Mjuk pepparkakstårta med lingon och spritsad julkrans

18 november, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Bottnar av mjuk pepparkaka och en fyllning med smörkräm och lingon. Dekorerad med en imponerande julkrans, spritsad av smörkräm. Det mest praktfulla du kan sätta på fikabordet i jul. 

Det här är nog det mest imponerande jag har spritsat någon gång tror jag, haha. Jag tycker själv att det ser otroligt fint ut. Det är såklart lite pill, men oj så tillfredsställande. Jag gjorde tårtan som ett jobb för baka.se för några år sedan.

Det är en klassisk jultårta i smakerna. Mjuk pepparkaka och lingon. Jag har använt en smörkräm med färskost inuti tårtan för det blir inte lika tungt att äta som ren marängsmörkräm. Runt om tårtan och till dekorationerna så har jag använt marängsmörkräm, helt enkelt för att det håller bäst och tål att färgas och jobbas med utan att man riskerar att det skär sig.

Här kan du läsa mina tips om hur du lyckas med marängsmörkräm >>

Varje del till kransen spritsar du och fryser in, så är det enkelt sen att bara lägga på de frysta delarna på tårtan och låta dem tina. Kolla gärna en kort film här på när jag spritsar kransen.

Här kommer länkar till alla grejer som jag använt mig av (annonslänkar till Lyckasmedmat.se)

Se till att tårtan får stå framme i rumstemperatur ett par timmar innan den ska serveras så att smörkrämen inte är hård, utan mjuk och god.

Här hittar du fler recept med mjuk pepparkaka >>

Mjuk pepparkakstårta med lingon och spritsad julkrans

4/5(2)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Pepparkaksbottnar

150 g Smör

3 st Ägg

3 dl strösocker (270 g)

4 dl vetemjöl (250 g)

1 msk Kanel

1 msk Mald ingefära

1 tsk Mald nejlika

1 tsk Bikarbonat

150 g Fet filmjölk eller gräddfil (1,5 dl)

180 g Lingonsylt (1,5 dl)

Fyllning

100 g Mjukt smör

120 g Florsocker (2 dl)

1 tsk Vaniljpasta eller vaniljpulver

300 g Kylskåpskall cream cheese

1 dl Lingonsylt

Marängsmörkräm

170 g Äggvita ca 4-5 ägg

250 g Socker (2,75 dl)

450 g Rumstempererat smör

Instruktioner:

Pepparkaksbottnar

1. Smörj tre anslagsformar, ca 16 cm i diameter, klä botten med bakplåtspapper.

2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader vanlig ugn).

3. Smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

4. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.

5. Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker. Blanda sedan fil, lingon och smör och vänd ner det i smeten.

6. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 20 minuter, tills en sticka kommer ut torr. Stjälp upp bottnarna och låt dem svalna helt.

Fyllningen

1. Vispa smöret till fyllningen i ett par minuter, tillsätt florsocker och vanilj och vispa tills krämigt. Vänd ner den kalla färskosten och vispa tills du har en krämig frosting

2. Med en rund tyll, ca 1 cm, spritsar du ett lager av frostingen på den första tårtbotten, sen spritsar du ett varv till längs kanten så att det bildas en mur, där i brer du ut 0,5 dl lingonsylt. Lägg på nästa botten och upprepa. Ta frostingen som blir över och bre ett tunt lager på och runt om hela kakan. Ställ gärna in tårtan i kylen i ett par timmar efter detta.

Marängsmörkräm

1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller tills alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingrarna.

2. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till rumstemperatur, det tar minst 10 minuter.

3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög visphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm. Dags för dekoration!

Dekoration

1. Ta fram tårtan. Bre ett tunt lager smörkräm på toppen av tårtan och sedan ett ca 1 cm tjockt lager runt om tårtan. Använd ett snurr-fat. Håll med tårtkammen medan du snurrar och gör mönster med tårtkammen. Snurra, skrapa av smörkrämen som blir över. Håll på så tills du har ett så tunt lager och jämnt som du kan få utan att komma in på frostingen och kakans kant. Sätt in kakan i kylen.

2. Dela upp resten av smörkrämen i 4 olika små skålar med lika mycket i varje och en 5:e skål med bara en msk smörkräm i. Färga den lilla gul. De andra ska färgas grönt, rött, brunt (med smält choklad) och den sista behåller du vit.

3. Klipp kvadrater, ca 5×5 cm, av bakplåtspapper som du kan spritsa på. Fäst varje ruta med lite smörkräm på rosnålen. Spritsa sedan kottar (#81), julrosor i rött och rosa med gröna blad och gula pistiller #352, #3). Lägg dem på en bricka och ställ in dem i frysen. Du kan göra både röda och vita julrosor och sedan lite slarvigt blanda färgerna i spritspåsen för att få melerade.

4. Med den bruna smörkrämen spritsar du ett par cirklar (som grenar) med #5. Med den gröna smörkrämen och #3 spritsar du små granbarr ut från kransen in mot tårtans mitt.

5. Ta fram de frusna dekorationerna och placera ut dem på kransen. Spritsa sedan löv med den gröna smörkrämen och #70, sedan små röda bär med den röda smörkrämen och #5.
Fyll ut med dekorationer tills du är nöjd.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg