Moussetårta med kokos, yuzu och mjölkchoklad

12 december, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Salted caramel kokosbotten, syrlig yuzukräm och mjölkchokladmousse. Ovanpå det en chokladig mirrorglaze med guld. En tårta för alla festliga tillfällen.

Mjölkchoklad och nåt syrligt som passionsfrukt eller yuzu, det är nog nån slags favoritkombination för mig. Jag har gjort flera såna tårtor genom åren. Kolla in den här med pistagebottnar, mjölkchokladmousse, passionsfrukt och mjuk maräng, eller kokos- och chokladtårta med mjölkchokladtryffel och passionsmousse. Eller min favorit, med mjölkchokladmousse, passionsfrukt och salt karamell. Jag har också gjort en nyårsdessert på tallrik med samma smaker här. 

Den här tårtan är tänkt till nyårsafton och har fått en glansig chokladglaze och gulddekoration. Så här ser förresten yuzu ut när du köper det, det brukar stå i den asiatiska hyllan i butiker. Smaken påminner lite om passion och grapefrukt, syrligt och lite lite bittert. Det bryter av fantastiskt mot mjölkchokladen. Men om man inte hittar eller vill ha det så går det utmärkt att ersätta yuzun med passionsfrukt eller citron.

Det här är en ganska enkel tårta faktiskt, men om du har silikonformar i storleken 18 cm och 20 cm så blir den ännu enklare. Du hittar det här.

Men du kan använda springformar också om du vill. Om du har silikonformar så rekommenderar jag dig att montera så som jag beskriver nedan. Om du däremot gör tårtan i springform eller tårtring så rekommenderar jag dig att bygga den från botten och uppåt. Alltså lägg botten i botten av formen, häll på mousse, lägg på yuzun och sen resten av moussen och se till att du har en jämn yta innan du fryser den.

Botten har jag bakat i en tårtring på 18 cm. Du kan baka den i silikonform och sen frysa och lossa. Men du behöver också silikonformen till yozu-interiören så då får du göra i omgångar. Botten är gjord från det superpopulära receptet jag har på salted caramel kokostoppar.

Tänk på att både botten och yuzukrämen måste vara djupfrysta innan du börjar göra moussen för att montera tårtan.

Så här kan du planera din bakning:

Dag 1: Baka botten, frys. Gör yuzukrämen, frys.
Dag 2: Gör chokladmoussen och montera tårtan, frys.
Dag 3: Gör glazen. Ta fram tårtan och häll på glazen. Tina i kylen i 5-6 timmar, eller 2-3 timmar i rumstemperatur (kylen är att föredra). Servera.
Dag 4. Du kan också välja att låta tårtan tina i kylen över natten och servera den nästa dag.

 

8-10

Moussetårta med kokos, yuzu och mjölkchoklad

3.8/5(10)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Salted caramel kokos-botten

25 g smör

100 g kokosflingor (drygt 3 dl)

90 g strösocker (1 dl)

1 ägg

60 g dulce de leche (ca 3 msk)

0,25 tsk salt

50 gram hackad mjölkchoklad

Yuzukräm

0,5 gelatinblad

100 g vit choklad

2 äggulor

15 g strösocker (1 msk)

0,25 dl vispgrädde

0,75 dl saft från yuzu

Mjölkchokladmousse

300 g mjölkchoklad

4,5 dl grädde

Chokladglaze

3 gelatinblad

50 g vispgrädde

15 g vatten

75 g strösocker

75 g glykossirap

25 g kakao

Instruktioner:

Salted caramel kokos-botten

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Smält smöret.

3. Blanda kokosflingor, socker, ägg, salt, dulce de leche och det smälta smöret. Tillsätt sedan den hackade chokladen.

4. Bred ut smeten i en smord tårtring eller i en silikonform på 18 cm. Grädda i ca 18-20 minuter tills du ser att botten har fått en fin färg över hela ytan. Ta ut och låt den svalna helt. Lägg den gärna i frysen sen så att den är frusen när du ska montera tårtan.

Yuzukräm

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Hacka chokladen och lägg i en bunke och ställ åt sidan.

