Att använda rödbetsjuice som degvätska ger frallorna en vansinnigt vacker färg och en god smak. Dessa frallorna är så lättbakade och verkligen mjuka och goda. De går också fint att kalljäsa.
Man kan såklart använda sig av råa rödbetor och riva ner i deg, men alla som haft med rödbetor att göra vet att det är lite omständligt och allt blir väldigt rött. Så här har jag tagit en genväg (om en kanske en ganska dyr sådan) och köpt färdig rödbetsjuice och använt den som degvätska istället för vatten eller mjölk. Färgen på både degen och de färdiga bullarna är inget annat än magisk.
Och om du, som jag, aldrig skulle dricka rödbetsjuice och har lite svårt för den där jordiga smaken som kan bli av rödbetor så finns inget av den i de här frallorna. De doftar rödbetor mer än smakar och rödbetssmaken är väldigt subtil.
Jag köpte Kung Markattas rödbetsjuice, (den finns just nu till superpris hos Matsmart, ca 30 kr/litern istället för typ 65 kr/litern) .
Jag gjorde ganska stora frallor, på runt 115 gram, och tiden i ugnen är anpassade efter dem. Du kan såklart göra mindre frallor, då blir de nog färdiga snabbare. Om du har en termometer så kan du mäta, mitt i en fralla ska det vara minst 98 grader.
När jag hade bakat ut dem så satte jag dem i kylen att jäsa över natten och de hade jäst ganska mycket där så de behövde bara ca 30 min i rumstemperatur innan jag gräddade dem. Men du kan såklart jäsa dem i rumstemperatur, det tar nog ett par timmar. De ska bli ca dubbla i storlek.
Alltså det blev så mjuka och goda de här frallorna, du måste testa! Och kul med färgen!
Vill du testa mina populära knådfria kalljästa frukostfrallor så klickar du här >>
Cajsa
Hej, är det färsk jäst du har använt dig av? Tänkte testa att baka dessa med torrjäst till alla hjärtans dag till barnen på förskolan där jag arbetar.
Emma Brink Rask
Jag har använt färsk jäst, men det går lika bra med torrjäst. Men använd se till att rödbetsjuicen är rumstemperatur så att torrjästen aktiveras ordentligt.
Emilie
Så fina!
Hur gör du för att plastfolie inte ska klibba fast i bullarna när de jäser?
Emma Brink Rask
Jag har en plåt med hög kant.