En saftig morotskaka som är omsluten av en riktigt krämig cheesecakemousse med smak av lime och basilika.
När jag var på dessertkurs i förra vecka så blev jag väldigt inspirerad att baka med mer örter. Det resulterade i den här supersaftiga morotskakan och en mousse eller cheesecake, eller cheesecakemousse, jag vet inte riktigt vad jag ska kalla den. Men den är inte lika stabbig som en cheesecake eller fluffig som en mousse. Utan liksom luftigt krämig, med en smak av cream cheese. Och sen då lime och basilika. Det smakar vår, piggt och fräscht och gifter sig så bra med den kryddiga morotskakan.
Cream cheese är ju en klassisk smak tillsammans med morotskaka, och i och med basilikan och limen så får allt en extra skjuts i smak.
Jag bakade kakan i en form som är 16 cm, och sen var min yttre form 20 cm, men den blev inte riktigt full hela vägen upp, så jag rekommenderar snarare en yttre form som är 18 cm, eller dubbla receptet. Man kan också baka morotskakan i en form som är 18 cm med samma recept om man har en yttre form som är 20 cm.
Formen som jag använt kommer från Silikomart och heter Vague 1100, och den rymmer 1,1 liter.
Linn
Hej! Tror du det fungerar att göra kakan dagen innan och låta den stå i frysen/kylen tills dagen efter?
Emma Brink Rask
Absolut!
Frida
Hej Emma!
Älskar dina recept och nyfiken på att testa detta! Tror du att det Skulle gå att vispa upp och spritsa cheesecakemoussen när den stått kall?
Emma Brink Rask
Hej! Jag tror inte det, då grädden redan är vispad en gång i den.
Frida
Ok, tack för svar!!
Matilda
Kan man frysa hela kakan och sedan Tina den inför kalaset?
Emma Brink Rask
Absolut!
Malin
Väldigt goda smaker!
Hade dock lite problem med storleken. Gjorde kakan i 20 cm springform, den blev hög och behövde vara inne väldigt länge i ugnen. Skar bort ca 1 cm runt hela och fyllde med moussen som knappt täckte kakan alls…
Får tänka om till nästa gång, nu fick jag spackla kakan med moussen men är ändå nöjd! 🙂
Caroline
Hej,
Väldigt fin tårta! Var har du köpt siliconformen?
Emma Brink Rask
Det finns en länk i texten.
Ida
Oj vilken fin tårta och vilka spännande smakkombinationer! Vad är det vita du har spritsat uppepå?