Nötkolapaj med kanel

22 november, 2018

En riktig godispaj som smakar godast rumstempererad med en klick lättvispad grädde.

Kolan får en riktigt djup smak av mörkt muscovadosocker och kanel.

RECEPT
Pajen är bakad i en form som är 20 cm och räcker till 8-10 personer

Pajdeg:
150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det går ihop till en det. Alternativt nyp ihop det för hand. Överarbeta inte.
2. Låt degen vil i kylen i minst 1 timme.
3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
4. Kavla ut degen och klä formen med den.
5. Ställ in formen med degen i frysen i 15 minuter.
6. Nagga hål med en gaffel och baka av degen i 10-12 minuter tills den fått en gyllene färg på kanterna och är genombakad i botten.
7. Låt pajskalet svalna helt. Du kan bara den flera dagar innan om du vill.

Kola:
100 gram blandade nötter, gärna rostade (jag använde hasselnötter, pistagenötter och valnötter)
50 gram smör
250 gram grädde
100 gram mörkt muscovadosocker
150 gram socker
60 gram glykos
60 gram ljus sirap
1 tsk kanel

1. Lägg alla ingredienser utom nötterna i en kastrull och koka upp. Låt koka långsamt tills det når 121 grader.
2. Blanda i nötterna och kanelen och häll alltsammans i pajskalet.
3. Låt svalna i rumstemperatur

Servera med lättvispad grädde.

 

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Carolina

    Åh den ser magisk ut! Jag tänkte servera denna på julafton men undrar om det går att göra klart pajen två dagar innan och förvara i kylen?
    Tack på förhand!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg