Mördegskakor med syrlig curd av passion och granatäpple

27 mars, 2019

Möra kakor som är fyllda med en syrlig passionsfruktscurd och granatäpplecurd. Vackra och goda!

Just nu pågår ett frystömningprojekt för mig. Jag slänger alltid alla slattar av allt som blir över i frysen. En bit mördeg, smörkräm, äggulor, äggvitor, curd, malda nötter, avskurna tårtbottnar, ganache, allt sånt slänger jag aldrig, hur lite det än blir över. Men sen gäller det att komma ihåg att använda det också, antingen som en del av ett helt nytt bakverk, eller som här, bli ett helt nytt bakverk bara av rester.

Jag hade alltså mördeg och två sorters curd i frysen, passionsfrukt och granatäpple. Härligt syrliga i fina färger. Så de här kakorna gjordes i ett nafs, men även om du måste göra ingredienserna från scratch så är de fortfarande lättbakade. Du behöver såklart inte göra två sorters curd, välj en!

Kakorna är godast att äta direkt men kan förvaras i en tät burk i kylen i några dagar.

Glöm inte att följa @brinkenbakar på Instagram

Mördegskakor med syrlig curd av passion och granatäpple

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: Ca 40 dubbla kakor med en av curderna

Ingredienser:

Mördeg

100 g smör

115 g socker (1,3 dl)

1 ägg

220 g mjöl (drygt 3,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Passionsfruktscurd

90 g strösocker (1 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl passionsfruktsjuice (ca 10-12 passionsfrukter)

50 g smör, skuret i mindre bitar

Granatäpplecurd

90 g strösocker (1 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

0,5 dl saft från citron

0,5 dl saft från granatäpple (mixa kärnor och sila saften)

50 g smör, skuret i mindre bitar

Instruktioner:

Mördeg

1. Vispa smör och socker krämigt, ca 3 minuter.

2. Byt till omrörarverktyget och rör ner ägget och se till att det blandas i ordentligt.

3. Häll i mjöl, vaniljsocker och salt och rör om till det precis går ihop till en deg.

4. Knåda ihop och klä in i plast och låt vila i kylen i minst 2 timmar.

5. Kavla ut och ta ut kakor med en utstickare, gör hälften utan hål och hälften med hål.

6. Baka på 160 grader varmluft (175 grader vanlig), i ca 10 minuter tills de fått lite färg, men inte för mycket, vi vill ha dem ganska bleka.

7. Lägg ut alla överdelar och strö florsocker över dem, klicka sedan curd på bottendelen och sätt på överdelen.

Passionsfruktscurd

1.Häll socker, ägg och passionsfruktsjuice i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från värmen.

3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.

4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.

Granatäpplecurd

1.Häll socker, ägg, saften från citron och granatäpple i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från värmen.

3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.

4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.
(Jag tillsatte pyttelite rosa färg i min curd för jag tyckte att den blev lite för blek)

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Isabelle

    Hej!
    Ska smöret vara rumstemeperat? Tänker eftersom smör och socker ska vispas.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg