Ni frågade och jag svarade

1 mars, 2018

Jag bad er ställa frågor till mig på Instagram och jag fick så många bra frågor! Här kommer mina svar.

Vad är vettigt att skaffa för redskap för att komma igång? Tips för nybörjare som vill avancera lite?

Bakning kan lätt bli en materialsport. Efter att ha bott en månad i vårt nya hus är typ allting klart, utom det stora problemet vart jag ska ha alla mina bakprylar. Jag köpte en hel golv-till-tak-hylla för dem att ha i källaren, men det räckte inte.
Men. Så mycket grejer behöver man såklart inte. Jag har gjort ett inlägg om redskap och ett om bakformar, kolla in dem vettja!

Har du gjort en tårta med pannacottafyllning nån gång, med vanliga bottnar. Tillvägagångssätt, recept?

Hmm, nej det tror jag inte att jag har gjort. Men jag skulle använt något av de recepten som jag brukar ha när jag gör pannacotta på en brownie exempelvis. Men då skulle jag klä en form i samma storlek som bottnarna, med plastfolie, hälla pannacottan där i och sen låta den stelna i kyl eller frys och sedan ta ut hela från formen och lägga den mellan två bottnar.
Uppdaterad: Nu har jag gjort det! Kolla in exempelvis den här!

När du gör dina tårtor/kladdkakor med pannacotta eller mousse, vad använder du för form/märke. Jag får aldrig så fina raka kanter som går jämnt med kakan.

Jag har en silikonform som är rund och 18 cm i diameter med ganska höga kanter, den brukar jag försöka använda, för då blir det oftast väldigt bra. Annars är det tårtring eller springform som gäller. Men det viktigaste för att få jämna fina kanter är att använda sig av tårtplast, i alla fall om man inte har en sån silikonform som jag har. Och sen är jag alltid väldigt noga med att jämna ut och trycka ner längs kanten på tårtbotten, så att den är jämn och kloss intill kanten innan jag häller mousse eller pannacotta över.

Jättenyfiken på vad du har för bakgrund gällande bakning, utbilning/arbetserfarenhet och om du försörjer dig på bakandet/bloggandet? Vad är roligast/jobbigast med det?

Jag har ingen som helst bakgrund eller utbildning inom bakning. Jag är helt självlärd (mamma gav mig en stabil grund i köket när jag växte upp), men nästan allt jag kan om bakning har jag lärt mig på internet och jag började baka för bara ett par år sedan.
Jag försörjer mig inte helt och hållet på bakningen och bloggandet än. Jag har ett eget företag där bakbloggen, att fota bakverk och skriva recept är en del av min verksamhet. Det roligaste är att det är så fritt, att jag bestämmer helt själv och att det är väldigt kreativt och lustfyllt. Och såklart all fantastisk feedback jag får från er. Det jobbigaste är nog kraven jag har på mig själv att hela tiden göra mer och bättre och att få tiden att räcka till allt jag vill göra och utveckla.

Jobbar du fortfarande som kommunikationsstrateg? Om ja, på heltid? Hur får du ihop tiden till både jobbet och bakbloggandet?

Det gör jag! Oftast inte på heltid utan på deltid så att jag också har tiden som behövs för att sköta bloggen. Just nu har jag dock ett konsultuppdrag på heltid där jag sitter hos kunden på kontorstid, och då blir det nästan helt omöjligt att får bloggen att rulla som den ska. Det funkar bara för att det är under en begränsad tid på ett par månader och för att jag inför detta hade förberett innehåll till bloggen för många veckor framåt. Men det är inte optimalt. Så jag förstår helt och fullt att det är nästan helt omöjligt att ha ett heltidsjobb samtidigt som man har en blogg som man uppdaterar dagligen med nya recept och vill hålla höjd på innehållet.
Perfekt för mig är när jag har uppdrag på deltid som i alla fall delvis kan skötas hemifrån så att jag själv kan planera min tid och kanske passa på att fotografera bakverk mitt på dagen och sen jobba, skriva och baka på kvällarna.

När du gör moussetårtor så fryser du alltid in dem? Mina blir alltid rinniga och kladdiga när de tinar innan servering och så blir allt kladdigt. Nåt tips på hur det ska hållas bra men utan att servera en djupfryst tårta?

