Mormors rabarberkaka

10 maj, 2019

Enbart 6 ingredienser och den saftigaste fluffigaste kaka du kan tänka dig. Och att rabarber och kardemumma är bästisar, det vet vi ju sen gammalt.

Det här receptet är egentligen ”Mormors äppelkaka”, men så här års brukar jag byta ut äpplena mot rabarber och det blir om möjligt ännu godare. Originalreceptet är egentligen med ”kopp-mått” och det har inte ens bakpulver i sig, jag gissar att det är från tiden innan man ens använde sig av den typen av jäsningsmedel.

Oavsett så är det en otroligt saftig och god kaka som bara blir godare efter ett par dagar i kylen. Och gör den för tusan på äkta smör!

Jag gav bort den här till våra grannar och de enades om att det var den godaste rabarberkaka de hade ätit och kom springandes efter receptet.

Njut av kakan som den är, ljummen eller kall, eller varför inte med vaniljsås?

Mormors rabarberkaka

3.9/5(131)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

175 gram smör

4 ägg

180 g socker (2 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

2 dl rabarberbitar

2 tsk nymortlad kardemumma

1 msk potatismjöl

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar botten (ca 23 cm).

2. Smält smöret och ställ det åt sidan så att det svalnar något.

3. Vispa ägg och socker riktigt poröst.

4. Vänd ner mjölet.

5. Vänd ner smöret och häll smeten i formen.

6. Blanda rabarber, kardemumma och potatismjöl och strö ovanpå kakan. Strö över lite pärlsocker om du vill!

7. Baka i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter, känn med en sticka, den ska komma ut torr.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg