En riktigt festlig tårta ska såklart ha flera våningar. Julig blir den med mjuka pepparkaksbottnar och creamcheesefrosting i 8 lager, toppad med kolasås.
Våningstårtor måste inte vara superhöga bröllopstårtor, men är ett toppensätt att göra en festlig tårta som räcker till många. När jag fick hem den nya springformarna från finska Heirol i storlekarna 20, 23, 25 och 28 cm så kändes det givet att det var en våningstårta som skulle bakas. Formarna har löstagbar botten i anodiserad aluminium. Aluminiumet gör att kakan bakas effektivt och sedan svalnar snabbt. Bakningen blir enklare och resultatet bli jämnare. De har ett smidigt droppskydd och storleken står i botten på dem, så man behöver inte leta ihjäl sig efter linjalen för att ta reda på vilken storlek den har. Och jag måste säga att jag blev så imponerad av dem och de har nu får ersätta alla mina andra springformar i hyllan.
För att baka alla bottnarna till den här tårtan behöver du göra receptet gånger 3. En sats fördelat på de två minsta formarna och två satser fördelat på de två stora. Med en sats av receptet så gör du en likadan tårta i formen som är 23 cm. Då kan du dela den i tre bottnar. Du hittar formarna här.
Gör en egen kolasås eller köp en god hantverkssås på burk.
Ingela Frenell
Hej!
Steg 6 och 7 har båda med det smälta smöret om jag inte förstått fel, ska man blanda i det med sylten och filen eller själv på slutet?
Emma Brink Rask
Vilket som. Båda metoderna funkar. Jag blandar det nog oftast med de de andra blöts ingredienserna och vänder ner det samtidigt.
Camilla
Tack för alla dina ljuvliga recept! Du är min go-to nör jag söker säkra recept och vill hitta nya idéer. Undrar om det går lika bra att utesluta lingonsylten eller ersätta den med lingon?
Emma Brink Rask
Tack! Nja, du förlorar en del vätska genom att göra så, så då skulle jag nog ta lite extra filmjölk. Men du kan absolut ha både lingonsylt och lingon.