Supersaftiga morotsbottnar fyllda med en syrlig och söt lime- och mangocurd och sedan omsluts hela tårtan med en cream cheesefrosting med lime. Detta är en tårta i min smak!
Är det inte konstigt att när vi gör tårta av morotskaka så fyller vi den bara med den klassiska frostingen. Nu är det ju en av de godaste frostingar som finns, men ändå, vi borde använda morotsbottnar i fler tårtor.
Här gick jag ett litet steg ifrån det klassiska och fyllde tårtan med en mango- och limecurd och sedan fick den klassiska frostingen, med lime, omsluta tårtan.
Jag bakar bottnarna i tre stycken anslagsformar som är 16 cm. (jag har köpt mina i USA, men här finns liknande) Du kan baka denna tårtan i en form som är ca 23 cm, men då skulle jag nog ta receptet gånger 1,5 och sedan dela botten efteråt i två eller tre delar.
Tårtan går fint att göra klart i sin helhet dagen före den ska serveras.
Här hittar du alla mina andra recept på morotskaka.
Blommorna jag har dekorerat med växer min min ätbara oxalis. De finns ibland att hitta bland de färska örterna i matbutiken. Jag har en gammal planta som jag haft i många år.
De vita chokladkulorna är från Valrhona, du hittar liknande här.
För att få mönstret på sidan av tårtan har jag använt mig av en tårtkam. En sån hittar du här.
Och tyllen jag har spritsat rosorna med är Wilton 1M.
Johanna
Hej! Jag har bara en form att använda mig av, vad är smidigast. Att dela upp i 3 omgångar eller göra en tjockare? Antar att jag behöver dela receptet om jag ska grädda i 3 omgångar då smeten inte kan stå? ????
Frida
SÅ god tårta! Samtliga i sällskapet tog om nu letar vi efter nästa tillfälle att äta upp det som blev kvar. ????
Emma Brink Rask
Hej! Det beror lite på hur stor din form är. Om den är 16 cm så kan du grädda i en omgång, men din kaka kommer inte att bli så hög då så att du får tre lika tjocka bottnar som jag har fått (pga smeten får svårare att resa sig när det är mer i formen). Men du kan också grädda dem en i taget, det går så pass fort att jag tror att smeten fixar att stå och vänta.
Anneli
Kan man använda frusen mango och tina och mixa till egen puré? Vilken konsistens ska purén ha?
Emma Brink Rask
Det går fint. Den ska vara helt slät.
DG
Hej!
”Mangopurén”, vad görs den på? Ska man mixa mangon för att få den ”flytande”?
Emma Brink Rask
Ja, det är bara mixad mogen mango. Man kan göra själv men det finns ibland att köpa, frusen på kuber eller på burk.
Agnes
Åh vad spännande den såg ut! Går den att göra glutenfri?😊
Emma Brink Rask
Hej! Jag har inte provat, men jag tror att det borde gå att byta ut mjölet mot glutenfri mjölmix.
Rebecca
Så god tårta! Går det bra att baka bottnarna en vecka innan och frysa in?
Emma Brink Rask
Hej! Det går utmärkt.
Rebecca
Tack för svaret! 🙂
Petra
Underbart god blev morotstårtan! Jag skulle bara ha en väldigt liten så använde receptet på morotskakerulltårta och stansade utvbottnar med en yoghurthink 😅 Blev perfekt storlek! Och som sagt galet god!
Emma Brink Rask
Toppen!