Ja, jag fryser dem alltid, främst för att de blir så väldigt mycket lättare att hantera, att ta ur form och fixa med när jag ska fota dem. Det man verkligen måste tänka på är att låta dem tina långsamt och i kyl. Alltså tina dem aldrig framme i rumstemperatur, då blir de sådär svettiga och kladdiga som du nämner. Så ställ dem i kylen och ge dem 5-6 timmar och ta ut dem när det är dags att servera. Det brukar funka för mig.
Läs gärna mitt inlägg med 5 tips för att lyckas med moussetårta.

Hur får du fram recepten? Provar du dig fram med ingredienserna eller utgår du från något recept?

Både och! Ofta utgår jag från ett grundrecept, eller flera som jag sen kombinerar med varandra och lägger till och tar bort smaker. Att bara hålla på att blanda ingredienser för att se vad som händer har jag för liten kunskap för. Men efter ett tag lär man sig vad som händer när man byter ut eller tar bort och lägger till saker, och då kan man börja experimentera på riktigt.

Vilka tyllar brukar du använda och kan du visa hur du spritsar?

Oj, en vanlig fråga och så svår att svara på. Jag har närmre 100 olika tyllar, och kanske 15 som jag använder ofta. Jag ska absolut bli bättre på att filma och visa hur jag använder dem. Just nu är tiden väldigt knapp för det bara, men håll ut, det finns med i planeringen.

Hur tänker du när du kombinerar smaker?

Jag önskar att jag hade ett smart svar här. Men jag tänker typ bara vad som låter gott?

Varför använder du oftast gelatin i dina recept? Vad tycker du om ex agar agar? Om ska man tänka om man ersätter gelatin med agar agar?

Jag är väldigt ny på bakning på många sätt. Jag tror att första gången jag ens bakade något med gelatin var för mindre än ett år sen, och jag håller fortfarande på att lära mig hantera vanlig gelatin på ett bra sätt. Jag vill gärna lära mig mer om att använda agar agar eller exempelvis vegegel från Dr Oetker, jag har bara inte kommit så långt än, jag har inte ens provat att baka med det.

Hur kommer du på alla dina skapelser och vart hämtar du inspiration ifrån? Hur bestämmer man sig för att man ska bli bäst på att baka och ta bilder? Vad driver dig? Konst eller smak? Tycker du om söta saker?

Många frågor i en! Låt mig börja med att säga att JA, jag älskar sötsaker. Alldeles för mycket. Ibland blir jag lite trött på det och kanske har jag blivit lite mer kräsen och selektiv när jag har tillgång till så mycket hembakat ofta. Jag äter inte smågodis eller köpekakor till vardags precis. Men det är ett måste för mig att försöka ge bort det jag bakat så snabbt det går, annars hamnar allt i min egen mage.

Hur kommer jag på skapelser och hämtar inspiration? INTERNET! Jag tillbringar sjukt mycket tid på Pinterest och instagram för att bakinspireras varje dag. Så snart jag ser något som verkar gott, ser fint ut eller har en nån cool spritsteknik eller form, så sparar jag. Sen när jag ska skriva mina listor på saker att baka så tittar jag igen på allt jag sparat och utgår ifrån det och adderar och lägger till från mitt eget huvud.

Vad driver mig, konst eller smak? Både och! Och sen jag startade bloggen kanske konsten lite mer. Det MÅSTE vara gott, absolut. Men innan kunde jag slänga ihop en kladdkaka bara för att det var så gott, nu tänker jag att allt jag bakar måste bli unikt innehåll till bloggen och att det måste bli fint på bild. Jag måste hitta en unik vinkel till varje bakverk som gör att det sticker ut i flödet och på något sätt ser vackert ut.

Har du några tips om hur man startar en mat/bak-instagram? Hur tar man bästa bilden med mobilen? Nåt särskilt som du tycker är viktigt innan man lägger ut något? Hur får du så många kreativa ideér på vad du ska baka?

Läs gärna mitt inlägg om Guide för att lyckas med bakbilder på instagram. Jag tror att jag nog svara på de flesta frågorna där!

Har ni fler frågor? Ställ dem i kommentarsfältet eller på Instagram!

 

 

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg