Superpopulära på Internet just nu är de här spröda mördegskakorna med chokladbitar och havssalt. Som ett perfekt giftermål mellan en chocolate chip cookies och bondkakor!
De här kakorna har blivit rejält virala på Instagram just nu, där en kvinna som heter Alison Roman gjort dem populära. Egentligen är de ju ingen nymodighet, men man har liksom korsat en chocolate chip cookie med en ganska traditionell mördegskaka och sen adderat lite havssalt. De är supergoda och jag får hålla mig själv från att inte äta dem som pepparkakor, eller chips.
Även om den är en mördeg så är det inte den vanliga mördegen som jag brukar göra till pajdeg, eller för den delen till vanliga svenska traditionella mördegskakor. Dels har den en andel muscovadosocker och dels så ska man vispa smör och socker fluffigt, vilket man ju inte brukar göra med mördeg.
Julia
Obegripligt att de här kakorna har 3,5 stjärna i betyg (i skrivande stund). Det är världens godaste kakor. Jag har bakat dem flera gånger och dör njutdöden varje gång jag äter dem.
Andrea
Världens godaste kakor! Funkade fint utan salt (om man som jag glömmer. Tack för receptet!
Emma Brink Rask
Kul att höra!
C
Hej, vad kan man ersätta den mörka chokladen med? Min sambo har ätit upp min choklad jag haft i min baklåda, och jag har ingen bil att åka och handla, samt grava foglossningar som gör att jag inte ens kan promenera eller cykla till affären 🙁 Vill baka N U! 🙈 🙂
Emma Brink Rask
Du kan ersätta den med vilken choklad du vill, eller bara utesluta den.
Anneli
Jag har gjort dessa några gånger nu och de är underbara! Jag har dock lite problem med att degen alltid smular sönder när den ska skäras i skivor från kylen. Jag får liksom lappa ihop så att det blir typ runda kakor på plåten. Vad tror du jag kan ha gjort för fel då?
Emma Brink Rask
Så blir det för mig också, jag tror att det är för att det är chokladen som gör det. Jag brukar låta den ligga framme nån kvart innan jag skär, det brukar hjälpa.
Ina
Hej! Kan man göra dessa glutenfria genom att byta ut mjölet rakt av med glutenfritt?
Emma Brink Rask
Jag har inte provat men det borde gå.
Margareta Björnberg
Jättegoda. kakor Hade bara hälften av hackad choklad – det blev gott det också. Rullade in i smörpapper innan jag skar kakorna. Då höll de ihop lättare. Tack för fint recept!
Gabriella Ström
Hej! Hur länge kan man förvara den i kylen innan man kavlar, sticker ut och bakar av? Klarar den sig i kylen några dagar?
Emma Brink Rask
Det går fint, minst en vecka!
Cassandra
Hej! Dina kakor ser ljuvliga ut, mina flyter ut vad har jag då gjort för fel? 🙈😅
Emma Brink Rask
Se till att degen är helt kall när du sätter in dem i ugnen.