New York style bagels

25 april, 2020

Som jag älskar bagels. Segmjuka, lite härligt rostade och med ett tjockt lager med cream cheese på toppen.

När jag bodde i New York föddes min kärlek till bagels. Familjen som jag bodde hos åt färska bagels med lax till middag minst en dag i veckan. Det fanns alltid bagels i frysen som man kunna slänga in i toastern och sen bre på ett tjockt lager cream cheese och sylt på.

Ingen annanstans i världen bakar man bagels som i New York. Sist jag var där gick jag till mitt favoritbagelställe, Black Seed Bagels på Elizabeth street i Nolita, precis innan jag skulle åka till flygplatsen. Jag köpte ett dussin purfärska bagels och tog med mig som handbagage hem. Ca 15 timmar senare stoppades de i frysen hemma och sen kunde jag ta fram en bagel varje helg och rosta i flera månader framöver.

Jag har bakat bagels hemma några gånger, och det blir såklart inte som de man köper på bageri i New York, men de blir godare än några som jag har hittat i affärer eller bagerier i Sverige. Min favoritbagel är med kanel och russin, den har jag inte gett mig på än, utan satsade på de som jag gillar näst bäst, nämligen med vallmofrön och sesamfrön.

En färsk bagel med rökt lax, rödlök, kapris och citron är en av mina favoritmackor. Om bageln inte är helt färsk så avnjuter jag den helst rostad med ett väldigt tjockt lager cream cheese och blåbärssylt.

Det är egentligen inte så svårt att baka bagels, det trixiga är momentet när de jästa bröden ska ner i kokande vatten, här tappar de lätt sin fina form.

Bagels

3.8/5(31)
Röster
Portioner: Ca 8 bagels

Ingredienser:

20 g jäst

200 g vatten (2 dl)

340 g vetemjöl (ca 5,5 dl)

1 tsk salt

1 tsk socker

Valfria frön till topping

Instruktioner:

1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt alla övriga ingredienser och jobba ihop till en smidig deg, ca 10 minuter i maskin.

2. Dela i bitar om ca 80 gram och rulla till jämna runda bollar. Låt vila 10 min.

3. Gör ett hål i mitten på varje del och lägg på en ett bakplåtspapper som du har olja något, detta gör att de inte fastnar när de jäser, jäs 30-40 min.

4. Sjud upp vatten i en djup panna eller vid gryta och låt dom sjuda 1 min på varje sida.

5. Tag upp ur vattnet, pensla med ägg och strö över toppingen.

6. Grädda i 190 grader varmluft (210 grader vanlig ugn) i 15-20 min tills dom har en gyllenbrun färg.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Ska de bara jäsa 1 gång? De flesta recept på bagels jäses först 30-60 min när de inte är utbakade och sedan 30-45 min till.

 • Går dessa att jäsa över natten istället? 🙂

  • A
   Emma Brink Rask

   Det borde gå fint om du har dem i kylen. Kanske kan du minska ner jästen något.

   • Går det bra att använda torrjäst istället för färsk?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg