Mördegshjärtan till Alla hjärtans dag

4 februari, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Med en och samma deg skapar du enkelt många olika sorters kakor med hjärt-tema. Perfekt pyssel till Alla Hjärtans dag.

Det viktigaste att tänka på när man jobbar med mördeg och såna  här kakor är att ha en kyld deg. Jag ser till att ha en ledig hylla i frysen och  mellan kavlingar och utstickningar så slänger jag in degen i frysen ett par minuter så att den alltid är behändig att jobba med. Det är mycket lättare att lossa från underlag och flytta om degen  är styv.

Jag  kavlar också alltid degen mellan två bakplåtspapper som jag vänder på mellan varven. Då får man en slät yta och inget fastnar på kaveln.

Här hittar ni förresten ett set med utstickare i form av hjärtan i olika storlekar. (annonslänk till Kitchentime), även Cervera har samma set här. Mitt som har lite vågade kanter vet jag dessvärre inte vart jag köpt men det går såklart lika bra med raka kanter. Men här finns ett från My perfect day med både raka och vågiga kanter. 

Ja men visst är det kul att du med en och  samma(enkla!) deg kan skapa massa fina olika hjärtan. Du kan såklart göra annat än hjärtan men här har jag gått lös på litet olika sorter.

Nedan hittar du receptet på degen och även på glasyren och sen instruktioner för var och  en av kakorna.

Jag gjorde också en lite förenklad version av de schackhjärtan som jag gjorde till jul. Eftersom jag inte blev helt nöjd med formen så använde jag också en utstickare efter att jag hade skurit dem, men det måste man såklart inte.

Hur gulligt med två hjärtan som är ihoplänkade?

Och smarriga hjärtan fyllda med hemmagjord hallonsylt. Välj vilken sylt du tycker bäst om!

Hur fint blir inte detta då? Genom att doppa kakorna i kristyren och lite färg så blir de vackert marmorerade.

Hjärtan i hjärtan. Perfekt att du genom att göra en version också får en version med motsatta färger.

Vilken är din favorit?

Rosa schackhjärtan

4.2/5(22)
Röster
Portioner: Ca 20 kakor

Ingredienser:

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g florsocker (1 dl)

1 tsk vaniljpulver

125 gram kallt smör

ca 1 msk kallt vatten

rosa pasta- eller karamellfärg

Övrigt

Sylt

Strössel

Florsocker

Instruktioner:

Degen

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte.

2. Om du ska göra en av kakorna som också kräver rosa det. Gör antingen en  sats till som du färgar rosa medan  du gör den,  eller dela din deg och färga den rosa i efterhand.

3. Plasta in degen och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.

Schackhjärtan

Kavla ut drygt halva av den ljusa degen så att den är ca 1,5 cm tjock, jämt över hela. Skär sedan 1,5 cm breda “pinnar” av den. Gör likadant med drygt halva av den rosa degen. Lägg in pinnarna i kylen i 10 minuter. Bygg sedan din kaka genom att lägga varannan ljus och rosa så att du har fyra rutor. Se till att de är helt ihoptryckta. Rulla resten av den ljusa och rosa degen till tjocka korvar och dela dem på hälften på längden. Den måste vara lika tjock som den stubben som du byggt ovan. Lägg den ljusa på ena sidan av stubben och den rosa på den andra. Tryck till och forma till. Låt vila i kylen tills hela rullen är kall, skiva sedan kakor, ca 7 mm tjocka och lägg på en plåt. Om du inte är nöjd med formen så kan du göra dem jämnare med en utstickare i  form av ett hjärta.
Grädda på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 10-12 minuter.

Ihoplänkade hjärtan

Kavla ut degen och ta ut hjärtan med en stor hjärtform, och sedan med en mindre i så att du får hjärtan med hål i.
Skär ett snitt i kanten på det ena hjärtat och trä över det andra. Se till att skarven göms av det övre hjärtat.
Lägg dem på en plåt och grädda på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 10-12 minuter.
Spritsa glasyr på ena hjärtat och strö över hjärtströssel.

Syltkakor

Kavla ut degen. Ta ut hjärtan. (jag gjorde underdelen och de hela hjärtanen av rosa deg, men man kan ha samma färg på båda).
Ta sedan ut ett mindre hjärta i hälften av hjärtanen.
Lägg dem på en plåt och grädda på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 10-12 minuter.
Lägg en klick sylt i mitten av de hela hjärtanen. Pudra florsocker på ovandelen och fäst dem på sylten.

Marmorerade hjärtan

Kavla degen och ta ut hjärtan i valfri storlek.
Lägg dem på en plåt och grädda på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 10-12 minuter.
Häll kristyren i en skål och droppa ett par droppar karamell- eller pastafärg. Dra ut den lite med en tandpetare och doppa sedan kakorna i kristyren.
Låt kristyren sätta sig i 15-20 minuter.

Hjärtan i hjärtan

Kavla ut både en ljus och en rosa deg. Ta ut små hjärtan i båda och byt plats på dem. Alltså sätt de rosa hjärtanen i hålen i den ljusa degen och tvärtom. Lägg ett bakplåtspapper på och kavla försiktigt så att degen går ihop men  ändå behåller formen. Ta ut större hjärtan av degen. (lägg den på kyl innan)
Lägg dem på en plåt och grädda på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 10-12 minuter.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg