Som jag älskar bagels. Segmjuka, lite härligt rostade och med ett tjockt lager med cream cheese på toppen.
När jag bodde i New York föddes min kärlek till bagels. Familjen som jag bodde hos åt färska bagels med lax till middag minst en dag i veckan. Det fanns alltid bagels i frysen som man kunna slänga in i toastern och sen bre på ett tjockt lager cream cheese och sylt på.
Ingen annanstans i världen bakar man bagels som i New York. Sist jag var där gick jag till mitt favoritbagelställe, Black Seed Bagels på Elizabeth street i Nolita, precis innan jag skulle åka till flygplatsen. Jag köpte ett dussin purfärska bagels och tog med mig som handbagage hem. Ca 15 timmar senare stoppades de i frysen hemma och sen kunde jag ta fram en bagel varje helg och rosta i flera månader framöver.
Jag har bakat bagels hemma några gånger, och det blir såklart inte som de man köper på bageri i New York, men de blir godare än några som jag har hittat i affärer eller bagerier i Sverige. Min favoritbagel är med kanel och russin, den har jag inte gett mig på än, utan satsade på de som jag gillar näst bäst, nämligen med vallmofrön och sesamfrön.
En färsk bagel med rökt lax, rödlök, kapris och citron är en av mina favoritmackor. Om bageln inte är helt färsk så avnjuter jag den helst rostad med ett väldigt tjockt lager cream cheese och blåbärssylt.
Det är egentligen inte så svårt att baka bagels, det trixiga är momentet när de jästa bröden ska ner i kokande vatten, här tappar de lätt sin fina form.
Pia
Ska de bara jäsa 1 gång? De flesta recept på bagels jäses först 30-60 min när de inte är utbakade och sedan 30-45 min till.
Emma Brink Rask
En gång räcker.
Magnus
Går dessa att jäsa över natten istället? 🙂
Emma Brink Rask
Det borde gå fint om du har dem i kylen. Kanske kan du minska ner jästen något.
Sansia
Går det bra att använda torrjäst istället för färsk?