Mjuka kardemummarutor med blåbär och smuldeg

27 juli, 2020

Mjuk saftig kaka med smak av kardemumma toppad med friska blåbär och lite crunch från smuldeg och mandel.

En supergod kaka som är enkel att göra till många i en långpanna. God att äta som den är eller varför inte med lite vaniljsås och glass?

Mjuka kardemummarutor med blåbär och smuldeg

3.9/5(35)
Röster
Portioner: 16 bitar

Ingredienser:

Kardemummakaka

75 g rumsvarmt smör

135 g strösocker (1,5 dl)

1 ägg

210 g vetemjöl (3,5 dl)

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma (helst nymalen eller mortlad)

1,5 dl yoghurt eller filmjölk (om du har en smaksatt variant så går det också bra, jag använde fil med jordgubb- och rabarbersmak)

3 dl blåbär (både färska och frysta går bra)

Smuldeg

75 g rumsvarmt smör

50 g havregryn (1 dl)

90 g strösocker (1 dl)

60 g vetemjöl (1 dl)

30 g flagad mandel (0,5 dl)

Instruktioner:

Mjuk kaka

1. Sätt ugnen på 190 grader varmluft (210 grader vanlig ugn). Förbered en plåt eller form (ca 23×29 cm) med bakplåtspapper.

2. Vispa smör och socker 2-3 minuter. Tillsätt ägget och vispa i någon minut till.

3. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och rör ner i smeten. Vänd sedan ner yoghurten.

4. Bred ut smeten i plåten och strö över blåbär och sedan smuldegen. Grädda i ca 18-20 minuter tills en sticka kommer ut torr och kakan har fått färg. Låt svalna och skär sedan upp i rutor.

Smuldegen

1. Knip ihop alla ingredienser till en smuldeg. Strö den över kakan innan du skjutsar in den i ugnen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg