En mjuk och saftig mjuk pepparkaka toppad med en fluffig färskostfrosting och granatäpple. Kryddig julkaka som är perfekt att baka i långpanna som räcker till många.
Formen som jag gräddat kakan i kommer från Leila’s general store.
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
150 gram smör
3 ägg
270 gram socker (3 dl)
250 gram mjöl (4 dl)
1 msk kanel
1 msk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk bikarbonat
150 gram fet filmjölk eller gräddfil (1,5 dl)
180 gram lingonsylt (1,5 dl)
200 g färskost
200 g vispgrädde
60 g florsocker
1 tsk vaniljpasta
1. Klä en långpanna med bakplåtspapper, 25×35 cm.
2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader vanlig ugn).
3. Smält smöret och ställ det åt sidan.
4. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
5. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.
6. Blanda fil och lingonsylt med smöret.
7. Byt till omröraren och rör på lägsta hastighet ner de torra och de våta ingredienserna om vartannat. Sluta röra så fort smeten gått ihop.
8. Häll smeten i formen och grädda i ca 15-20 minuter tills en sticka kommer ut torr.
Se till att alla ingredienser är kylskåpskalla och häll dem sedan i bunken och vispa tills du har en krämig frosting. Bred ut den över den avsvalnade kakan. Dekorera med granatäpplekärnor
Sandra
Kan man byta vaniljapastan i frostingen mot någon annan typ av vaniljprodukt?
Emma Brink Rask
Ja, du kan byta mot lika mycket vaniljpulver eller dubbelt så mycket vaniljsocker.