Morotstårta med mango- och limecurd

5 april, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Supersaftiga morotsbottnar fyllda med en syrlig och söt lime- och  mangocurd och sedan omsluts hela tårtan med en cream cheesefrosting med lime. Detta är en tårta i min smak!

Är det inte konstigt att när vi gör tårta av morotskaka så fyller vi den bara med den klassiska frostingen. Nu är det ju en av de godaste frostingar som finns, men ändå, vi borde använda morotsbottnar i fler tårtor.

Här gick jag ett litet steg ifrån det klassiska och fyllde tårtan med en mango- och limecurd och sedan fick den klassiska frostingen, med lime, omsluta tårtan.

Jag bakar bottnarna i tre stycken anslagsformar som är 16 cm. (jag har köpt mina i USA, men här finns liknande) Du kan baka denna tårtan i en form som är ca 23 cm, men då skulle jag nog ta receptet gånger 1,5 och sedan dela botten efteråt i två eller tre delar.

Tårtan går fint att göra klart i sin helhet dagen före den ska serveras.

Här hittar du alla mina andra recept på morotskaka.

Blommorna jag har dekorerat med växer min min ätbara oxalis. De finns ibland att hitta bland de färska örterna i matbutiken. Jag har en gammal planta som jag haft i många år.
De vita chokladkulorna är från Valrhona, du hittar liknande här. 

För att få mönstret på sidan av tårtan har jag använt mig av en tårtkam. En sån hittar du här. 

Och tyllen jag har spritsat rosorna med är Wilton 1M.

Morotstårta med mango- och limecurd

3.7/5(24)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Morotsbottnar

135 g strösocker (1,5 dl)

90 g neutral olja (1 dl)

2 ägg

120 g vetemjöl (2 dl)

2 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

0,25 tsk salt

150 g fint rivna morötter (1-2 st)

Mango- och limecurd

4 äggulor

50 g mangopuré

50 g saft från lime

90 g strösocker (1 dl)

100 g smör

Färskostfrosting med lime

150 g rumsvarmt smör

180 g florsocker (3 dl)

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

zest från 1 lime

1 nypa salt

300 g philadelphiaost

Instruktioner:

Morotsbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Klä tre formar, 16 cm i diameter, med bakplåtspapper.

2. Vispa ihop socker, olja och ägg tills det är ordentligt blandat.

3. Blanda mjöl, kanel, bikarbonat, bakpulver och salt i en annan bunke och vänd sedan ner tillsammans med de våta ingredienserna.

4. Skala och finriv morötterna och vänd till sist ned dem i smeten.

5. Fördela smeten i en smord formarna. Grädda i 15-17 minuter.
Låt bottnarna svalna helt.

Mango- och limecurd

1. Blanda äggulor, mango, lime och socker i en bunke över vattenbad. Värm under omrörning tills det tjocknar, det gör det vid 84 grader. Rör hela tiden. Tag sen från värmen och låt svalna till 40 grader.

2. Lägg i smöret och stavmixa i 2-3 minuter. Låt sedan sätta sig i kylen i 2-3 timmar.

Färskostfrosting

1. Vispa smöret i 2-3 minuter. Tillsätt florsocker, lime, vanilj och salt och vispa i 1 minut till.

2. Tillsätt färskosten och vispa tills det går ihop till en jämn kräm.

Montera

Lägg en botten på fatet som du ska servera tårtan från. Spritsa en tunn mur med färskost runt om kanten. Fyll med curd och lägg på nästa botten. Upprepa. Bred sedan färskostkräm runt om hela tårtan. Använd en tårtkam om du vill ha mönster på kanten.  Spritsa rosor i en krans runt om och spritsa ut lite curd.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Underbart god blev morotstårtan! Jag skulle bara ha en väldigt liten så använde receptet på morotskakerulltårta och stansade utvbottnar med en yoghurthink 😅 Blev perfekt storlek! Och som sagt galet god!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg