Moussebakelse med choklad och saffran

16 december, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En julig moussebakelse med chokladmousse och saffransmousse på ett frasigt mördegskex.

Ett frasigt mördegskex (hittade deg i frysen), chokladmousse (busenkel!), chokladglaze (mycket enklare än man kan tro) och så saffransmousse (också i frysen, jag hällde lite som blev över från den här tårtan i de här formarna).

Kolla den här artikeln hur du bäst lyckas med glaze.

Formarna till bakelsen hittar du här. De rymmer 1,4 dl.

Både receptet på chokladmoussen och på glazen kommer ursprungligen från Maja Vase.

Moussebakelse med choklad och saffran

4.4/5(10)
Röster
Portioner: 6 bakelser

Ingredienser:

Mördegskex

115 g smör

65 g florsocker (1 dl)

30 g mandelmjöl (0,5 dl)

165 g vetemjöl (2,75 dl)

1 litet ägg

Chokladmousse

160 g mörk choklad

3 dl vispgrädde

Chokladglaze

3 gelatinblad

0,5 dl vispgrädde

0,25 dl vatten

75 g strösocker (knappt 1 dl)

75 g glykossirap

25 g kakao (4 msk)

Saffransmousse

0,5 gelatinblad

100 g vit choklad

1,5 dl vispgrädde

0,25 g saffran

Instruktioner:

Mördegskex

1. Se till att smöret är kylskåpskallt. Skär det i kuber och blanda med florsocker, mandelmjöl och vetemjöl i en mixer och kör tills det blir som en sandig deg. Samla degen då med ägget tills det blir en fin deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

2. Kavla ut och ta ut rundlar som är lika stora, eller precis något större än formen som du gör chokladmoussen i, grädda sedan i 14-15 minuter på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Låt svalna.

Chokladmousse

1. Smält chokladen i en bunke.

2. Koka upp 1 dl av grädden och häll den över chokladen och rör om till en blank ganache. Låt svalna till fingervarmt.

3. Vispa resten av grädden lätt och luftig och blanda samman lite i taget med ganachen. Fördela moussen i formarna. Sätt in i frysen i minst 6 timmar.

Chokladglaze

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp allt, utom kakaon, i en kastrull. Smält sedan gelatinet där i.

3. Häll kakaon i en hög kanna. Slå över den heta vätskan och stavmixa slätt. Låt sedan svalna till ca 38-40 grader. Ta sedan fram de frusna chokladpuckarna. Lägg dem på ett galler (med en bricka under) och häll över glazen. Lägg dem sedan på kexen.

Saffransmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp 0,5 dl av grädden tillsammans med saffran och smält sedan gelatinet där i.

3. Smält chokladen och rör sedan ner den varma grädden och rör om till en slät ganache. Låt den svalna något så att den inte är varmare än fingervarm.

4. Vispa resten av grädden lätt och vänd ner lite i taget i ganachen. Häll moussen i formarna och ställ in dem i frysen. Det måste vara riktigt kallt i frysen, och du måste ta ut dem ur formarna när de är helt djupfrysta, annars kommer de inte att lossna fint. Lägg dem på chokladbakelsen när de är frusna och låt dem tina där, det tar bara någon kvart.

5. Dekorera med en grankvist och några frusna lingon.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Nathalie

    Kan man ersätta mandelmjölet med vetemjöl om man inte tål mandel?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg