Salted caramel kokosbotten, syrlig yuzukräm och mjölkchokladmousse. Ovanpå det en chokladig mirrorglaze med guld. En tårta för alla festliga tillfällen.
Mjölkchoklad och nåt syrligt som passionsfrukt eller yuzu, det är nog nån slags favoritkombination för mig. Jag har gjort flera såna tårtor genom åren. Kolla in den här med pistagebottnar, mjölkchokladmousse, passionsfrukt och mjuk maräng, eller kokos- och chokladtårta med mjölkchokladtryffel och passionsmousse. Eller min favorit, med mjölkchokladmousse, passionsfrukt och salt karamell. Jag har också gjort en nyårsdessert på tallrik med samma smaker här.
Den här tårtan är tänkt till nyårsafton och har fått en glansig chokladglaze och gulddekoration. Så här ser förresten yuzu ut när du köper det, det brukar stå i den asiatiska hyllan i butiker. Smaken påminner lite om passion och grapefrukt, syrligt och lite lite bittert. Det bryter av fantastiskt mot mjölkchokladen. Men om man inte hittar eller vill ha det så går det utmärkt att ersätta yuzun med passionsfrukt eller citron.
Det här är en ganska enkel tårta faktiskt, men om du har silikonformar i storleken 18 cm och 20 cm så blir den ännu enklare. Du hittar det här.
Men du kan använda springformar också om du vill. Om du har silikonformar så rekommenderar jag dig att montera så som jag beskriver nedan. Om du däremot gör tårtan i springform eller tårtring så rekommenderar jag dig att bygga den från botten och uppåt. Alltså lägg botten i botten av formen, häll på mousse, lägg på yuzun och sen resten av moussen och se till att du har en jämn yta innan du fryser den.
Botten har jag bakat i en tårtring på 18 cm. Du kan baka den i silikonform och sen frysa och lossa. Men du behöver också silikonformen till yozu-interiören så då får du göra i omgångar. Botten är gjord från det superpopulära receptet jag har på salted caramel kokostoppar.
Tänk på att både botten och yuzukrämen måste vara djupfrysta innan du börjar göra moussen för att montera tårtan.
Så här kan du planera din bakning:
Dag 1: Baka botten, frys. Gör yuzukrämen, frys.
Dag 2: Gör chokladmoussen och montera tårtan, frys.
Dag 3: Gör glazen. Ta fram tårtan och häll på glazen. Tina i kylen i 5-6 timmar, eller 2-3 timmar i rumstemperatur (kylen är att föredra). Servera.
Dag 4. Du kan också välja att låta tårtan tina i kylen över natten och servera den nästa dag.
8-10
Peter
Hej! Tänkte göra tårtan till nyår! Undrade bara om moussen kommer att stelna tillräckligt utan gelatin? Är alltid nervös att jag ska hitta en chokladpöl i kylen haha.. Tack!
Emma Brink Rask
Hej! Absolut, så länge du använder en mjölkchoklad med runt 30-35% kakaohalt och gör enligt metoden i receptet så håller den ihop fint.
Sara
Hej!
Tack för ett så fint recept! Ska verkligen provbaka det till veckan???? Men eftersom jag inte är så förtjust i yuzu undrar jag om det går att använda ex citron eller lime som också är syrligt? Eller kanske apelsin tom?