[adinserter block="1"]

Mojitotårta

26 december, 2018

Mynta, lime och rom är lika gott i tårta som i drinkglaset.

Att använda smakerna från klassiska cocktails i bakverk är något som blivit en tydlig trend. Och det är lätt att förstår varför man vill sätta tänderna i pina colada cupcakes, Bellini-glass, Irish coffee-cupcakes eller varför inte denna dekadenta Mojito-tårta?

[adinserter block="2"]

Mojitotårta

4.2/5(30)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

4 ägg

270 g socker (3 dl)

60 gram vetemjöl (1 dl)

80 gram potatismjöl (1 dl)

1 tsk bakpulver

Lime- och myntacurd

135 g socker (1,5 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

Saft och finrivet skal från 3-4 lime (ca 1 dl saft)

0,5 dl löst packade färska myntablad hackade i grova bitar

50 g smör, skuret i mindre bitar

Marängsmörkräm med lime och rom

150 g äggvitor (ca 4-5 st)

250 g socker (2, 75 dl)

450 g rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

Saften från 1 lime

1 msk vit rom (kan uteslutas eller tillsättas mer efter smak och tycke)

Ev grön pastafärg

Mojitosocker

45 g socker (0,5 dl)

Skalet från en lime

10 myntablad

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj två formar med löstagbar botten, ca 15 cm i diameter. Alternativt i en 22 cm-form, men det blir då en större och plattare tårta.

2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt

3. Blanda de torra ingredienserna och vänd sen försiktigt ner dem i äggsmeten

4. Häll i en smörad form och grädda i ca 20 minuter eller tills en sticka kommer ut torr.

5. Låt svalna.

Lime- och myntacurd

1. Häll socker, ägg, limeskal, limesaft och myntablad i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från grytan och häller den genom en sil ner i en annan skål. Detta för att få bort limeskal och mynta.

3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.

4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp. Curden blir naturligt gul, vill du att den ska vara grön så får du tillsätta pyttelite grön färg.

Marängsmörkräm med lime och rom

1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 60-65 grader, eller alla sockerkristaller har smält när du känner med fingrarna.

2. Häll över i en vippskål och vispa tills marängen har kallnat, det tar minst 10 minuter.

3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög vipphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm.

4. Tillsätt limesaft och rom, se till att de håller rumstemperatur och tillsätt max 1 tsk i taget och se till att det blandas ordentligt. Det har väldigt lätt för att skära sig, så var försiktig.

Mojitosocker

1. Mixa allt och bred ut på ett bakplåtspapper och låt torka i rumstemperatur över natten.

Montera tårtan

1. Dela tårtbotten så att du har 4 bottnar (eller två om du gör en större tårta). Lägg en bottenbit i botten och spara en botten att lägga överst på tårtan för att få en fin kant.

2. Bred ett tunt lager smörkräm på alla bottnar, detta är för att inte curden ska sugas upp av tårtbotten och försvinna. Spritsa sedan en tunn ring med smörkräm på den första botten, fyll med curd och lägg på nästa botten. Fortsätt så med alla bottnar tills du lagt på sista botten som lock.

3. Stryk ett tunt lager smörkräm runt hela tårtan för att samla in alla smulor och få ett jämt lager, ställ in i kylen i 15 minuter för att sätta sig. Stryk sedan ett lager till så att du har en vit jämn tårta.

4. Nu är det bara att gå loss med resten av smörkrämen, färga den i olika gröna färger och spritsa om du vill, eller behåll det vita och pynta med mojitosockret.
Förvara tårtan kallt, men ta fram den minst 1 timme innan den ska serveras.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Går det att byta ut den vita romen mot romessens?

  • May Linn

    Hei, Emma. Takk for oppskrift. Er det en fordel med å ha rom i frostingen, eller funker det like bra i limecurden ? Hvor i prosessen bør den tilsettes i såfall?

    – May Linn

    • A
      Emma Brink Rask

      Om den ska vara i curden så får man tillsätta den på slutet, när curden inte är kokhet. Men jag är rädd att curden blir för lös.

  • Gabriella

    Hur är smaken av myntan i tårtan? Det är väldigt mkt lime. Är en sån som gärna känner av mynta smaken lika mkt som limen 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      En silikonmatta med små limpformar. Men den kan bakas på andra sett, jag har skrivit mer om det i recpetet.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg

[adinserter block="3"]