Mjuk pepparkaka med vit chokladgrädde och körsbärsås

9 november, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Mjuk pepparkaka, några droppar bourbon, en krämig vit chokladgrädde och sedan en smarrig körsbärssås på toppen. En julfika eller juledessert som heter duga. 

Ok, ok, jag kanske ska ge mig nu. Detta är tredje bakverket av samma sort som jag gjort på kort tid nu. Mjuk kaka i limpform som jag toppar med goda grejer. Jag gjorde en morotskakvariant med citron- och vallmofrosting och en chokladkaka med chokladkräm och karamelliserade hasselnötter.

Kanske att sprit och körsbär inte är allas favorit i en dessert men för dem som gillar det så är detta kalasgott! Sen kan du såklart hoppa över spriten om du vill. Jag köpte färdig körsbärsås, som du hittar i hyllan med glasstillbehör i din butik. Men du kan också köpa frusna körsbär och koka i 5 minuter med halva mängden syltsocker jämfört med körsbär om du vill eller om du inte hittar färdig i din butik.

Annars har vi här en mjuk pepparkaka, mitt standardrecept som jag halverat för att passa denna form som rymmer ca 1 liter. 1-litersformar är tyvärr svåra att hitta i Sverige, men om du vill anpassa till den vanligare storleken 1,5 liter så tar du bara receptet gången 1,5.  En sån form hittar du här.

Vi har vit chokladchantilly eller vit chokladgrädde, en metod som jag ofta använder till desserter och tårtor. Tänk på att den helst ska stå i kylen över natten så ta 10 minuter kvällen före och förbered den.
Jag droppade ett par teskedar bourbon på kakorna innan jag spritsade, dels för att jag tycker att det är gott och det gör kakan extra saftig. Det kan du såklart hoppa över. Men om du inte har bournbon så kan du använda någon annan form av lite sötare sprit. Exempelvis mörk rom, konjak eller cointreau skulle nog vara gott. Och är du en sån som är tokig i körsbär och har en körsbärslikör hemma, kör på den!

Jag har spritsat med en stor rund tyll, min är 24 mm, men ta den största du har.

Och varje sån här ”bakelse” blir ju som en bit av en tårta och jag är så kär i detta koncept!

Jag har dekorerat med blad från Röd Oxalis, det hittar du bland färska kryddor i din välsorterade mataffär, och om de inte har så kan du be dem ta in, exempelvis Svegro är en grossist för denna vara.

Mjuk pepparkaka med vit chokladgrädde och körsbärsås

4.1/5(15)
Röster
Portioner: 8 portioner

Ingredienser:

Mjuk pepparkaka

75 gram smör

2 små ägg

135 gram socker (1,5 dl)

125 gram mjöl (2 dl)

2 tsk kanel

2 tsk ingefära

0,5 tsk mald kryddnejlika

0,5 tsk bikarbonat

75 gram fet filmjölk eller gräddfil (0,75 dl)

90 gram lingonsylt (1 dl)

Vit chokladgrädde

180 g vit choklad

3 dl vispgrädde

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Övrigt

Körsbärsås. Du behöver ca 3,5 dl. Antingen köper du färdig eller så köper du frysta körsbär som du tinar och sen kokar i 5 minuter med 1 dl syltsocker och sen låter bli helt kall.

Sprit

Instruktioner:

Mjuk pepparkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Klä en limpform, ca 1,5 liter, med bakplåtspapper eller smörj den ordentligt med smör.

2. Smält smöret och ställ det åt sidan.

3. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

4. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.

5. Rör ner de torra ingredienserna. Blanda sedan filmjölk, lingonsylt och det smälta smöret, vänd försiktigt tills allt är blandat.

6. Häll smeten i formen och grädda i ca 25-30 minuter. Känn med en trästicka, den ska komma ut torr, då är kakan klar.

7. Låt kakan svalna i någon minut och stjälp sedan upp den på ett bakplåtspapper och låt den svalna helt.

Vit chokladgrädde

1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.

2. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör eller stavmixa till en enhetlig massa. Sätt plastfolie tätt intill ytan och låt den stå i kylen över natten, eller minst 6 timmar.

Montera

1. Skär skivor av kakan, ca 1,5 cm tjocka. Lägg en skiva på varje tallrik. Häll ett par tsk sprit över varje kaka.

2. Vispa chokladgrädden krämig, men akta så att du inte vispar den för tjockt för då blir den svår att spritsa snyggt. För att man ska få ett blankt och fin resultat så får den inte vara för tjock. Blir den för tjock kan du alltid röra ut den med lite ovispad grädde. Häll över den på en spritspåse med en stor tyll och spritsa två stora bollar på varje kaka. Med ett runt mått eller baksidan av en sked gör du sen gropar i varje boll. Enklaste är det om man värmer skeden i varmt vatten och torkar av mellan varje.

3. Fyll hålen med körsbär. Dekorera med oxalis.

Du kan förbereda dessa och ha dem färdiga i kylen, men ta fram dem minst 1 timme innan servering. Allra godast blir de om man monterar dem i anslutning till att de ska ätas. Det är för att då är kakan som mjukast och grädden som krämigast. De blir lite hårda i kylen tyvärr.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg