Mormors flottyrringar med jordgubbssocker

25 juni, 2020

Min barndoms favoriter var de här flottyrringarna som mormor gjorde till julen. Jag doppade mina i jordgubbssocker för en extra somrig känsla.

Eller ”flottaringar” som vi kallade dem i norra Skåne där jag växte upp. När jag var barn var det verkligen en favorit på kakfatet. Är de godare än vanliga donuts? Nej, det skulle jag inte säga. Men degen är mycket enklare att slänga ihop och de kräver ingen jäsning. Eftersom de är bakade med bikarbonat så torkar de också ut fortare än vanliga donuts, så de ska helst ätas samma dag eller någon dag senare. Om man inte väljer att frysa in dem.

Degen ska vara så kladdig som det bara går och ändå vara hanterbar. Så ta i lite mjöl i taget.

Jag hittar förresten frystorkade jordgubbar i Hötorgshallen. Men googla så hittar du säkert en återförsäljare online om du har svårt att hitta.

Mormors flottyrringar med jordgubbssocker

4.3/5(11)
Röster
Portioner: Ca 20 st

Ingredienser:

2 ägg

135 g strösocker (1,5 dl)

0,75 dl vispgrädde

360 g vetemjöl (6 dl)

1 tsk bikarbonat

Jordgubbssocker

2 dl strösocker

Frystorkade jordgubbar (hittar du inte pulver så riv hela frystorkade jordgubbar genom en sil)

Instruktioner:

1. Rör samman ägg, socker och grädde i en skål.

2. Blanda samman mjöl och bikarbonat och tillsätt till det andra och blanda tills du har en jämn med kletig deg, men som du kan hantera med händerna. Tillsätt lite mer grädde om den blir för smulig.

3. Plasta in degen och låt den vila i kylen. i 30 minuter. Kavla sedan ut den, ca 0,75 mm tjockt och ta ut ringar.

4. Värm upp olja till 180 grader i en kastrull eller fritös och fritera ringarna, ca 45 sekunder på varje sida. Friterar du dem för länge kommer de att bli hårda och torra. Vi vill att de ska vara mjuka inuti.

5. Ta upp dem från oljan och vänd dem i jordgubbssockret.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg