Mjuka och goda rödbetsfrallor

16 augusti, 2023

Rödbetsfrallor

Att använda rödbetsjuice som degvätska ger frallorna en vansinnigt vacker färg och en god smak. Dessa frallorna är så lättbakade och verkligen mjuka och goda. De går också fint att kalljäsa.

Rödbetsfrallor

Man kan såklart använda sig av råa rödbetor och riva ner i deg, men alla som haft med rödbetor att göra vet att det är lite omständligt och allt blir väldigt rött. Så här har jag tagit en genväg (om en kanske en ganska dyr sådan) och köpt färdig rödbetsjuice och använt den som degvätska istället för vatten eller mjölk. Färgen på både degen och de färdiga bullarna är inget annat än magisk.

Rödbetsfrallor

Och om du, som jag, aldrig skulle dricka rödbetsjuice och har lite svårt för den där jordiga smaken som kan bli av rödbetor så finns inget av den i de här frallorna. De doftar rödbetor mer än smakar och rödbetssmaken är väldigt subtil.

Jag köpte Kung Markattas rödbetsjuice, (den finns just nu till superpris hos Matsmart, ca 30 kr/litern istället för typ 65 kr/litern) .

Rödbetsfrallor

Jag gjorde ganska stora frallor, på runt 115 gram, och tiden i ugnen är anpassade efter dem. Du kan såklart göra mindre frallor, då blir de nog färdiga snabbare. Om du har en termometer så kan du mäta, mitt i en fralla ska det vara minst 98 grader.

När jag hade bakat ut dem så satte jag dem i kylen att jäsa över natten och de hade jäst ganska mycket där så de behövde bara ca 30 min i rumstemperatur innan jag gräddade dem. Men du kan såklart jäsa dem i rumstemperatur, det tar nog ett par timmar. De ska bli ca dubbla i storlek.

Alltså det blev så mjuka och goda de här frallorna, du måste testa! Och kul med färgen!

Vill du testa mina populära knådfria kalljästa frukostfrallor så klickar du här >>

Rödbetsfrallor

Mjuka och goda rödbetsfrallor

4.1/5(37)
Röster
Portioner: 12 frallor á 115 g

Ingredienser:

20 g jäst

6 dl rödbetsjuice

780 g vetemjöl (gärna special) (13 dl)

1,5 tsk salt

Instruktioner:

1. Lägg alla ingredienser, utom saltet, i bunken till en köksmaskin. Knåda i 4-5 minuter, tillsätt saltet och knåda i några minuter till. Hur fort det går beror på hur stark din maskin är. Gör gärna glutentestet för att se om din deg är elastisk nog.

2. Dela degen i 12 bitar och forma runda bollar, rulla dem sen lite på mitten så att de blir lite avlånga. Ta lite mjöl på bakbordet om du behöver. Lägg dem sen, men stort mellanrum på plåtar och jäs i kylen över natten (täck med plastfolie) eller ett par timmar i rumstemperatur (täck med en handduk) tills de blir dubbelt så stora ungefär.

3. Sätt ugnen på 220 grader varmluft (240 grader över- undervärme). Pudra lite mjöl på frallorna och när ugnen är varm så gräddar du dem i ca 10 minuter. Om du har en termometer så ska bullarna vara minst 98 grader inuti, då är de klara.

Bullarna blir väldigt mjuka så vänta en halvtimme eller så innan du skär i dem. De går fint att frysa.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej, är det färsk jäst du har använt dig av? Tänkte testa att baka dessa med torrjäst till alla hjärtans dag till barnen på förskolan där jag arbetar.

  • A
   Emma Brink Rask

   Jag har använt färsk jäst, men det går lika bra med torrjäst. Men använd se till att rödbetsjuicen är rumstemperatur så att torrjästen aktiveras ordentligt.

 • Så fina!
  Hur gör du för att plastfolie inte ska klibba fast i bullarna när de jäser?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg