En saftig kryddig kaka som omsluts av en färskostfrosting med en tydlig smak av lönnsirap. Vackert dekorerad med krispiga kanderade morötter. Höstens favorittårta är enkel att baka, räcker till många och smakar underbart.
Jag gillar bakverk som går från kaka till tårta genom att på ett smart och enkelt sätt gör en dekor som både är vacker, i säsong och berättar vad som finns i tårtan. En enkel kaka som blir saftig av äpple och morötter och kryddig av kanel smakar fantastiskt tillsammans med en klassisk färskostfrosting som får karaktär och smak av lönnsirap. Ett roligt och innovativt sätt att dekorera tårtor på hösten är med morötter som du på ett enkelt sätt kanderar i ugnen och blir som färgsprakande vackra runt kakan.
Detta recept publicerades i tidningen Hembakat under hösten 2022.
TIPS:
- Om du vill kan du baka tårtan i en rund form, använd då en som är ca 22–24 cm i diameter.
- Du kan lägga ihop tårtan med frosting dagen före servering men vänta med att sätta på de kanderade morötterna tills precis innan servering. Efter 1–2 timmar blir de mjuka när de sitter på tårtan.
- De kanderade morötterna kan du också förbereda. Om du låter dem ligga framme i rumstemperatur på en bricka så kan du göra dem färdiga några dagar i förväg (om det inte är superfuktigt i luften där du bor).
- Med samma princip kan du kandera andra rotfrukter så som palsternacka och betor.
- Lönnsirap brukar finnas i de flesta välsorterade matbutiker. Du hittar den ofta på samma hylla där du hittar honung. Och skulle du inte får tag på det så går det att ersätta med flytande honung, men tårtan får då en annan smakkaraktär.
- För att få jämnast bakning av smeten så rekommenderas att riva morötterna på den fina sidan på rivjärnet och äpplena på den grova.
- Lägg botten som varit längst ner på kakan upp och ner överst när du monterar kakan. På så sätt får du en jämn och fin kant och topp på tårtan.
- Om frostingen skulle skära sig: Ta ca 0,5 dl av frostingen, värm den 20 sekunder i mikron tills den blir flytande. Tillsätt den till den skurna krämen medan du vispar och du ska se att frostingen går ihop fint igen.
- Om du upplever att frostingen är lös när du har vispat ihop den (den ska vara ungefär som majonnäs i konsistensen) så kan du sätta in den i kylen i 30 minuter innan du monterar tårtan.
Sofia
Har fått höra av tre olika kollegor att detta var den bästa morotskaka de någonsin ätit! Väldigt saftig utan att vara för kompakt och inte heller för söt frosting.