Morots- och äppelkaka med lönnsirapsfrosting

30 augusti, 2023

Morot- och äppelkaka med kanderade morötter

En saftig kryddig kaka som omsluts av en färskostfrosting med en tydlig smak av lönnsirap. Vackert dekorerad med krispiga kanderade morötter. Höstens favorittårta är enkel att baka, räcker till många och smakar underbart. 

Morot- och äppelkaka med kanderade morötter

Jag gillar bakverk som går från kaka till tårta genom att på ett smart och enkelt sätt gör en dekor som både är vacker, i säsong och berättar vad som finns i tårtan. En enkel kaka som blir saftig av äpple och morötter och kryddig av kanel smakar fantastiskt tillsammans med en klassisk färskostfrosting som får karaktär och smak av lönnsirap. Ett roligt och innovativt sätt att dekorera tårtor på hösten är med morötter som du på ett enkelt sätt kanderar i ugnen och blir som färgsprakande vackra runt kakan.  

Detta recept publicerades i tidningen Hembakat under hösten 2022.

Morot- och äppelkaka med kanderade morötter

TIPS:

  • Om du vill kan du baka tårtan i en rund form, använd då en som är ca 22–24 cm i diameter. 
  • Du kan lägga ihop tårtan med frosting dagen före servering men vänta med att sätta på de kanderade morötterna tills precis innan servering. Efter 1–2 timmar blir de mjuka när de sitter på tårtan. 
  • De kanderade morötterna kan du också förbereda. Om du låter dem ligga framme i rumstemperatur på en bricka så kan du göra dem färdiga några dagar i förväg (om det inte är superfuktigt i luften där du bor). 
  • Med samma princip kan du kandera andra rotfrukter så som palsternacka och betor. 
  • Lönnsirap brukar finnas i de flesta välsorterade matbutiker.  Du hittar den ofta på samma hylla där du hittar honung. Och skulle du inte får tag på det så går det att ersätta med flytande honung, men tårtan får då en annan smakkaraktär. 
  • För att få jämnast bakning av smeten så rekommenderas att riva morötterna på den fina sidan på rivjärnet och äpplena på den grova. 
  • Lägg botten som varit längst ner på kakan upp och ner överst när du monterar kakan. På så sätt får du en jämn och fin kant och topp på tårtan.
  • Om frostingen skulle skära sig: Ta ca 0,5 dl av frostingen, värm den 20 sekunder i mikron tills den blir flytande. Tillsätt den till den skurna krämen medan du vispar och du ska se att frostingen går ihop fint igen. 
  • Om du upplever att frostingen är lös när du har vispat ihop den (den ska vara ungefär som majonnäs i konsistensen) så kan du sätta in den i kylen i 30 minuter innan du monterar tårtan.

Morot- och äppelkaka med kanderade morötter

Morot- och äppelkaka med kanderade morötter

Kolla in mina andra recept med morot här >>

Morot- och äppelkaka med kanderade morötter

Morots- och äppelkaka med lönnsirapsfrosting

4.6/5(6)
Röster
Portioner: 8–10 bitar

Ingredienser:

Morot- och äppelkaka

225 g strösocker (2,5 dl)

200 g olja (2 dl)

3 ägg

195 g mjöl (3,25 dl)

3 tsk kanel

1,5 tsk bikarbonat

0,75 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

200 g fint riven morot (ca 2–3 morötter)

175 g grovt rivet äpple (ca 2 st)

Lönnsirapsfrosting

150 g rumsvarmt smör

80 g ljust muscovadosocker (1 dl)

300 g kylskåpskall cream cheese

130 g lönnsirap (1 dl)

Kanderade morötter

3 stora morötter

90 g strösocker (1 dl)

1 dl vatten

Instruktioner:

Morot- och äppelkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft, eller 175 grader under- och övervärme. Klä en form, 20×20 cm (eller motsvarande) med bakplåtspapper.

2. Rör samman strösocker, olja och ägg i en bunke. Blanda mjöl, kanel, bikarbonat, bakpulver och salt i en annan bunke. Skala och riv morötter och äpple. Blanda ner de torra ingredienserna i de våta och rör till sist ner äpple och morötter.

3. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 40–45 minuter. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig när kakan är klar. Vänd ut kakan upp och ner på ett bakplåtspapper, låt den svalna helt och dela den sedan i tre lika tjocka bottnar.

Lönnsirapsfrosting

1. Vispa smör och muscovadosocker i 3–4 minuter tills det blir ljust och fluffigt och sockerkristallerna har smält. Tillsätt cream cheese och vispa tills du har en enhetlig frosting. Häll försiktigt ner lönnsirapen medan du vispar på låg hastighet.

2. Bred sedan ut ¼ av frostingen på första lagret kaka, lägg på nästa och bred ut ¼ där också. Lägg på sista botten och bred ut ett tunt lager runt om kakan och resten av frostingen på toppen av kakan. Gör ett lite slarvigt mönster med paletten.

3. Fäst sedan de kanderade morötterna runt om kanten, rakt eller lite snett om man vill. Bryt av bitar så att de blir lagom stora, det är fint om de är lite olika långa.

Kanderade morötter

1. Sätt ugnen på 100 grader, över- och undervärme. Koka upp vatten och socker till en sockerlag och sjud tills allt socker har smält.

2. Skala morötterna och skär av roten. Gör långa tunna remsor med hjälp av en potatisskalare. Doppa varje skiva i sockerlagen och lägg dem platt och tätt på bakplåtspapper på plåtar, du behöver 2–3 plåtar.

3. Sätt in dem i ugnen och låt dem torka tills de blir krispiga utan att få färg. Det brukar ta ca 1–1,5 timmar. Ta gärna ut och vänd på dem någon gång emellan. Låt dem svalna helt innan du fäster dem runt tårtan.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Har fått höra av tre olika kollegor att detta var den bästa morotskaka de någonsin ätit! Väldigt saftig utan att vara för kompakt och inte heller för söt frosting.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg