Moussetårta med passionsfrukt och kokos

9 mars, 2025
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Sötseg kokos- och salt kolabotten i perfekt balans med den syrliga passionsfrukstmoussen. Detta är en riktig drömtårta i påsk!

Detta är ytterligare ett recept ur min kokbok Tårtor & Smörgåstårtor. Eftersom den är slutsåld i handeln så har jag börjat dela med mig av recepten här på bloggen.

Den här botten är en av mina mest använda till moussetårtor. Det är en nötmarängbotten (som kan varieras med alla typer av nötter och mandel och kokos) med ett inbakat lager av salt karamell. Här har jag gjort den med pistage i en rabarbertårta, och här i en mangotårta och såklart i min egen bröllopstårta med svart vinbärsmousse.

För at baka tårtan har jag använt mig av en silikonform på 16 cm och en på 18 cm. Du kan också använda springformar i samma storlek.

Vetemjölet i botten kan skippas för en helt glutenfri tårta.

När jag ska baka med passionsfrukt så använder jag mig oftast av frysta kuber som jag tinar och silar för att få fram saften jag behöver. Det är mycket enklare och billigare än färsk. Till dekorationen blir det dock finast med färsk frukt.

Moussetårta med passionsfrukt och kokos

5/5(1)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Kokosmaräng med kolasås-botten

75 g mandelmjöl (1 ½ dl)

55 g kokosflingor (1 ½ dl)

105 g äggvita (ca 3 st)

90 g strösocker (1 dl)

10 g vetemjöl (1 msk)

200 g sötad kondenserad mjölk (½ burk)

40 g brun farin (½ dl)

40 g smör

½ tsk salt

Passionsfruktsmousse

3 gelatinblad

100 g passionsfruktssaft utan kärnor (1 dl, från frysta kuber går bra)

90 g strösocker (1 dl)

200 g vispgrädde (2 dl)

100 g turkisk yoghurt (1 dl)

Dekoration

70 g kokosflingor (2 dl)

100 g vispgrädde (1 dl)

1 passionsfrukt

Instruktioner:

Kokosmaräng med kolasås-botten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader över- och undervärem) och klä en rund form, 16 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och på kanterna (eller använd en silikonform).

2. Mixa kokosflingorna tillsammans med mandelmjölet till ett grovt mjöl.

3. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng. Vänd ner mandel- och kokosmjölet i marängen. Bred ut hälften av smeten i formen och grädda i 15 minuter.

4. Gör saltkolan under tiden. Häll sötad kondenserad mjölk, farinsocker, smör och salt i en liten kastrull och koka upp. Låt sjuda i 4–5 minuter tills den tjocknat och fått en gyllenbrun färg, rör hela tiden, annars bränner det i botten. Tag ut formen ur ugnen och bred ut kolan över den bakade marängen. Bred sedan resten av marängen över kolan och grädda botten i 15 minuter till. Låt tårtbotten svalna helt. (om du har gräddat den i en silikonform så är det enklast att frysa den innan du lossar botten från formen.

Passionsfruktmousse

1.Lägg gelatinbladen i vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp hälften av passionsfruktssaften tillsammans med sockret. Smält sedan gelatinet där, häll ner resten av saften i och låt svalna till rumstemperatur.

3. Vispa grädden lätt och luftig. Rör ihop passionssaften med yoghurten och vänd sedan försiktigt ner lite vispad grädde i taget.

Montera och dekorera

1. Använd en form som är 18 cm i diameter, gärna i silikon, annars en springform som du klär med bakplåtspapper i botten och tårtplast på sidorna. Lägg tårtbotten i mitten av formen och häll moussen över, se till så att den kommer ner jämnt runt hela botten och får en jämn yta. Sätt in tårtan i kylen i 4–5 timmar. (om du monterar i silikonform så montera upp och ner med botten överst och sätt sen i formen i frysen i 5-6 timmar)

2. Lossa tårtan från formen (låt den tina en stund så att ytan mjukar lite om den har varit i frysen) och håll med ena handen under botten och dutta försiktigt kokosflingor på kanterna och på toppen av tårtan. Vispa grädden och spritsa runda bollar på tårtan, gör små gropar med baksidan av en tesked och fyll dem med passionsfruktskärnor.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg