Mjuk saftig kaka med smak av kardemumma toppad med friska blåbär och lite crunch från smuldeg och mandel.
En supergod kaka som är enkel att göra till många i en långpanna. God att äta som den är eller varför inte med lite vaniljsås och glass?
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
75 g rumsvarmt smör
135 g strösocker (1,5 dl)
1 ägg
210 g vetemjöl (3,5 dl)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma (helst nymalen eller mortlad)
1,5 dl yoghurt eller filmjölk (om du har en smaksatt variant så går det också bra, jag använde fil med jordgubb- och rabarbersmak)
3 dl blåbär (både färska och frysta går bra)
75 g rumsvarmt smör
50 g havregryn (1 dl)
90 g strösocker (1 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
30 g flagad mandel (0,5 dl)
1. Sätt ugnen på 190 grader varmluft (210 grader vanlig ugn). Förbered en plåt eller form (ca 23×29 cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa smör och socker 2-3 minuter. Tillsätt ägget och vispa i någon minut till.
3. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och rör ner i smeten. Vänd sedan ner yoghurten.
4. Bred ut smeten i plåten och strö över blåbär och sedan smuldegen. Grädda i ca 18-20 minuter tills en sticka kommer ut torr och kakan har fått färg. Låt svalna och skär sedan upp i rutor.
1. Knip ihop alla ingredienser till en smuldeg. Strö den över kakan innan du skjutsar in den i ugnen.