Nötkaka med syrlig frosting och färska bär

23 augusti, 2019

En mjukseg hasselnötskaka med brynt smör toppad med syrlig cream cheesefrosting och säsongens färska bär.

Ibland skapar jag vad jag brukar kalla för restkakor. När jag har massa grejer över från andra bak, då vill jag göra ett nytt bakverk av dem. Här hade jag äggvita över, cream cheesefrosting och massa fina bär från en fotografering. Och vips, så bakade jag en smaskig ”palett” som jag kunde måla på med min frosting och mina bär.

Inte sällan blir de här kakorna riktigt goda, de som jag kommer på i farten och inte har försökt att inspirera fram. Här har vi en hasselnötsbotten med brynt smör toppad med en syrlig frosting och färska bär.

Kanske hade jag visserligen lite högre förhoppningar på hur spritsningen och dekorationen skulle bli, men men, det blir inte alltid (läs aldrig) som i mitt huvud. Men gott blev det!

8-10

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Nötkaka med syrlig frosting och färska bär

4.4/5(4)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Hasselnötskaka med brynt smör

100 g smör

25 gram mörk sirap (1 msk)

100 gram florsocker (drygt 1,5 dl)

100 gram äggvita (ca 2 st)

40 gram hasselnötsmjöl (eller malda hasselnötter) (knappt 1 dl)

40 gram vetemjöl (2/3 dl)

1 liten nypa bakpulver

1 liten nypa salt

1-2 dl blandade bär

Frosting

50 gram mjukt smör

60 g florsocker (1 dl)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

150 gram kylskåpskall cream cheese

Dekoration

Färska bär

Instruktioner:

Hasselnötskaka med brynt smör

1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) och smörj en springform (22-24 cm) eller klä den med bakplåtspapper.

2. Bryn smöret genom att smälta det i en tjockbottnad kastrull och sen låta det puttra tills det blir gyllenbrunt och får en nötig doft. När smöret börjar skumma så att du knappt ser färgen längre, då är det dags att börja bli uppmärksam, för härifrån går det snabbt. Och det bränner väldigt fort om man inte ser upp.

3. Blanda i sirapen i det brynt smöret och ställ åt sidan för att svalna.

4. Blanda ihop hasselnötsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.

5. Vispa äggvitan tills den blir fluffig, tillsätt florsockret och vispa tills du har en fin maräng.

6. Sikta ner de torra ingredienserna i marängfluffet.

7. Tillsätt smörblandningen under vispning tills du har en jämn smet.

8. Häll smeten i formen och tryck ner några bär i smeten.

9. Baka i 15-20 minuter tills du ser att smeten börjar lossna från kanterna.

10. Låt kakan svalna helt.

Frosting

1. Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt.

2. Tillsätt florsockret och vaniljen och vispa i nån minut till.

3. Tillsätt den kalla cream cheesen och vispa tills du har en tjock och jämn frosting.

4. Spritsa frostingen på kakan i önskat mönster, jag har använd en liten eclairtyll (motsvarande Wilton 4B).

5. Dekorera med färska bär.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg