. Jag tycker att den blev elegant och vacker och ser samtidigt maffig och inbjudande ut.
Det är en hasselnötsbotten, som jag delat i två delar och sedan fyllt med nougat- och mjölkchokladmousse och apelsincurd. Jag stöpte också mousse i silikonformar (10, 20 och 30 ml) för att sedan dekorera med dem på tårtan.
Tårtbotten är bakad i en springform på 20 cm och sen monterad i en tårtring på 18 cm. Eftersom tårtbotten drog ihop sig lite när den var bakad blev den perfekt till en ring på 18 cm, jag använde ringen för att sticka ut en perfekt rund botten. Som jag sen delade i två delar.
Sen satte jag tårtplast längs kanterna på ringen. La i en botten, spritsade nougatmousse, sen en ring mousse längst ut mot kanten. Sen spritsade jag curden i mitten och sen ett lager nougatmousse till och sen la jag på den sista botten och lät tårtan sätta sig i kylen över natten. Nästa dag lossade jag tårtan från tårtringen och plasten, strök jag ett tunt lager vispad grädde runt hela tårtan, kavlade ut ett band av marsipan. Jag använde en mönstrad kavel för det fina mönstret. Sen fäste jag bandet runt tårtan och la ut de frusna moussekuberna på tårtan. Vissa satte jag ihop två och två så att de formade klot. Sen spritsade jag grädde med tyllen Wilton 8B, dekorerade med apelsincurd, chokladkulor (mina är från Valrohna, men verkar inte gå att få tag i längre, här finns liknande), torkade clementinskivor och marängpinnar med rostad mandel på.
Lisa
Hejsan!
Undrar om apelsinjuicen, är det juice? Typ bravojuice eller är det saft från en apelsin?
Emma Brink Rask
Du kan använda färskpressad eller bravo, det spelar ingen roll. Men det är alltså inte koncentrat.
Sara
Vilken tårta!
Undrar om man kan montera den kvällen innan servering och ställa i kyl till dagen efter. Ska serveras vid ca 15 tiden? Tack för en fantastisk blogg!
Emma Brink Rask
Hej! Det går fint. Jag skulle dock vänta med att sätta på marsipanbandet till samma dag som servering.
Tove
Tack för snabbt svar! Då chansar jag på dubbel sats till en 20 form och hoppas allt går ihop 🙂
Tove
Om man vill göra en tårta (jag tänker mig browniebotten, ett lager apelsin/passionscurd och sen hälla moussen över tårtan (så att den omsluter allt, som i mangomoussetårtan), skulle nougatmoussen i denna fungera då som den är eller behöver man tillsätta mer gelatin/annat tror du? Och jag antar att dubbla mängden skulle behövas till 20-24cm?
Emma Brink Rask
Den funkar som den är. Det är väldig skillnad på en form på 20 eller 24 cm. Men du behöver nog minst dubbla.