Mjuk pepparkakstårta med färskostfrosting och kolasås

10 december, 2020

Inläggett är ett betalt samarbete med Hippie de Luxe

En riktigt festlig tårta ska såklart ha flera våningar. Julig blir den med mjuka pepparkaksbottnar och creamcheesefrosting i 8 lager, toppad med kolasås.

Våningstårtor måste inte vara superhöga bröllopstårtor, men är ett toppensätt att göra en festlig tårta som räcker till många. När jag fick hem den nya springformarna från finska Heirol i storlekarna 20, 23, 25 och 28 cm så kändes det givet att det var en våningstårta som skulle bakas. Formarna har löstagbar botten i anodiserad aluminium. Aluminiumet gör att kakan bakas effektivt och sedan svalnar snabbt. Bakningen blir enklare och resultatet bli jämnare. De har ett smidigt droppskydd och storleken står i botten på dem, så man behöver inte leta ihjäl sig efter linjalen för att ta reda på vilken storlek den har. Och jag måste säga att jag blev så imponerad av dem och de har nu får ersätta alla mina andra springformar i hyllan.

För att baka alla bottnarna till den här tårtan behöver du göra receptet gånger 3. En sats fördelat på de två minsta formarna och två satser fördelat på de två stora. Med en sats av receptet så gör du en likadan tårta i formen som är 23 cm. Då kan du dela den i tre bottnar. Du hittar formarna här.

Gör en egen kolasås eller köp en god hantverkssås på burk.

Mjuk pepparkakstårta med färskostfrosting och kolasås

3.7/5(25)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Mjuk pepparkaksbotten

150 gram smör

3 ägg

270 gram socker (3 dl)

250 gram mjöl (4 dl)

1 msk kanel

1 msk mald ingefära

1 tsk mald nejlika

1 tsk bikarbonat

150 gram fet filmjölk eller gräddfil (1,5 dl)

180 gram lingonsylt (ca 2 dl)

Färskostfrosting

200 g rumsvarmt smör

120 g florsocker (2 dl)

2 tsk vaniljsocker

300 g kall cream cheese

Dekoration

kolasås (se recept här)

Torkade clementiner (se recept här)

Färska tranbär

Grankvistar

Kanelstänger

Stjärnanis

Instruktioner:

Mjuk pepparkaksbotten

1. Klä botten på en springform (23 cm) och smörj kanterna med smör.

2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader vanlig ugn).

3. Smält smöret och ställ det åt sidan.

4. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

5. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.

6. Rör ner de torra ingredienserna. Blanda sedan filmjölk, lingonsylt och smör och vänd försiktigt ner tills allt är blandat.

7. Blanda till sist i det smält smöret och häll smeten i formen. Baka i ca 30-35 minuter tills en sticka kommer ut torr.

8. Låt botten svalna helt.

Färskostfrosting

1. Vispa smöret i 2-3 minuter tills det blir vitt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa i någon minut till. Tillsätt den kalla färskosten och vispa tills du ser att det går ihop och blir en tjock frosting.

2. Dela botten i tre delar och bred ut frosting mellan dem och sedan över och runt om. Spritsa några stjärnor i en krans på toppen. Dekorera sedan med kryddor, grankvistar, tranbär och torkade clementiner. Häll försiktigt kolasås längs med kransen yttre del.

Förvara tårtan i kylskåp men låt den stå framme i ca 1 timme innan servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Ingela Frenell

    Hej!
    Steg 6 och 7 har båda med det smälta smöret om jag inte förstått fel, ska man blanda i det med sylten och filen eller själv på slutet?

    • A
      Emma Brink Rask

      Vilket som. Båda metoderna funkar. Jag blandar det nog oftast med de de andra blöts ingredienserna och vänder ner det samtidigt.

  • Camilla

    Tack för alla dina ljuvliga recept! Du är min go-to nör jag söker säkra recept och vill hitta nya idéer. Undrar om det går lika bra att utesluta lingonsylten eller ersätta den med lingon?

    • A
      Emma Brink Rask

      Tack! Nja, du förlorar en del vätska genom att göra så, så då skulle jag nog ta lite extra filmjölk. Men du kan absolut ha både lingonsylt och lingon.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg