Mjuk pepparkaka med brynt smör och lingon

14 november, 2018
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Mjuk pepparkaka. I år lyxade jag till den och bröade formen med mandelspån och gjorde smeten med brynt smör och extra mycket lingon.

Kakan är bakad i en av mina fina formar från Nordic Ware, jag bara älskar dem och önskar att jag hade allihop. Just den här heter Kugelhopf. Formarna från Nordic Ware är tjocka och leder värme bra, därför upplever jag att det går mycket fortare att baka färdigt kakor i dem än i traditionella teflon eller alminiumformar. Så anpassa er bakning efter det.

Mjuk pepparkaka med brynt smör och lingon

3.7/5(52)
Röster
Portioner: Räcker till en form som är ca 2 liter

Ingredienser:

180 gram smör

3 ägg

270 gram socker (3 dl)

250 gram mjöl (4 dl)

1 msk kanel

1 msk mald ingefära

1 tsk mald nejlika

1 tsk bikarbonat

150 gram fet filmjölk eller gräddfil (1,5 dl)

180 gram lingonsylt (1,5 dl)

1 dl frusna lingon

Instruktioner:

1. Smörj en form som rymmer ca 2 liter och sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Bryn smöret och ställ det åt sidan.

3. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

4. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.

5. Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker och blanda sedan filmjölk, lingonsylt och brynt smör och vänd försiktigt tills allt är blandat. Vänd till sist ner de frusna lingonen.

6. Häll smeten i formen. Grädda i ca 25-30 minuter. Om du har en form som inte är Nordic Ware så behöver du antagligen öka gräddningstiden till ca 40-45 minuter.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej Emma! Jag har bakat i min Nordic Ware-form två gånger och båda gångerna har det fastnat när jag stjälpt upp den, ena gången smorde jag med smör och andra både smörade och bröade jag. Jag har väntat och låtit den svalna lite innan jag vänt på formen. Har du några knep för att det inte ska fastna?

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej, inget mer än att vara väldigt noga med att det kommer in smör i alla skrymslen och vrår.

 • Maria Folke

  God smak på din mjuka pepparkaka, men jag är fundersam över gräddningen. Efter 30 minuter i ny varmluftsugn så var kakan rinnande inuti. Liknande recept har ca 50 min gräddning.

  • A
   Emma Brink

   Förlåt för sent svar! Det beror nog på vilken typ av form man bakar i. Min Nordic Ware-form är ganska smal och leder värme väldigt bra, då gick det superfort! Man måste anpassa efter sin egen ugn och vilken form man bakar i. 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg