Mjuk pepparkaka

1 december, 2018
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Den godaste och saftigaste kakan som finns och för mig mitt enda måste på julen.

Jag älskar mjuk pepparkaka så himla mycket, det är bara att kolla hur många recept jag har här på bloggen som baserar sig på just det. Det är den enda kakan jag verkligen måste ha på julen.

Det här receptet kommer ursprungligen från Den rutiga kokboken,  och det är det bästa jag vet. Det innehåller lingonsylt och det gör kakan riktigt tung och saftig, precis som jag vill ha den! Den är nästan godare efter ett par dagar.

Kakan är bakad i formen som heter Elegant Party Bundt från Nordic Ware.

Kolla också in min mjuka pepparkaka med brynt smör, eller min veganska mjuka pepparkaka.

Mjuk pepparkaka

3.9/5(324)
Röster
Portioner: Räcker till en form på ca 2 liter

Ingredienser:

Mjuk pepparkaka

150 gram smör

3 ägg

270 gram socker (3 dl)

250 gram mjöl (4 dl)

1 msk kanel

1 msk mald ingefära

1 tsk mald nejlika

1 tsk bikarbonat

150 gram fet filmjölk eller gräddfil (1,5 dl)

180 gram lingonsylt (1,5 dl)

Glasyr

60 g florsocker (1 dl)

1-2 tsk vatten

Dekor

Några frusna lingon

Gröna blad från oxalis

Instruktioner:

Mjuk pepparkaka

1. Smörj en form som rymmer ca 2 liter. (eller två på ca 1 liter)

2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader vanlig ugn).

3. Smält smöret och ställ det åt sidan.

4. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

5. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.

6. Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker. Blanda sedan fil, lingon och smör och vänd ner det i smeten.

7. Häll smeten i en smord form. Grädda i ca 25-30 minuter. Om du har en form som inte är Nordic Ware så behöver du antagligen öka gräddningstiden till ca 40-45 minuter.

Glasyr

1. Rör samman florsockret med vatten tills du får en bra konsistens.

2. Häll försiktigt över kakan och dekorera med frusna lingon.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Den här kakan smakade så mycket bättte än mitt gamla recept! Jag gjorde muffins av den och de blev väldigt bra. Jag har bakat med äppelmos och senare med jordgubbssylt. Det var ingen skillnad på smak. Skulle man kunna använda mer fil eller grekisk yogurt istället för sylt? Det blir en hel extra socker när man använder söt sylt.

    • A
      Emma Brink Rask

      Kul att höra! Ja, men en del borde du kunna byta ut.

  • Jättegod kaka! Mums!!! Men stämmer det att det ska vara 3 dl socker som motsvarar 270 g? Jag får 270 g till 4,5 dl socker

  • Världens godaste kaka tycker min treåriga son. Bakade dem precis i muffinsformar eftersom han nästan alltid blir besviken på andra kakor. Jag gör min glutenfri med hälften mjölmix och hälften mandelmjöl, det blir verkligen kanongott!

  • Du skriver at den är godare efter et par dagar. Hur/var uppbevarar du den?

    • A
      Emma Brink Rask

      Antingen bara under formen på en skärbräda. Eller i en plastpåse.

  • Kristina

    Dum fråga kanske… ska man ha ströbröd i formen??

  • SYMEONI

    Hallå dear!
    Kan jag använda grekisk yogurt eller mjölk istället för filmjölk eller gräddfil?
    Lingonsylt är ett måste för receptens framgång? Kan jag använda en annan typ av sylt?

    Tack!

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, funkar använda vilken yoghurt eller mjölk du vill, du kan också byta till en annan sylt om du vill.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg