Mördegskakor med choklad och havssalt

14 januari, 2021

Superpopulära på Internet just nu är de här spröda mördegskakorna med chokladbitar och havssalt. Som ett perfekt giftermål mellan en chocolate chip cookies och bondkakor!

De här kakorna har blivit rejält virala på Instagram just nu, där en kvinna som heter Alison Roman gjort dem populära. Egentligen är de ju ingen nymodighet, men man har liksom korsat en chocolate chip cookie med en ganska traditionell mördegskaka och sen adderat lite havssalt. De är supergoda och jag får hålla mig själv från att inte äta dem som pepparkakor, eller chips.

Även om den är en mördeg så är det inte den vanliga mördegen som jag brukar göra till pajdeg, eller för den delen till vanliga svenska traditionella mördegskakor. Dels har den en andel muscovadosocker och dels så ska man vispa smör och socker fluffigt, vilket man ju inte brukar göra med mördeg.

Mördegskakor med choklad och havssalt

3.8/5(335)
Röster
Portioner: ca 25 kakor

Ingredienser:

120 g rumsvarmt smör

50 g strösocker (0,5 dl)

50 gram ljust muscovadosocker (drygt 0,5 dl)

1 tsk vaniljsocker

150 g mjöl (drygt 2, 5 dl)

100 gram grovt hackad mörk choklad

Havssalt

Instruktioner:

1. Vispa smör, socker och muscovadosocker i 3-4 minuter tills det är riktigt fluffigt.

2. Rör ner vaniljsocker, mjöl och grovt hackad choklad.

3. Rulla degen till en rulle, ca 4-5 cm i diameter. Plasta in rullen och låt den vila i kylen i 2 timmar.

4. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

5. Skär sedan skivor, knappt 1 cm tjocka och lägg på en plåt.

6. Strö över lite havssalt och grädda sedan i 8-10 minuter tills de börjar bli gyllenbruna i kanterna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
14 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Obegripligt att de här kakorna har 3,5 stjärna i betyg (i skrivande stund). Det är världens godaste kakor. Jag har bakat dem flera gånger och dör njutdöden varje gång jag äter dem.

  • Världens godaste kakor! Funkade fint utan salt (om man som jag glömmer. Tack för receptet!

  • Hej, vad kan man ersätta den mörka chokladen med? Min sambo har ätit upp min choklad jag haft i min baklåda, och jag har ingen bil att åka och handla, samt grava foglossningar som gör att jag inte ens kan promenera eller cykla till affären 🙁 Vill baka N U! 🙈 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan ersätta den med vilken choklad du vill, eller bara utesluta den.

  • Jag har gjort dessa några gånger nu och de är underbara! Jag har dock lite problem med att degen alltid smular sönder när den ska skäras i skivor från kylen. Jag får liksom lappa ihop så att det blir typ runda kakor på plåten. Vad tror du jag kan ha gjort för fel då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Så blir det för mig också, jag tror att det är för att det är chokladen som gör det. Jag brukar låta den ligga framme nån kvart innan jag skär, det brukar hjälpa.

  • Hej! Kan man göra dessa glutenfria genom att byta ut mjölet rakt av med glutenfritt?

  • Margareta Björnberg

    Jättegoda. kakor Hade bara hälften av hackad choklad – det blev gott det också. Rullade in i smörpapper innan jag skar kakorna. Då höll de ihop lättare. Tack för fint recept!

  • Gabriella Ström

    Hej! Hur länge kan man förvara den i kylen innan man kavlar, sticker ut och bakar av? Klarar den sig i kylen några dagar?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint, minst en vecka!

      • Cassandra

        Hej! Dina kakor ser ljuvliga ut, mina flyter ut vad har jag då gjort för fel? 🙈😅

        • A
          Emma Brink Rask

          Se till att degen är helt kall när du sätter in dem i ugnen.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg