Morotskaka med brynt smör-frosting

17 augusti, 2019

En supersaftig morotskaka med ananas och apelsin ihopparad med en magiskt god frosting med brynt smör och cream cheese.

Jag har ett recept på morotskaka som jag använd forever och typ aldrig känt att jag behövt uppdatera för att det är så bra. Men nu kände jag att jag ändå ville testa något nytt. Det här blir så saftigt, mycket på grund av att det är krossad ananas i smeten. Sen rev jag också ner apelsinskal, och gudars skymning det blev så gott! Som grädde på moset är det också malda rostade valnötter i smeten. Om man inte tål det kan man hoppa över det och ersätta med vanligt mjöl.

Men det är ju bara själva kakan, sen kommer vi till frostingen. En klassisk cream cheesefrosting uppdaterad genom att bryna smöret först. Och igen, gudars skymning! Ja ni fattar ju hur god den här kakan är.

Glöm inte att följa @brinkenbakar på Instagram.

Morotskaka

4.1/5(27)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Morotskaka

50 g malda valnötter (1 dl)

150 g mjöl (2,5 dl)

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

0,5 tsk muskot

0,25 tsk salt

160 g strösocker (1,75 dl)

40 g ljust muscovadosocker (0,5 dl)

2 ägg

140 g avrunnen krossad ananas

70 g neutral olja (typ raps, mat, solros) (0,8 dl)

1 tsk vaniljpasta

Zest från en apelsin

150 g finriven morot

Brynt smörfrosting

130 g brynt smör

120 g florsocker (2 dl)

300 g kylskåpskall cream cheese

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Instruktioner:

Morotskaka

1. Sätt ugnen på 160 grader (175 grader vanlig ugn). Smörj 2 formar (ca 16 cm i diameter). Det går också fint att baka kakan i en form som är 20-22 cm och sen dela den på mitten, det blir då lite tunnare bottnar.

2. Rosta valnötterna i en torr panna tills de fått färg runt om. Bränn dem inte. Låt dem svalna och mixa sedan till ett fint mjöl.

3. Blanda valnötsmjöl med vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, muskot och salt i en bunke.

4. Blanda socker, muscovadosocker, ägg, ananas, olja, vanilj och apelsinzest i en annan bunke. Bara så att det precis går ihop till en jämn smet.

5. Blanda de torra ingredienserna med de blöta och rör tills sist ner morötterna.

6. Fördela smeten i formarna och baka i 18-20 minuter tills en sticka kommer ut torr. Baka lite längre om du bakar i en stor form.

7. Låt bottnarna svalna helt.

Brynt smörfrosting

1. Bryn smöret och låt det sedan stå i kylen tills det är fast igen.

2. Vispa smöret i ca 5 minuter tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa i någon minut till.

3. Tillsätt cream cheese och vanilj och vispa tills allt är blandat och du har en fast frosting.

Montera tårtan

Bred ut frosting mellan bottnarna och runt om. Om du vill spritsa samma mönster som mig så använde jag mig av en liten kronbladstyll. Kolla in mina highlights på Instagram som heter ”piping” där har jag filmat hur jag gör.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg