Morotscupcakes

2 januari, 2019

Saftiga morotscupcakes med sötsyrlig cream cheesefrosting.

Vi det här laget har jag ett par olika morotsrecept på bloggen. Rulltårtan (som två år i rad varit det populäraste receptet på bloggen och varje vecka är med bland de fem mest lästa recepten), tårta och även en glutenfri morotskaka.

Men självklart behöver vi ett recept för cupcakes också. Jag testade först att göra dem med mitt vanliga recept, men det blev inte alls bra som cupcakes. När man gör cupcakes vill man ha en lite mer kompakt muffin som får en liten bula på toppen men inte mer än så, de får inte bli för fluffiga eller svälla upp för mycket. Lösningen blir att inte vispa in för mycket luft i smeten, vilket bara gör dem ännu enklare att baka!

Man rör helt enkelt samman de blöta ingredienserna och sen de torra och så blandar man ihop de båda, och tillsätter morötter. Busenkelt!

Till frostingen gick jag lös med tre olika tyllar, en rostyll (wilton 2D), en liten öppen stjärntyll (wilton 6B) och sen en liten kronbladstyll ( Wilton nr 103).

Morotscupcakes

3.9/5(125)
Röster
Portioner: Ca 12 normalstora cupcakes

Ingredienser:

Morotsmuffins

150 g socker (drygt 1,5 dl)

175 ml smakneutral olja, ex rapsolja (ca 1,75 dl)

2 ägg

130 g mjöl (drygt 2 dl)

2 tsk kanel

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

0,25 tsk salt

3 finrivna morötter (ca 250 g)

Cream cheesefrosting

75 g rumsvarmt smör

90 g florsocker (1,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

200 g kall cream cheese

Instruktioner:

Morotsmuffins

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanilj) och sätt formar i en muffinsform.

2. Vispa ihop socker, olja och ägg tills det är ordentligt blandat.

3. Blanda mjöl, kanel, bikarbonat, bakpulver och salt i en annan bunke och vänd sedan ner tillsammans med de våta ingredienserna.

4. Skala och finriv morötterna och vänd till sist ned dem i smeten.

5. Fördela smeten i muffinsformarna och grädda i ca 12 minuter, känn med en sticka, de är klara när stickan kommer ut torr.

6. Tag ut muffinsplåten ur ugnen och ta så snart du kan upp muffinsen så att de inte bildas kondens för då är det lätt att formarna lossnar.

7. Låt muffinsen bli helt kalla och spritsa sedan med frostingen.

Cream cheesefrosting

1. Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt.

2. Tillsätt florsockret och vaniljen och vispa i nån minut till.

3. Tillsätt den kalla cream cheesen och vispa tills du har en tjock och jämn frosting.

4. Spritsa på muffinsen.

Dela det här inlägget:
11 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Så otroligt gott recept! Undrar om dessa går att göra glutenfria? 🙂

  • Lovisa Holgersson

    Hej,
    Ser himmelska ut! Tänkte att jag ville testa dessa, men går det att göra dem glutenfria? Och vilka mjölsorter ska man isåfall använda och hur mycket av respektive?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, jag har inte provat och är ingen expert på att baka glutenfritt. Men gissar att du kan byta ut mjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

  • Hej! Går det att spritsa muffinsen dagen innan, eller är det bäst att baka och förbereda frostingen dagen innan men spritsa samma dag? 🥰

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går bra att förbereda dagen före, det som kan hända är att formarna släpper från muffinsen pga fukt.

      • Världens bästa muffinsrecept, så saftiga och goda! Kan man använda detta recept som ett grundrecept för muffins och byta ut morot och kanel mot t ex bär eller citron eller vad man nu vill ha för smak?

  • Hej! Kan man förbereda frostingen dagen innan och förvara i kylen för att sen ta fram en stund innan dagen man ska spritsa och dekorera? 🙂 Om man gör cupcakes dagen innan går det bra att förvara i en matlåda med lock? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan göra frostingen dagen före, men du behöver vispa upp den igen innan du spritsar den. Det går fint att förvara dem i kyl i en låda med lock. Det kan dock hända att formarna lossnar från kakan pga fukt.

      • Tack för svar! Hur länge håller sig frostingen i rumstemperatur? 🙂

  • Matilda

    Hej! Jag har gjort dom här så många gånger och dom har blivit så populära, så himla goda!

    Jag undrar bara om dom går bra och frysa utan frostingen?

    Tack för ett jättebra recept!

Lämna ett svar till Ida (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg