Mjölkchokladcheesecake med saltkolasås

2 november, 2018

Silkeslen mjölkchokladcheesecake över saltkolasås och oreokex-botten. Farligt gott!

Om du varit här förut och inte känner igen dig, så har jag bara tagit nya bilder på kakan och dekorerat den lite annorlunda, men annars, samma recept!

”Detta kan vara något av det godaste du har bakat” sa min man om denna mjölkchokladcheesecake med saltkolasås och oreobotten. Och det var idel lovord runt bordet när det bjöds på denna cheesecake som inte kräver någon ugn, och går att förbereda långt i förväg. Receptet är inspirerat av thefoodfactory.dk

Kolla här om du vill se hur jag gjort detta receptet som bakelser.

Jag rekommenderar att man börjar med att göra saltkolasåsen, den tar en stund. I övrigt är det ett ganska enkelt recept. Och om du inte orkar göra egen kolasås så kan du använda dulce de leche på burk. Den är dock lite rinnigare än denna kolasåsen. Var noga med att trycka upp kexen ett par centimeter på kanten, annars kommer kolasåsen rinna ut när du lossar kakan från formen.

Jag har gjort kakan i en springform på 20 cm.

Mjölkchokladcheesecake med saltkolasås

3.8/5(421)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Oreobotten

155 g hela oreos (1 paket)

50 g smör

Saltkolasås

Mjölkchokladcheesecake

2 gelatinblad

150 g cream cheese

60 g florsocker (1 dl)

1 dl vispgrädde (för att värma)

150 g mjölkchoklad (ca 33% kakaohalt)

1,5 dl grädde (att vispa)

Övrigt

2 dl vispgrädde

Chokladkulor eller strössel

Instruktioner:

Oreobotten

1. Smält smöret och låt det svalna något.

2. Mixa kexen till fina smulor, hela kexen, det vita och allt!

3. Blanda smör och kex till en deg och tryck ut den på botten av en form med löstagbar botten, ca 18-20 cm, tryck upp lite på kanterna också, annars kommer kolasåsen att rinna ut. Fäst gärna ett bakplåtspapper mellan ramen och botten så blir det lätt att lossa kakan sen. Om du har tårtplast så blir det också enklare om du fäster den runt kanten.

4. Ställ in formen i kylen medan du gör chokladfyllningen.

Saltkolasås

1. Koka kolasåsen enligt instruktioner. Häll sedan över kexbotten när kexbotten har stelnat helt, detta är enklast när såsen är lite varm, men inte het. Låt den sedan stå i kylen tills den stelnat.

Mjölkchokladcheesecake

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och låt den svalna något.

3. Värm 1 dl grädde i en liten kastrull och smält gelatinet där i. Låt svalna något.

4. Rör samman cream cheese och florsocker tills det är en slät massa utan klumpar.

5. Rör ner den varma grädden med gelatinet i färskosten. Rör sedan ner chokladen och rör tills allt är blandat.

6. Vispa 1,5 dl grädde till mjuka toppar och vänd ner i smeten.

7. Ta fram kexbotten med kolasåsen från frysen. Häll över chokladcheesecaken över kolasåsen.Jämna till ytan så att den blir slät.

8. Ställ in kakan i kylen för att stelna i 5-6 timmar, gärna över natten.

Dekoration

1. Lossa kakan från formen. Dra en varm palett eller kniv runt kanten om den är ojämn.

2. Vispa grädden och spritsa på kakan. Dekorera med chokladkulor.

Dela det här inlägget:
33 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Precis så blev det för mig med. Tar gärna emot tips på hur jag kan göra den så det inte glider. Supergoda smaker annars😋

  • Hej! Jag ska göra denna för andra gg, första gg fäste inte kolasåsen & cheesekaken i varandra. När man skurit en bit så gled alltså cheesekaken av från botten m såsen. Kan du tänka dig vad jag kan göra /inte göra denna gg? Gissar att det är kolasåsen som är för hal lixom?..
    Oavsett så läskigt gott bakverk!! 🌸

  • Patricia

    Jag gjorde denna till nyår och både barn och vuxna älskade den. Enda felet var att den åts upp för snabbt (hade gärna tagit mig en bit på nyårsdagen 😄), och det måste man ju säga är ett bra betyg. Tack för receptet!

  • Jessica

    Hej! Har precis gjort din fantastiska cheesecake och ska servera på nyår. Hade du haft den i formen i frys eller kyl tills dess och hur lång tid tar den att tina? 😃

  • Den här var övermäktig. Skulle kunna skippa saltkolasåsen, eller häll hälften av den. Absolut jättegod oreobotten och själva mjölkchoklad cheese var väldigt god och slät/len.

  • Hej!
    Jag planerar att göra denna inför en middag med vänner! Problemet är att en del är vegetarianer så jag kan inte ha gelatin i. Sedan har jag aldrig använt låtsasgelatin och vill därför inte riskera att det blir fel. Går det att göra den utan? Om man gör typ som din oreocheesecake fast att man byter ut oreosarna mot chokladen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag har gjort den här med vegegel och det gick fint. Du kan testa att göra den utan, men den riskerar att flyta iväg eller i alla fall inte riktigt hålla formen.

  • Hade den igår på nyår, och den blev poppis. Kan vara den bösta kakan jag nånsing gjort. Däremot fick jag dubbla receptet på bottnen. Rekommenderar även en matberedare för att krossa kexen, det var väldigt jobbigt för hand, speciellt om man ska göra två kakor.

  • Håller den formen om man tar av springformen och sen låter den tina?

  • Madeleine

    Denna vill jag testa. Mixar du hela oreokexet eller tar bort den vita smeten emellan kexen?

  • Jessica

    Hur många dagar innan kan man göra denna? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Flera veckor om du har den i frysen. Annars 3-4 dagar.

  • Hej, om jag inte vill frysa den efter tillagning – hur länge måste den stå i kylskåp då för rätt konsistens?

  • Hej!
    Tack för alla fina och härliga recept du delar med dig av, du är så grym alltså!
    En fråga angående receptet.. Jag skulle vilja göra den i en större springform, ca 22 cm, hur tycker du att jag ska konvertera receptet? 1/3 till ev ingredienserna?
    Ha en fin helg!

    • A
      Emma Brink Rask

      Tack!
      Jag skulle nog göra receptet gånger 1,5 x. Alltså ta en halv gång till av alla ingredienser.

  • Charlotta Bergkvist

    Ser helt fantastisk ut! Ska man ta bort krämen från oreokexen innan man mixar dem?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, den ska vara kvar, man mixar hela kexet!

  • Kan man göra den dagen innan? Blir den lika bra?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut, gör den innan, tryck ut den i formen och ha i frysen.

  • Den här kakan låter underbar, ska nog testa den nästa gång vi har ”tjejmiddag”, men en fråga: om jag vill byta ut gelatin mot agar (pulver eller flingor, hur gör jag då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du får läsa på paketet på det du använder , där står vad det motsvarar i gelatinblad.

      • Tack för snabbt svar! Jag undrar dock om du har provat. Jag är nämligen lite ny på att använda agar. Jag har sett att det står vad det motsvarar i gelatin, men ändå inte riktigt fått till det i de efterrätter jag provat. Ska jag göra allt i samma ordning som i receptet fast med agar eller ska jag göra något annorlunda?

  • Ser jättegod ut. Hur länge håller den i rumstemperatur, smälter den snabbt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej!
      Eftersom den har gelatin i sig så smälter den inte. Men den är godast kylskåpskall.
      Go

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg