New York cheesecake med hallon och vinbär

6 augusti, 2020

Den krämigaste bakade cheesecaken du kan tänka dig. Godaste Cheesecaken utanför New York.

Jag är så glad att jag har hittat det här receptet på New York cheesecake. Jag har testat så många, men inget har tidigare mött mina förväntningar (som är höga efter att ha ätit många cheesecakes i New York). Men den här bockar av alla mina krav. Den är god (viktigast såklart!), krämig, blek (ja, jag tycker inte om när bakade cheesecakes har färg) och den är lättbakad (inga vattenbad eller såna konstigheter). Så enkel att baka och verkligen bästa resultatet. Jag har tidigare gjort en version med passionsfrukt.

Vätskan i cheesecaken kan man variera som man vill, men det ska gärna vara något syrligt, eftersom kakan i sig är ganska söt. Pressad lime, citron, yuzu eller passionsfrukt är bra. Sen kan man dekorera den som man vill, men inget är finare än färska bär.

Receptet nedan är för en form på 22-24 cm, cheesecaken på bilden är gjord med halva receptet i en form som är 18 cm. Det går alltså fint att halvera receptet om man vill.

New York cheesecake med hallon och vinbär

4.3/5(61)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

200 g hobnobs (Ca 16-28 kex) (går att byta mot ex digestivekex)

75 g smör

450 g cream cheese

1 burk sötad kondenserad mjölk (400 g)

3 ägg

Saften från 3 limefrukter (Ca 0,5 dl)

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

2 dl creme fraiche

Hallon och röda vinbär

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 140 grader varmluft (160 grader vanlig ugn). Klä en springform, ca 22-24 cm, med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.

2.Mixa hobnobsen med smöret, det behöver inte smältas utan kan absolut bara vara rumstempererat. Tryck ut i botten på formen.

3. Blanda cream cheese med kondenserad mjölk. Rör samman tills det inte finns några klumpar längre, det är enklast om cream cheesen är rumstempererad. Tillsätt ägg, limejuice och vanilj och rör om till en jämn smet. Häll smeten på kexbotten och baka i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills cheesecaken har stelnat men fortfarande gungar lite. Värm creme fraichen i micron tills den är flytande och bred ut ett tunt lager över kakan och baka i 5-10 minuter till (du kan hoppa över det här steget om du vill, låt kakan bara stå inne 5-10 minuter till då, utan creme fraiche. Det som den tillför är att ge kakan en vitare yta).

4. Ta ut och låt svalna helt i kylskåp. Lossa sedan kakan från formen, dra bort bakplåtspappret och dekorera med färska bär.

Förvara kakan i kylen men ta gärna fram den ca 30 minuter innan servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Ska testa denna! Om man fryser den hur ska man bäst tina den?

  • Ser supergod ut! Om jag halverar receptet och bakar i en springform med en diameter på 16 cm, måste jag justera temperatur och/eller tid i ugn eller borde det bli ungefär samma?

  • Hej,
    Kan man frysa denna typ av cheesecake?

  • Kan man frysa färdig cheesecake smet som man sedan tinar i kylen och använder?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej,
      Det skulle jag nog inte göra. Det går fortare att röra ihop ny smet än att tina den.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg