Mjölkchokladcheesecake med saltkolasås

2 november, 2018

Silkeslen mjölkchokladcheesecake över saltkolasås och oreokex-botten. Farligt gott!

”Detta kan vara något av det godaste du har bakat” sa min man om denna mjölkchokladcheesecake med saltkolasås och oreobotten. Och det var idel lovord runt bordet när det bjöds på denna cheesecake som inte kräver någon ugn, och går att förbereda långt i förväg. Receptet är inspirerat av thefoodfactory.dk

Kolla här om du vill se hur jag gjort detta receptet som bakelser.

Jag rekommenderar att man börjar med att göra saltkolasåsen, den tar en stund. I övrigt är det ett ganska enkelt recept. Mönstret på toppen har jag gjort av smält choklad, det kan man hoppa över om man vill, eller bara smälta ca 30 gram mörk choklad som man ringlar över cheesecaken innan man ställer den på kylning.

Jag har gjort kakan i en silikonform. Kolla in den här.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder och inblick bakom kulisserna.

Mjölkchokladcheesecake med saltkolasås

3.8/5(402)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Oreobotten

155 g hela oreos (1 paket)

50 g smör

Saltkolasås

Mjölkchokladcheesecake

2 gelatinblad

150 g cream cheese

90 g florsocker (1,5 dl)

1 dl vispgrädde (för att värma)

150 g mjölkchoklad

1,5 dl grädde (att vispa)

Instruktioner:

Oreobotten

1. Smält smöret och låt det svalna något.

2. Mixa kexen till fina smulor, hela kexen, det vita och allt!

3. Blanda smör och kex till en deg och tryck ut den på botten av en form med löstagbar botten, ca 18-20 cm, tryck upp lite på kanterna också, annars kommer kolasåsen att rinna ut.

4. Ställ in formen i frysen medan du gör chokladfyllningen.

Saltkolasås

1. Koka kolasåsen enligt instruktioner. Häll sedan över kexbotten när kexbotten stått i frysen i minst 30 minuter, detta är enklast när såsen är lite varm. Låt den sedan stå i frysen tills den stelnat.

Mjölkchokladcheesecake

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.

2. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och låt den svalna något.

3. Värm 1 dl grädde i en liten kastrull och smält gelatinet där i. Låt svalna något.

4. Vispa cream cheese och florsocker i ett par minuter.

5. Vänd ner chokladen i cream cheesen, vänd sedan ner grädden med gelatinet.

6. Vispa 1,5 dl grädde till mjuka toppar och vänd ner i smeten.

7. Ta fram kexbotten med kolasåsen från frysen. Häll över chokladcheesecaken över kolasåsen.

8. Ringla över ca 50 g smält choklad om du vill.

9. Om du gjort kakan i en vanlig springform, ställ in den i kylen för att stelna i 4-5 timmar.
Om du har gjort den i en silikonform måste du första sätta in den i frysen i 5-6 timmar, gärna över natten. Sedan ta ut den ur formen och tina i kylen i 5-6 timmar innan du serverar.

Dela det här inlägget:
33 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Precis så blev det för mig med. Tar gärna emot tips på hur jag kan göra den så det inte glider. Supergoda smaker annars😋

  • Hej! Jag ska göra denna för andra gg, första gg fäste inte kolasåsen & cheesekaken i varandra. När man skurit en bit så gled alltså cheesekaken av från botten m såsen. Kan du tänka dig vad jag kan göra /inte göra denna gg? Gissar att det är kolasåsen som är för hal lixom?..
    Oavsett så läskigt gott bakverk!! 🌸

  • Patricia

    Jag gjorde denna till nyår och både barn och vuxna älskade den. Enda felet var att den åts upp för snabbt (hade gärna tagit mig en bit på nyårsdagen 😄), och det måste man ju säga är ett bra betyg. Tack för receptet!

  • Jessica

    Hej! Har precis gjort din fantastiska cheesecake och ska servera på nyår. Hade du haft den i formen i frys eller kyl tills dess och hur lång tid tar den att tina? 😃

  • Den här var övermäktig. Skulle kunna skippa saltkolasåsen, eller häll hälften av den. Absolut jättegod oreobotten och själva mjölkchoklad cheese var väldigt god och slät/len.

  • Hej!
    Jag planerar att göra denna inför en middag med vänner! Problemet är att en del är vegetarianer så jag kan inte ha gelatin i. Sedan har jag aldrig använt låtsasgelatin och vill därför inte riskera att det blir fel. Går det att göra den utan? Om man gör typ som din oreocheesecake fast att man byter ut oreosarna mot chokladen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag har gjort den här med vegegel och det gick fint. Du kan testa att göra den utan, men den riskerar att flyta iväg eller i alla fall inte riktigt hålla formen.

  • Hade den igår på nyår, och den blev poppis. Kan vara den bösta kakan jag nånsing gjort. Däremot fick jag dubbla receptet på bottnen. Rekommenderar även en matberedare för att krossa kexen, det var väldigt jobbigt för hand, speciellt om man ska göra två kakor.

  • Håller den formen om man tar av springformen och sen låter den tina?

  • Madeleine

    Denna vill jag testa. Mixar du hela oreokexet eller tar bort den vita smeten emellan kexen?

  • Jessica

    Hur många dagar innan kan man göra denna? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Flera veckor om du har den i frysen. Annars 3-4 dagar.

  • Hej, om jag inte vill frysa den efter tillagning – hur länge måste den stå i kylskåp då för rätt konsistens?

  • Hej!
    Tack för alla fina och härliga recept du delar med dig av, du är så grym alltså!
    En fråga angående receptet.. Jag skulle vilja göra den i en större springform, ca 22 cm, hur tycker du att jag ska konvertera receptet? 1/3 till ev ingredienserna?
    Ha en fin helg!

    • A
      Emma Brink Rask

      Tack!
      Jag skulle nog göra receptet gånger 1,5 x. Alltså ta en halv gång till av alla ingredienser.

  • Charlotta Bergkvist

    Ser helt fantastisk ut! Ska man ta bort krämen från oreokexen innan man mixar dem?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, den ska vara kvar, man mixar hela kexet!

  • Kan man göra den dagen innan? Blir den lika bra?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut, gör den innan, tryck ut den i formen och ha i frysen.

  • Den här kakan låter underbar, ska nog testa den nästa gång vi har ”tjejmiddag”, men en fråga: om jag vill byta ut gelatin mot agar (pulver eller flingor, hur gör jag då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du får läsa på paketet på det du använder , där står vad det motsvarar i gelatinblad.

      • Tack för snabbt svar! Jag undrar dock om du har provat. Jag är nämligen lite ny på att använda agar. Jag har sett att det står vad det motsvarar i gelatin, men ändå inte riktigt fått till det i de efterrätter jag provat. Ska jag göra allt i samma ordning som i receptet fast med agar eller ska jag göra något annorlunda?

  • Ser jättegod ut. Hur länge håller den i rumstemperatur, smälter den snabbt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej!
      Eftersom den har gelatin i sig så smälter den inte. Men den är godast kylskåpskall.
      Go

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg