New York Cheesecake med passionsfrukt

20 oktober, 2019

En riktigt krämig bakad cheesecake, New York style, med smak av passionsfrukt. Kondenserad mjölk i smeten gör den både lättbakad och supergod.

Jag och Camilla har gjort ett helt avsnitt om cheeseake i vår podcast men då hade jag inte riktigt hittat det bästa receptet för en krämig variant av den bakade sorten. Men den här med kondenserad mjölk i blir verkligen helt perfekt, och så lättbakad.

I podden pratar vi också om hur man ska få den där vita ytan utan sprickor, och min syster nämnde något om creme fraiche, och sen hittade jag ett annat recept som också avslutar bakningen med creme fraiche och det gör susen. När man har 10 minuter kvar av bakningen så tar man ut cheesecaken, häller på varm creme fraiche (den blir svår att bre ut annars) och brer ut ett tunt lager och bakar i 10 minuter till.

Det är viktigt att inte baka cheesecaken för länge, annars blir det inte sådär krämig. Så när du har ut den ska den ha satt sig men fortfarande ”wobbla” lite när du skakar på den. Sen kommer den att sätta sig perfekt efter en natt i kylen, för den är faktiskt godast nästa dag.

Se till att alla dina ingredienser är rumstempererade innan du börjar.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

New York Cheesecake med passionsfrukt

4/5(64)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

200 g havrekex eller digestivekex

75 g smör

450 g cream cheese (rumstempererad)

1 burk sötad kondenserad mjölk

3 ägg

1 dl saft från passionsfrukt (finns passionsfrukt i frysdisken som är smidig att använda)

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

100 g creme fraiche

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springform, ca 22 cm, med bakplåtspapper i botten.

2. Smält smör, mixa digestivekex och blanda med smöret. Tryck ut i botten på formen.

3. Blanda cream cheese med kondenserad mjölk, ägg, passionsjuice och vanilj. Häll smeten på digestivebotten och baka i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills cheesecaken har stelnat men fortfarande gungar lite. Värm creme fraichen och bred ut ett tunt lager över kakan och baka i 5-10 minuter till (du kan hoppa över det här steget om du vill, låt kakan bara stå inne 5-10 minuter till då, utan creme fraiche).

4. Ta ut och låt svalna helt i kylskåp. Ta ut från kylen någon timme innan servering.

Dela det här inlägget:
12 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej och tack för all inspiration!
  Jag undrar om cheesecaken går att frysa? Skulle nämligen vilja göra flera stycken och förbereda inför nästa helgens kalas. Hade varit smidigt om de kunde vara färdiga till den dagen, så att man bara behöver fokusera på garnering. Ytterst tacksam för ditt svar ☺️

 • Martina

  Hej. Ska försöka ge mig på denna. Är dock rätt nervös då jag inte anser mig vara så duktig på cheesecakes.
  Har du några tips/råd (ska göra denna imorgon)?
  Hur ska jag värma creme fraichen?

  • A
   emmabrink

   Det kommer säkert att gå fint, det här är ett lätt recept, så följ anvisningarna så ska det nog gå bra. 🙂
   Värm creme fraichen försiktigt i mikron.

 • Daniel S

  Då jag inte är ett jättefan av passionsfrukt, kan jag utesluta eller ersätta med något annat?

  • Natalie

   Hej!
   Om jag har en springform på 27cm bör jag dubbla receptet då?
   Tacksam för svar!

   • A
    Emma Brink Rask

    Jag tror att det räcker med 1,5 gånger. Tänk på att den kan behöva längre tid i ugnen.

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej, du kan byta det mot citron och även dra ner till halva mängden.

 • Hej! Om jag gör en halv sats vilken storlek på bakformen ska jag använda? Behöver jag ändra temperaturen eller baktiden? Tack för hjälpen!

  • A
   Emma Brink Rask

   Då skulle jag ta en form som är 16-18 cm, du kan köra den på samma temp men den kommer förmodligen att vara klar på ca 30 minuter.

 • Uppförd på att-testa-listan! Favoritsmaken passion måste ju vara en hit i denna 🙂

 • Seriöst, finns det nåt godare än cheesecake?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg