Morotskaka med lime- och basilikacheesecakemousse

18 mars, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En saftig morotskaka som är omsluten av en riktigt krämig cheesecakemousse med smak av lime och basilika.

När jag var på dessertkurs i förra vecka så blev jag väldigt inspirerad att baka med mer örter. Det resulterade i den här supersaftiga morotskakan och en mousse eller cheesecake, eller cheesecakemousse, jag vet inte riktigt vad jag ska kalla den. Men den är inte lika stabbig som en cheesecake eller fluffig som en mousse. Utan liksom luftigt krämig, med en smak av cream cheese. Och sen då lime och basilika. Det smakar vår, piggt och fräscht och gifter sig så bra med den kryddiga morotskakan.

Cream cheese är ju en klassisk smak tillsammans med morotskaka, och i och med basilikan och limen så får allt en extra skjuts i smak.

Jag bakade kakan i en form som är 16 cm, och sen var min yttre form 20 cm, men den blev inte riktigt full hela vägen upp, så jag rekommenderar snarare en yttre form som är 18 cm, eller dubbla receptet. Man kan också baka morotskakan i en form som är 18 cm med samma recept om man har en yttre form som är 20 cm.

Formen som jag använt kommer från Silikomart och heter Vague 1100, och den rymmer 1,1 liter.

Morotskaka med lime- och basilikacheesecakemousse

4/5(63)
Röster
Portioner: 6-10 personner

Ingredienser:

Morotskaka

150 g socker (drygt 1,5 dl)

175 ml smakneutral olja, ex rapsolja (ca 1,75 dl)

2 ägg

130 g mjöl (drygt 2 dl)

2 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

0,25 tsk salt

3 finrivna morötter (ca 250 g)

Lime - och basilikacheesecakemousse

1 gelatinblad

Skalet och saften från 1 limefrukter (0,25 dl)

10 stora blad färsk basilika

1 msk socker

100 g cream cheese

60 g florsocker (1 dl)

1,5 dl vispgrädde

Instruktioner:

Morotskaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Vispa ihop socker, olja och ägg tills det är ordentligt blandat.

3. Blanda mjöl, kanel, bikarbonat, bakpulver och salt i en annan bunke och vänd sedan ner tillsammans med de våta ingredienserna.

4. Skala och finriv morötterna och vänd till sist ned dem i smeten.

5. Fördela smeten i en smord form med löstagbar botten (16-18 cm). Baka i ca 20 minuter, känn med en sticka, den är klar när stickan kommer ut torr.

6. Låt kakan bli helt kall. Lägg den gärna i kylen en stund så att den sätter sig lite mer.

Lime - och basilikacheesecakemousse

1. Lägg gelatinbladet i riktigt med vatten i minst 10 minuter.

2. Riv skalet från limen och pressa saften i en liten kastrull. Koka upp och smällt gelatinet där i.

3. Häll limevätskan i en liten hög tillbringare och riv ner den färska basilikan och tillsätt sockret. Mixa med en stavmixer till en grön vätska.

4. Vispa samman florsocker och cream cheese, det går bra att vispa ihop för hand. Rör sedan ner den gröna vätskan.

5. Vispa grädden lätt och vänd ner den i cream cheeseröran. Häll i en silikonform (18-20 cm) och tryck till sist ner morotskakan i moussen. Se till att du har en jämn kant och ställ sedan kakan i frysen i minst 5-6 timmar. Ta fram, ta ut ur silikonformen och låt tina i kylen i 1-2 timmar.

Om du inte har en silikonform kan du göra tårtan i en springform. Lägg då morotskakan i botten och häll moussen över. Låt den stelna i kylen i 4-5 timmar innan du tar loss den från formen.

Dekorera med maräng, färsk basilika och vit choklad. Pärlorna jag dekorerat med kommer från Valrhona.

Dela det här inlägget:
11 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Tror du det fungerar att göra kakan dagen innan och låta den stå i frysen/kylen tills dagen efter?

  • Hej Emma!

    Älskar dina recept och nyfiken på att testa detta! Tror du att det Skulle gå att vispa upp och spritsa cheesecakemoussen när den stått kall?

  • Matilda

    Kan man frysa hela kakan och sedan Tina den inför kalaset?

  • Väldigt goda smaker!
    Hade dock lite problem med storleken. Gjorde kakan i 20 cm springform, den blev hög och behövde vara inne väldigt länge i ugnen. Skar bort ca 1 cm runt hela och fyllde med moussen som knappt täckte kakan alls…
    Får tänka om till nästa gång, nu fick jag spackla kakan med moussen men är ändå nöjd! 🙂

  • Caroline

    Hej,
    Väldigt fin tårta! Var har du köpt siliconformen?

  • Oj vilken fin tårta och vilka spännande smakkombinationer! Vad är det vita du har spritsat uppepå?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg