Morotskaka med citroncheesecake och italiensk maräng

10 februari, 2025

En saftig morotskaka toppad med en syrlig och krämig färskostmousse. Ovanpå allt ett sött och fluffigt täcke av mjuk maräng.

Morotkaka är ju så gott som det är, med en enkel färskostfrosting ovanpå. Men det är också den perfekta tårtbotten till massa olika slags tårtor. Du kan göra en tårta genom att stapla morotsbottnar på varandra och sedan täcka härligheten med färskostfrosting. Eller så gömmer du en morotskaka i en lime- och basilikamousse. Eller kanske twista till frostingen med brynt smör.

Här har en saftig morotskaka fått en syrlig citroncheesecake ovanpå sig, som i sin tur toppas med en fluffig italiensk maräng. Åh så vårigt, påskigt och fräscht!

Kakan är 20 cm i diameter och är bakad i en av mina favoritformar, nämligen en springform på 20 cm. Sen blir det enklast att använda sig av tårtplast när man ska hälla på cheesecaken, eller i alla fall när man ska ta loss den på ett fint sätt. Du kan även göra denna tårta i en form som är 23 cm med samma recept, du får bara en något lägre tårta.

Det vackra tårtfatet (inte just i denna färgen men i helt vitt) hittar du här >>

Morotskaka med citroncheesecake och italiensk maräng

4.6/5(11)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Morotskaka

100 g morötter (1-2 st)

1 dl neutral olja (85 g)

2 ägg

1 dl strösocker (90 g)

1 dl ljust muscovadosocker (80g )

2 dl vetemjöl (120 g)

2 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

Citroncheesecake

100 g vit choklad

Zest från 1 citron

0,5 dl juice från citron (ca 1 citron)

250 g mascarpone, rumstempererad

1 dl florsocker (60 g)

2 dl vispgrädde

Italiensk maräng

2 äggvitor (75 g)

0,5 dl vatten (50 g)

1,5 dl strösocker (135 g)

Instruktioner:

Morotskaka

1. Riv morötterna på den fina sidan på ett rivjärn, ställ åt sidan.

2. Sätt ugnen på 160 grader varmluft, eller 175 grader under- och övervärme. Klä en form, 20 cm med bakplåtspapper i botten och längs kanterna..

3. Rör samman strösocker, muscuvadosocker, olja och ägg i en bunke. Blanda mjöl, vaniljsocker, kanel, bikarbonat, bakpulver och salt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i de våta och rör till sist ner morötterna.

4. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 28-30 minuter. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig när kakan är klar. Ta ut kakan och låt den svalna helt i formen.

Citroncheesecake

1. Smält chokladen försiktigt och ställ åt sidan att svalna.

2. Lägg citronzest, citronsaft, mascarpone och florsocker i en bunke och vispa samman tills det är klumpfritt.

3. Vispa grädden lätt och luftig. Blanda ner chokladen i färskosten och vänd till sist ner grädden lite i taget och vänd om tills du har en luftig mousse.

4. Tryck till morotskakan i formen så att den ligger tätt emot kanten, du kan även sätta tårtplast runt om du vill. Häll sedan cheesecakesmoussen över kakan och stryk ut så att du får en jämn yta. Sätt in i kylen för att sätta sig i minst 4-5 timmar, gärna över natten.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitorna i en vispskål.

2. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När sockerlagen når 121 grader och äggvitan är fluffig och bubblig men ska inte ha blivit helt styv, häll socker i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar långsamt. Se till att strålen inte kommer i vispen så att sockerlagen stänker på bunkens kant, utan att all sockerlag kommer i äggvitan. Vispa sedan på högsta hastighet tills du har en glansig maräng. Den kan vara lite ljummen när den är klart.

3. Bred ut marängen på cheesecaken och gör toppar. Bränn av med en gasolbrännare.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Hur långt innan kan man göra och lägga på marängen? Mvh Martina

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg