Mjölkchokladmoussetårta med daim och ballerina

28 augusti, 2019

En superenkel, god, vacker och festligt tårta med bara 5 ingredienser!

Hur sjukt är det att den här tårtan har 5 ingredienser? Ok, visserligen lite halvfabrikat, men ändå. Så enkel att baka och vansinnigt god att bjuda på (och äta själv).

Botten är gjord av ballerinakakor vilket såklart ger den smaken av vanilj- och chokladkex och nougat. Bara en sån sak! Chokladmoussen är av den enklaste varianten med bara grädde och choklad och för lite crunch så hackade jag ner en daim.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Mjölkchokladmoussetårta med daim och ballerina

3.8/5(167)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

150 g ballerinakex original (3/4 paket)

50 g smör

300 g mjölkchoklad

4,5 dl grädde

1 dubbeldaim

2 dl grädde till dekoration

Instruktioner:

1. Klä en form med löstagbar botten med plastfolie, eller använd en silikonform som är 16-18 cm i diameter.

2. Mixa kexen (med fyllning och allt) och smöret i en matberedare och tryck ut kexmassan i botten och lite upp på kanterna i formen. Ställ i frysen i någon timme.

3. Smält chokladen och låt den svalna något.

4. Vispa 4,5 dl löst och fluffigt, den ska fortfarande vara rinnande men ha tjocknat något.

5. Vänd ner lite i taget av chokladen i grädden tills du har en krämig mousse. Hacka ena daimen och vänd ner och häll sedan moussen över kexbotten. Låt sätta sig i kylen över natten (eller frys den om du använder silikonform).

6. Vispa 2 dl grädde och spritsa på kakan, dekorera med bär och den andra daimen. Serveras kall men ta gärna fram den någon halvtimme innan den ska ätas. Om du fryst den, låt den tina långsamt i kylen, det tar 4-5 timmar.

Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej.
    Har ingen så liten form utan tänkte använda en med glasbotten och silikonkant som är 23 cm. Då serverar man direkt på bottnen. Funderar på hur det fungerar utan plastfolie. Fast är Ju mycket smör så borde inte fastna? Och tänkte ta en halv sats till för större storlek. Tror du det går bra? Bor i Tyskland och här är grädden bara 30% max 32. Kan det bli problem med fastheten? Ska frysa den och låta tina i kylskåp.
    Tack på förhand

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej!
      Tror att det går fint utan plastfolie.
      Grädde är nog också ok, så länge den går att vispa, det är mest chokladen som bidrar till fasthet.
      Jag skulle nog köra dubbelt recept till 23 cm.

      • Eleonor

        Ska smöret smältas? 🙈

      • Hej igen Emma. Tack för svar. En fråga till. Ska smöret inte smältas först till bottnen innan det mixas med kakorna?
        Hälsningar,
        Pia

  • Malin Roth

    Fungerar även choklad med högre kakaohalt (typ 50%), eller har moussen svårt att hålla sig fin då? 🙂 gillar inte egentligen mjölkchoklad så mycket men tyckte denna såg så god och enkel ut! 😀

    • A
      Emma Brink Rask

      Moussen blir lätt grynig om du har för mörk choklad. Men om du tar mindre choklad till samma mängd grädde så borde det funka.

  • Monica Kulmala

    Hej! Tänkte prova denhär till helgens födelsedagskalas. Håller moussen sin form verkligen utan något som stadgar den. Jag tycker det känns som att grädde och choklad inte håller ihop som det gör på bilden… men den ser supersmarrig ut!!

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag upplevde att moussen blev väldigt stabil. Men den klarar nog inte timmar i rumstemperatur utan ska ätas kyld. Men har sett många som bakat den under veckan och fått lika fina resultat. Det är en högre andel choklad jämfört med grädde i denna moussen, därför håller den.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg