Morotsrulltårta

4 april, 2019

Saftig morotsrulltårta med en syrlig cream cheesefrosting, en klassiker i ny tappning helt enkelt.

Ni som brukar följa mina bakinlägg på Instagram vet ju att jag gillar att ta enkla grejer och göra om dem på ett nytt sätt. Inför rulltårtans dag, den 9 augusti, så funderade jag på hur man kunde göra något kul med rulltårta. Morotskaka är en av mina absoluta favoritkakor och jag har ett recept som jag använt i åratal, som både är enkelt och blir supergott. Den blir också godare och saftigare när den fått stå några dagar i kylskåpet.

För att göra den till en rulltårta använde jag exakt samma recept, men det blev lite väl saftigt och svårhanterat, så jag behövde minska ner lite på olja och även på mängden morötter. Annars precis samma! Och det bästa är att den ju blir färdig i ugnen på 5 minuter!

Det här receptet har, sedan jag först publicerade det, blivit det allra mest lästa på min blogg. Nu har jag uppdaterat det med nya bilder. Så här såg de första bilderna ut:

morotsrulltårta-3

Jag har också adderat många fler morotsrecept på bloggen.

Morotstårta

Morotstårta med brynt smörfrosting och apelsin

Glutenfri morotskaka

Morotscupcakes

Morotsrulltårta

3.7/5(306)
Röster
Portioner: 1 plåt

Ingredienser:

Tårtbotten

2 ägg

180 g socker (2 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

50 g majs- eller rapsolja (0,5 dl)

100 g fint rivna morötter (ca 2 dl)

Cream Cheesefrosting

50 g rumsvarmt smör

60 g florsocker (1 dl)

1 tsk vaniljsocker

200 g kall cream cheese

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft, 225 grader vanlig ugn.

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd försiktigt ner dem i äggfluffet.

4. Riv morötterna (på den fina sidan av rivjärnet) och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna.

5. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret.

6. Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad.

7. Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt. (om pappret är svårt att ta bort så brukar det hjälpa att fukta det lite)

Cream Cheesefrosting

1. Vispa smöret i ca 2-3 minuter.

2. Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i nån minut till.

3. Vänd i cream cheese och vispa tills du har en styv frosting. Övervispa inte.

4. Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Om frostingen känns hård, låt den stå framme i rumstemperatur i någon halvtimme. Rulla ihop till en rulltårta. Pudra med florsocker om du vill.
Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar.

Dela det här inlägget:
12 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Karin Johansson

    Underbara recept du gör👍 Har en liten undran om man skulle bryna smöret till fyllningen, såsom du gjort på morotskakan, för lite annan smak. Vad tror du? Mvh Karin

  • Victoria Midbjer

    Jag tar hushållspapper som blötts med iskallt vatten. Pappret lossnar direkt. V

  • Så klara bilder. Vilken kamera/objektiv använder du?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag fotar med en Panasonic Lumix GF7 med ett objektiv på 50 mm, för det allra mesta.

  • Maritha Carlsson

    Ser väldigt god ut, men undrar kan man byta ut mjölet mot något glutenfritt alternativ?

  • Josefin Norberg

    Hej! Hur stor form har du använt?

  • Skulle man kunna frysa den tror du?

    • A

      Hej Emelie!
      Det tror jag nog. Det som kan hända är att fyllningen blir lite lösare när den varit frusen, men det borde funka!

  • Lola Pesämaa

    Vid vilket tillfälle ska man ha i oljan?
    Det står inget om det.
    När jag gjorde den så fastnade kakan på pappret.
    Vad kan ha hänt?

    • A

      Bra att du sa till om oljan, jag har lagt till det nu. Den ska i samtidigt som morötterna. Vet inte riktgt vad som kan ha hänt. Man måste dra av pappret försiktigt, kanske även fukta det lite för att det ska lossna. Min fastnade också lite.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg