De här små muffinsen ser inte så mycket ut för världen men de är fantastiskt goda. Den hemliga ingrediensen är brynt smör. Ojojoj, don’t get me started on brynt smör. Så mycket gott man kan göra med det, både i matlagning och i bakning.
Det var på ett rågbrödsbageri nära mitt gamla jobb som jag först smakade på de här muffinsen, de med salta mandlar på, och jag blev helt besatt av att ta reda på hur man bakar dem. Efter att ha sökt igenom hela internet för liknande recept frågade jag helt enkelt bageriet efter receptet. Receptet kommer från Mathias Dahlgren, det finns i en av hans kokböcker, och påminner lite om det franska bakverket financier. Mitt recept är anpassat lite men i stort inspirerat av Dahlgrens recept och hur de bakar dem på rågbrödsbageriet Green Rabbit på Tegnérgatan i Stockholm.
RECEPT
Ingredienser
100 gram brynt smör
25 gram mörk sirap
100 gram florsocker
100 gram äggvita
40 gram mandelmjöl
40 gram vetemjöl
1 liten nypa bakpulver
1 liten nypa salt
Salta mandlar och/eller hallon
Gör så här:
1. Bryn smöret genom att smälta det i en tjockbottnad kastrull och sen låta det puttra tills det blir gyllenbrunt och får en nötig doft. När smöret börjar skumma så att du knappt ser färgen längre, då är det dags att börja bli uppmärksam, för härifrån går det snabbt. Och det bränner väldigt fort om man inte ser upp.
2. Blanda i sirapen i det brynt smöret och ställ åt sidan för att svalna.
3. Blanda ihop mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
4. Vispa äggvitan tills den blir fluffig, tillsätt florsockret och vispa tills du har en fin maräng.
5. Sikta ner de torra ingredienserna i marängfluffet.
6. Tillsätt smörblandningen under vispning tills du har en jämn smet.
7. Fyll smeten i en spritspåse och låt den stå i kylen i 2 timmar.
8. Sätt ugnen på 200 grader och sätt formar i en muffinsplåt, jag gjorde egna formar av bakplåtspapper för jag gillar den rustika looken på de här kakorna, bara klipp fyrkanter och tryck ner dem i formarna. Av det här receptet blir det 12 muffins.
9. Spritsa smeten i formarna (spritspåsen är alltså mest för enkelhetens skull, man kan lika gärna låta smeten stå i en skål och sen skeda upp den i formarna om man vill). Strö över grovhackade salta mandlar eller hallon och grädda i 12-14 minuter.
Kakorna blir väldigt saftiga och är godast att äta när de svalnat något.