3. Vispa ihop äggulor och socker i en annan bunke och ställ åt sidan.

4. Koka upp grädde och yuzusaften. Häll det över äggulor och socker medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under konstant omrörning till 83 grader och det tjocknar något. Smält gelatinet i krämen och häll den sedan över chokladen och rör om till en slät kräm. Mixa gärna några varv med en stavmixer. Häll den i en silikonform (18 cm), eller en springform i samma storlek som du klätt med plastfolie. Sätt in i frysen och låt bli helt frusen.

Mjölkchokladmousse

1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Smält försiktigt i mikron eller över vattenbad.

2. Koka upp 1,5 dl av grädden och häll över chokladen. Rör eller stavmixa tills du har en slät ganache. Låt den svalna till fingervarm.

3. Vispa resten av grädden. Den ska bli tjockare och fluffig men fortfarande vara rinnande. Vänd ner lite av den vispade grädden i ganachen och vänd om försikigt. Tillsätt sedan lite grädde i taget och vänd försiktigt om tills du inte längre har några sträck från grädde. Det är en ganska lös mousse.

Montera tårtan

1. Häll hälften av moussen i botten på silikonformen (som du ställt på en bricka eller skärbräda så att du enkelt kan sätta in den i kylen). Om moussen verkar så lös att yuzukrämen kommer att sjunka så kan du sätta in formen 5 minuter i frysen.

2. Ta fram yuzukrämen och lossa den från formen och lägg den mitt på chokladmoussen. Tryck till och tryck ner så att du känner att den är ca 1 cm från botten. Häll på resten av chokladmoussen och ta sedan fram kokosbotten. Tryck ner den i chokladen (återigen, om moussen känns för lös för att bära botten, sätt in hela formen i frysen i 5 minuter). Sen trycker du försiktigt ner botten så att den hamnar på samma nivå som moussen som kommer upp på sidorna. Dra med en palett så att du får en helt jämn botten. Sätt in hela formen i frysen över natten.

Chokladglaze

1. Lägg gelatinet i vatten i minst 10 minuter.

2. Lägg alla andra ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Smält gelatinet där i och häll över i en hög smal kanna. Stavmixa tills den är jämn och blank. Och var noga med att hålla stavmixern under ytan och se till att det bildas en virvel, annars kommer du få tusen luftbubblor i glazen.

3. Låt glazen svalna till 35-40 grader. Testa gärna att doppa en sked i den och du ska se att det fastnar ett ogenomskinligt lager av glaze på baksidan av skeden, först då är den klar.
Här kan du läsa fler tips om att lyckas med mirrorglaze.

4. Ta fram tårtan och lossa den från formen. Sätt den på en burk eller upp och ner vänd skål som bär botten av tårtan men där sidorna sticker ut. Sätt allt detta på en tallrik eller en bricka. Sen häller du glazen i cirkelrörelser mitt på tårtan och ser till att det rinner ner jämnt på alla sidor. Dra sen försiktigt över ytan på tårtan med en palett så att det inte blir för tjockt med glaze där. Låt all glaze rinna klart och dra sedan med paletten runt kanterna så att du drar av det som hänger ner. Flytta över tårtan på fatet du vill servera den på med hjälp av palett och stekspade.

5. Strö på guldglittret. Låt tårtan tina 5-6 timmar i kylen eller 3-4 timmar i rumstemperatur. Kylen är att föredra, den kan även stå över natten.

Tårtan håller i 4-5 dagar i kylskål men är snyggast och godast de första två dagarna.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Tänkte göra tårtan till nyår! Undrade bara om moussen kommer att stelna tillräckligt utan gelatin? Är alltid nervös att jag ska hitta en chokladpöl i kylen haha.. Tack!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Absolut, så länge du använder en mjölkchoklad med runt 30-35% kakaohalt och gör enligt metoden i receptet så håller den ihop fint.

  • Hej!

    Tack för ett så fint recept! Ska verkligen provbaka det till veckan???? Men eftersom jag inte är så förtjust i yuzu undrar jag om det går att använda ex citron eller lime som också är syrligt? Eller kanske apelsin tom?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg