Mjuka pepparkaksgranar med vit choklad

1 december, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Mitt bästa recept på mjuk pepparkaka gräddat  i granformar av silikon. Med vit choklad och kokos som snö har du det sötast julfikat.

Silikonformar är inte de allra bästa formarna att grädda kakor i, läs mer om detta här. Men när man väl har köpt en särskild specialform så vill man såklart hitta så många användningsområden som möjligt för dem. Och med det sagt så GÅR det att grädda mjuka kakor i dem. Sen måste du bara se till att de blir genomfrysta innan du kan ploppa ut dem ur formarna.

De här granformarna har jag gjort gräddbollar i och nu testade jag alltså att baka mjuk pepparkaka i dem. Sen doppade jag dem i vit choklad, men så här i efterhand så tror jag att det hade varit finare att bara hälla chokladen försiktigt med en sked från toppen, då rinner det nog ner på ett finare och mer naturligt sätt. Sen strödde jag kokosflingor över dem för extra snö-känsla.

Du kan även göra moussebakelser med de här formarna, här ser du hur jag har gjort pistagemoussebakelser i dem.

Mjuka pepparkaksgranar med vit choklad

4.7/5(3)
Röster
Portioner: 6 granar

Ingredienser:

Mjuk pepparkaka

75 gram smör

2 små ägg

135 gram socker (1,5 dl)

125 gram mjöl (2 dl)

2 tsk kanel

2 tsk ingefära

0,5 tsk mald kryddnejlika

0,5 tsk bikarbonat

75 gram fet filmjölk eller gräddfil (0,75 dl)

90 gram lingonsylt (1 dl)

Övrigt

100 g vit choklad

1 dl kokos

Instruktioner:

Mjuk pepparkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Smält smöret och ställ det åt sidan.

3. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

4. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.

5. Rör ner de torra ingredienserna. Blanda sedan filmjölk, lingonsylt och det smälta smöret, vänd försiktigt tills allt är blandat.

6. Häll smeten i formarna, fyll till  3/4 och grädda i ca 15 minuter tills en sticka kommer ut torr när du känner.

7. När den svalnat sätter du in hela formen i frysen och låter dem bli djupfrysta. Ploppa sen ut dem från formarna och låt dem tina.

8. Smält chokladen och häll försiktigt lite från toppen på varje gran. Strö  över kokos.

Du kan förvara granarna i kylen i  3-4 dagar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg