Mojitopavlova med lime- och myntacurd

26 februari, 2024

Frasig och seg marängskål fylld med en syrlig lime- och myntacurd och lättvispad grädde. Enkelt och vackert och otroligt gott!

Jag vet inte om man kan kalla allt som smakar lime och mynta för mojito, men jag tycker att det är lite festligt. Som caketails. I alla fall så älskar jag kombinationen av lime och mynta, det är syrligt och fräscht och smakar bara så gott! Jag har gjort bakverk med denna kombo förut, som cupcakes, macarons, våfflor och tårta.

Jag ville verkligen att man skulle se att det var mynta i curden, men jag hade lite problem att få till det. Först såg den mest ut som bearnaissås. Men sen körde jag den i en väldigt bra blender och då blev den så här fin. Men jag tror att tricket nog ligger i att mortla myntan med lite limesaft och socker till en paste och sen tillsätta den till curden. Så det kommer jag att skriva nedan i receptet. Och det är bra att inte tillsätta myntan förrän curden har svalnat lite, annars kan den tappa sin fina gröna färg.

Marängkupolerna spritsade jag som stora bollar och gjorde sen bara en grop i dem med en matsked innan jag gräddade dem. Du kan såklart också välja att göra dessa som en stor marängtårta istället.

Jag gillar när pavlova är frasig på utsidan och seg på insidan, vill du ha den frasig rakt igenom så får du bara grädda dem någon halvtimme längre.

Du kan förbereda dessa upp till ett par timmar innan servering, men om du haft den i kylen, ta fram dem minst 30 minuter innan servering så att grädden inte är kall och hård.

Mojitopavlova med lime- och myntacurd

3.8/5(56)
Röster
Portioner: 12 bakelser

Ingredienser:

Marängnästen

100 g äggvita (ca 3 st)

90 g strösocker (1 dl)

120 g florsocker (2 dl)

Lime- och myntacurd

135 g socker (1,5 dl)

1 ägg

2 äggulor

2-3 limefrukter, saft och finrivet skal (1 dl saft)

En handfull färska myntablad (ca 20-25 st)

50 g smör

Övrigt

3 dl vispgrädde

Färska myntablad

Instruktioner:

Marängnästen

1. Sätt ugnen på 80 grader, varmluft. (100 grader vanlig ugn)

2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.

3. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng.

4. Sikta ner florsockret lite i taget och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat.

5. Häll smeten på en spritspåse med en stor rund tyll, gärna runt 2-2,5 cm (här finns en sån). Spritsa ut 12 stora bollar på en plåt. Gör gropar i dem med en matsked.

6. Grädda i 90 minuter. Stäng sen av ugnen och låt dem stå kvar i 1 timme till.

Lime- och myntacurd

1. Lägg 1 msk av limejuicen och 1 msk av strösockret i en mortel och ställ åt sidan. Häll resten av sockret, limesaften, limeskal, äggula och ägg i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden tjocknat (det gör den vid 84 grader) häller du den genom en sil ner i en annan skål.

3. Mortla myntabladen tillsammans med socker och limesaft tills det blir en grön massa utan bitar. Rör ner den tillsammans med smöret i curden och rör tills allt är blandat.
Sätt in curden i kylen för att bli helt kall.

Lägg ihop

1. Häll curden på en spritspåse med en liten rund tyll, ca 1 cm öppning.

2. Vispa grädden till mjuka toppar och häll på en spritspåse med en stor öppning (samma som du använde till marängerna).

3. Fyll gropen i marängen med curd. Spritsa sen en stor boll med grädde ovanpå. Gör en liten grop högst upp på grädden med en tesked eller ett melonjärn. Fyll gropen med curd. Fäst myntablad på grädden.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg