Mjuksega havrekakor med russin

3 februari, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Stora cookies med havre och russin. Mjuka och sega, lagom söta och med massa russin i. Precis som de havrekakor jag brukade köpa på kaféer när jag bodde i New York.

Jag har länge varit på jakt efter att skapa det perfekta receptet på havrekakor. Eller kanske ska jag säga havrecookies. Havrekakor, som vi svenskar tänker dem, är ju små och spröda (och GODA!). Men det jag är ute efter är en kaka som jag ofta köpte när jag hängde på små kaféer i New York för 20 år sedan. De var stora, platta men ändå chunky, sega, lite spröda i kanterna och bara såå goda. Massor med smak av russin och kanel.

De här kakorna är nära, men inte riktigt där, men det blev ändå så goda att jag vill dela receptet. Det som kanske saknas från min idealbild är de lite spröda kanterna. Jag tror att man kanske måste ha lite mindre havre i dem, havre gör liksom automatiskt det till en segare kaka. Och förmodligen ska man ha en större andel vitt socker. Här hade jag 2/3 brunt socker och det skapar också en mjukare kaka. Och känner jag USA rätt så har de säkert också mer socker i smeten. Men jag gillar att de här inte är översöta. Man kan äta ett par stycken till frukost och tänka att det är nyttigt.

Gillar du inte russin? No probs! Du kan bara skippa dem, eller byta ut dem mot choklad.

Jag brukar alltid skopa ut kakdeg med en kakskopa, sen bara kyla dem och grädda dem. Mindre kladd och alla blir lika stora. Men du kan såklart rulla dem som du vill. Här finns en bra kakskopa i lite större storlek.

Här hittar du ett annat smarrigt recept på havrekakor med frystorkade jordgubbar och vit choklad. 

Fler recept med havre, kolla här >>

Havrekakor med kanel och russin

4.2/5(21)
Röster
Portioner: 12 - 15 kakor

Ingredienser:

225 g smör

160 g ljust muscovadosocker (2 dl)

90 g strösocker (1 dl)

2 ägg

200 g mjöl (3,3 dl)

2 tsk kanel

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

175 g havregryn (5 dl)

150 g russin

Instruktioner:

1. Vispa samman smöret med de båda sockersorterna tills det blir ljust och fluffigt, minst 3-4 minuter med elvisp eller i maskin. Vispa sedan ner ett ägg i taget.

2. Blanda de torra ingredienserna (vänta med havre och russin) och rör ner dem i smeten. När degen är samlad så tillsätter du havre och russin och knådar ihop till en deg.

3. Forma bollar av kakorna och lägg dem på ett bakplåtspapper på en bricka. Sätt in dem i kylen i 30-60 minuter.

4. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- undervärme).

5. Lägg ut några kakor i taget på en plåt, med ganska stort mellanrum. Grädda i 12-14 minuter. De ska ha fått färg men vara lite underbakade i mitten. Låt kakorna svalna på plåten innan du flyttar dem.

Kakorna går fint att frysa. Förvara dem i en tät burk eller påse. De kan vara i rumstemperatur i några dagar och i kylen i ett par veckor.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej & tack för en fantastisk recept!
    I bilket steg ska man blanda in 2 ägg?
    Tack

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg