Mjuka pepparkaksrutor med glöggfrosting

1 december, 2019

En riktigt fluffig mjuk pepparkaka som är toppad med en fluffig färskostfrosting med glögg.

Glögg ger inte så mycket smak och blir ganska blaskigt om man bara häller ner den som den är, så jag kokade ner den till en tredjedel och fick liksom en glöggsirap som jag kall tillsatte till frostingen. Så himla gott!

Jag har spritsat ett korgmönster med en helt vanlig stjärntyll.

Mjuka pepparkaksrutor med glöggfrosting

4.4/5(15)
Röster
Portioner: Ca 16 bitar

Ingredienser:

Mjuk Pepparkaka

100 gram mjukt smör

90 g (1 dl) strösocker

80 g (1 dl) farinsocker

2 ägg

100 g (1 dl) filmjölk

60 g (0,5 dl) lingonsylt

180 g (3 dl) vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk pepparkakskryddor

Glöggfrosting

3 dl alkoholfri glögg

2 dl grädde

100 g cream cheese

30 g florsocker (0,5 dl)

Instruktioner:

Mjuk pepparkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en fyrkantig form (ca 20×20 cm) med bakplåtspapper.

2. Vispa smör, strösocker och farinsocker i 3-4 minuter tills det blir fluffigt.

3. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning och sedan filmjölk och lingon.

4. Banda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter tills en sticka kommer ut torr. Låt kakan svalna helt.

Glöggfrosting

1. Häll glöggen i en kastrull och låt sjuda tills den har reducerat och du har 1 dl kvar. Ställ i kylskåpet tills den blir kall.

2. Häll kall grädde, cream cheese och florsocker i en skål och vispa med elvisp tills du har en fluffig frosting. Tillsätt den kalla glöggsirapen långsamt.

3. Spritsa på den kalla pepparkakan.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
12 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Camilla Kempe

    Jättebra recept! Den blev jättegod! Roligt med frosting på mjuk pepparkaka och glöggsmaken pasade jättebra till!

  • Vendela Brismar

    Hej! Älskar dina recept och är väldigt förtjust i mjuk pepparkaka. Tyvärr är min sambo extremt allergisk mot ägg. Går det att ersätta äggen i ditt recept på mjuk pepparkaka, alternativ har du tips på något bra recept på mjuk kaka utan ägg?

    • A
      Emma Brink Rask

      De går nog att ersätta med äggersättare, ex den från Khoisan Tea. Sök på vegansk ambrosiakaka eller vegansk chokladkaka så har du bra grundrecept på mjuk kaka utan ägg, så tillsätt lite pepparkakskrydda.

  • Jenny Hillman

    Kan man frysa kakan och frostingen?

    • Hej!
      Jag undrar om det går att frysa den utan frosting och ta fram den när den ska ätas?

      Tack på förhand
      /Dalila

    • A
      Emma Brink Rask

      Kakan, men inte frostingen.

  • Josephine

    Hej! Tack för fantastiska recept och inspiration!
    Har försökt mig på denna kaka 2 ggr men när jag väl kommer till steget när filmjölk och lingonsylt ska tilldelas så skär sig min smet, båda gångerna. Vad kan jag göra för fel?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej!
      Jag tror inte att det gör så mycket att den skär sig lite. Blir den inte bra när du bakar den sen?

      • Josephine

        Hehe, Den skar sig så extremt så jag slängde smeten 🙈 försökte värma lite i mikron, som med sprucken smörkräm, för att se om det kunde lösa problemet men det gjorde det inte. Men du tror alltså att det borde funka att bara fortsätta köra ner de torra ingredienserna sen? Får kanske försöka tredje gången gillt 😊

        • A
          Emma Brink Rask

          Ånej! Ja för guds skull. Det är ofta som smet skär sig, men det blir bra sen när den är bakad!

          • Josephine

            Då kör vi ett försök tredje gången gillt 😁 tusen tack för snabba svar och som sagt, grym inspo jämt! God jul 🎅🏼

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg