Morotskaka med citron- och vallmotopping

21 oktober, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En riktigt saftig morotskaka som du enkelt gräddar i en limpform. Sen skär du skivor som du toppar med en krämig färskostfrosting med citron och vallmo. Enkelt och så vackert!

Ja men det här sättet att servera kaka är ju min nya favorit. Här ser du hur jag har gjort på ett liknande sätt med en chokladkaka. Det är inte jag som har kommit på detta, jag ser det på väldigt många instagramkonton just nu. Kanske inte från bakinfluencers men från olika kaféer och konditorier runt om i världen.

Och jag älskar det! Så enkelt att baka en mjuk kaka i en limpform och sen bara skära skivor som man toppar på ett tjusigt sätt. Här har jag gjort en riktigt saftig morotskaka med brunt socker och sen har jag toppat den med en ganska syrlig topping. Den är bara vispad cream cheese med florsocker, citron och vallmo.

Gillar du också morotskaka av alla de slag? Då ska du kolla in alla mina recept på morotskaka. Allt från cupcakes och rulltårta till bundtcakes, moussetårtor och andra tårtor. Kolla in alla recept här >>

Tyllen som jag har använt en stor korgtyll, en sån hittar du hos exempelvis Lyckas med mat. Men du kan såklart välja att spritsa hur du vill, eller inte spritsa alls utan bara bre ut frostingen på ett rustikt sätt.

Jag har gräddat kakan i en form som rymmer, 1,5 liter. En sån här exempelvis.

Jag gjorde dessa och hade dem på ett fat med plastfolie över till nästa dag och de var lika goda då. Men allra finast och godast blir de nog om du serverar ganska snart efter att du har gjort dem. Om du vill ha dem i kylen till nästa dag, ta då fram dem ca 1 timme innan de ska ätas så att de inte är kylskåpskalla.

Morotskaka med citron- och vallmotopping

4.3/5(12)
Röster
Portioner: Ca 10 bitar

Ingredienser:

Morotskaka

2 morötter, grovt rivna (140 g )

90 g rapsolja (1 dl)

2 ägg

180 g brun farin strö (2 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1 tsk mald ingefära

1 tsk kardemumma

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

Färskostfrosting med citron och vallmo

400 g cream cheese

120 g florsocker (2 dl)

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

Zest från en ekologisk citron

2 msk vallmofrön

Dekoration

2 msk pumpakärnor

Instruktioner:

Morotskaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- undervärme). Smör formen med lite smör och bröa den med brun farin strö.

2. Rör samman mjölet, kryddorna och bakpulver och bikarbonat. Ställ åt sidan.

3. Blanda samman ägg, socker och olja. Rör ner de torra ingredienserna och vänd till sist ner de grovt rivna morötterna. Smeten är rätt tjock. Häll ner den i formen eller klicka ner den i formen och grädda kakan i ca 40-45 minuter. Det tar en stund alltså, känn med en trästicka i mitten på formen, den ska inte ha rå smet på sig, då är kakan klar.
Ta ut kakan och stjälp upp den. Låt den svalna helt.

Färskostfrosting

1. Se till att färskosten är kylskåpskall. Häll osten, florsocker, vanilj och citronzest i en bunke och vispa med elvisp till du har en tjock och fluffig frosting. Vänd ner vallmofröna.

2. Skär morotskakan i skivor. Lägg dem på ett fat. Lägg frostingen på en spritspåse med en stor korgtyll och spritsa på kakorna. Toppa med pumpafrön.

Morotskakan går utmärkt att frysa. Jag skulle gissa att man nog kan frysa dem i sin helhet med frostingen också, men jag har inte provat att frysa denna frosting.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Gjorde kakan nu idag och fick verkligen inte ihop förskostfrostingen. Gjorde som det stod och osten var kylskåpskall och vispade ihop allt med elvisp förutom valmofröna men den vill inte bli tjock. Tips?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du använde dig inte av en light-ost?
      Vilket märke använde du, det ska inte spela någon roll men ibland kan det göra det.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg