Stora cookies med havre och russin. Mjuka och sega, lagom söta och med massa russin i. Precis som de havrekakor jag brukade köpa på kaféer när jag bodde i New York.
Jag har länge varit på jakt efter att skapa det perfekta receptet på havrekakor. Eller kanske ska jag säga havrecookies. Havrekakor, som vi svenskar tänker dem, är ju små och spröda (och GODA!). Men det jag är ute efter är en kaka som jag ofta köpte när jag hängde på små kaféer i New York för 20 år sedan. De var stora, platta men ändå chunky, sega, lite spröda i kanterna och bara såå goda. Massor med smak av russin och kanel.
De här kakorna är nära, men inte riktigt där, men det blev ändå så goda att jag vill dela receptet. Det som kanske saknas från min idealbild är de lite spröda kanterna. Jag tror att man kanske måste ha lite mindre havre i dem, havre gör liksom automatiskt det till en segare kaka. Och förmodligen ska man ha en större andel vitt socker. Här hade jag 2/3 brunt socker och det skapar också en mjukare kaka. Och känner jag USA rätt så har de säkert också mer socker i smeten. Men jag gillar att de här inte är översöta. Man kan äta ett par stycken till frukost och tänka att det är nyttigt.
Gillar du inte russin? No probs! Du kan bara skippa dem, eller byta ut dem mot choklad.
Jag brukar alltid skopa ut kakdeg med en kakskopa, sen bara kyla dem och grädda dem. Mindre kladd och alla blir lika stora. Men du kan såklart rulla dem som du vill. Här finns en bra kakskopa i lite större storlek.
Här hittar du ett annat smarrigt recept på havrekakor med frystorkade jordgubbar och vit choklad.
Fler recept med havre, kolla här >>
Yasaman
Hej & tack för en fantastisk recept!
I bilket steg ska man blanda in 2 ägg?
Tack