Mjuk pepparkaka med cream cheesefrosting

18 december, 2017

En vacker mjuk pepparkaka med cream cheesefrosting. En kombination att variera i det oändliga.

Det här är ännu en variant med samma ingredienser som i pepparkakstårtan med cream cheesefrosting. Jag inser att den sån här form kanske inte finns i varje hem, men jag tycker att det blir så himla fint resultat med den, med den vågiga kanten och sen nedsjunkningen som man kan fylla med frosting. Du hittar den hos Bakers.

Såklart kan man baka den här kakan i vilken form som helst och sen spritsa frosting på. För att få en look liknande den här så rekommenderar jag att man använder en pajform och gräddar smeten i och sen vänder man den upp och ner och dekorerar. Se till att smörja ordentligt så att den lossnar.

Jag har spritsat med tyllen Wilton 8B.

Mjuk pepparkaka med cream cheesefrosting

3.8/5(48)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Mjuk pepparkaka

75 gram smör

2 små ägg

135 gram socker (1,5 dl)

125 gram mjöl (2 dl)

2 tsk kanel

2 tsk ingefära

0,5 tsk mald kryddnejlika

0,5 tsk bikarbonat

75 gram fet filmjölk eller gräddfil (0,75 dl)

90 gram lingonsylt (1 dl)

Cream cheesefrosting

75 gram rumsvarmt smör

60 florsocker (1 dl)

1 tsk vaniljsocker

150 gram kall cream cheese

Sockrade tranbär

1 dl färska tranbär

1 äggvita

90 g strösocker ( 1 dl)

Instruktioner:

Mjuk pepparkaka

1. Smörj en form med upphöjd botten (20 cm) ordentligt, och sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Smält smöret och ställ det åt sidan.

3. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

4. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.

5. Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker. Blanda sedan filmjölk, lingonsylt och smält smör och vänd försiktigt tills allt är blandat.

6. Häll smeten i formen. Grädda i ca 15-20 minuter. Känn efter med en sticka.

Cream cheesefrosting

1. Vispa smöret i ca 5 minuter.

2. Tillsätt florsockret och vaniljsockret och vispa i ett par minuter till.

3. Tillsätt cream cheese och vispa tills allt är blandat och du har en fin krämig frosting. Häll på en spritspåse med en tyll (jag har använt Wilton 8B) och spritsa på kakan när den svalnat.

Sockrade tranbär

1. Rulla tranbären i äggvitan, som du vispat upp lite. Rulla dem sedan i strösocker. Lägg över på ett bakplåtspapper och låt dem torka i någon timme.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
12 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Tror du man kan baka någon typ av kladdkaka k en sån här form?

  • Hej! Jag undrar om det går bra att använda frysta tranbär istället för färska? Om ja, ska de isåfall tinas innan de blandas med äggvita och socker?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag tror dessvärre att de blir för mjuka och blöta för att använda som dekoration på det viset.

  • Iréne Wikensten

    när kan jag göra frostingen på kakan om jag ska ha den på julafton?

    • A
      Emma Brink Rask

      Helst samma dag som du ska spritsa den. Så antingen spritsa färdigt dagen innan och förvara i kylen, eller gör frostingen och spritsa precis innan servering.

  • Hej! Vad är det för en form du använt? Måste ju typ göra en exakt sån här nu!🤩

  • Hej! Vilken storlek på form är det här? Använde min som är 20cm men blev alldeles för mycket smet. Och smöret antar jag ska i samtidigt som lingonsyltenv

    • A
      Emma Brink Rask

      Precis, eftersom de flesta inte har en sån här form så är receptet beräknat att man bakar den i en vanlig pajform på 20 cm. Ska förtydliga det i receptet.

      • Hej! Vill bara meddela att det fortfarande står paj med upphöjd botten i receptet (jag fick nämligen också alldeles för mycket smet i min upphöjda form nu). Bara en påminnelse 🙂

      • Såg att du ändrat nu:) tack för hjälpen! Har du fler recept till denna form?

      • Tack! Beställde formen för att baka saffransmazarinen, antog att det var samma storlek till denna men blev mycket över. Tror du hälften av receptet funkar till den formen i storlek 20cm?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg