Silkeslen mjölkchokladcheesecake över saltkolasås och oreokex-botten. Farligt gott!
Om du varit här förut och inte känner igen dig, så har jag bara tagit nya bilder på kakan och dekorerat den lite annorlunda, men annars, samma recept!
”Detta kan vara något av det godaste du har bakat” sa min man om denna mjölkchokladcheesecake med saltkolasås och oreobotten. Och det var idel lovord runt bordet när det bjöds på denna cheesecake som inte kräver någon ugn, och går att förbereda långt i förväg. Receptet är inspirerat av thefoodfactory.dk
Kolla här om du vill se hur jag gjort detta receptet som bakelser.
Jag rekommenderar att man börjar med att göra saltkolasåsen, den tar en stund. I övrigt är det ett ganska enkelt recept. Och om du inte orkar göra egen kolasås så kan du använda dulce de leche på burk. Den är dock lite rinnigare än denna kolasåsen. Var noga med att trycka upp kexen ett par centimeter på kanten, annars kommer kolasåsen rinna ut när du lossar kakan från formen.
Jag har gjort kakan i en springform på 20 cm.
Annika
Precis så blev det för mig med. Tar gärna emot tips på hur jag kan göra den så det inte glider. Supergoda smaker annars😋
Anna
Hej! Jag ska göra denna för andra gg, första gg fäste inte kolasåsen & cheesekaken i varandra. När man skurit en bit så gled alltså cheesekaken av från botten m såsen. Kan du tänka dig vad jag kan göra /inte göra denna gg? Gissar att det är kolasåsen som är för hal lixom?..
Oavsett så läskigt gott bakverk!! 🌸
Patricia
Jag gjorde denna till nyår och både barn och vuxna älskade den. Enda felet var att den åts upp för snabbt (hade gärna tagit mig en bit på nyårsdagen 😄), och det måste man ju säga är ett bra betyg. Tack för receptet!
Emma Brink Rask
Härligt!
Jessica
Hej! Har precis gjort din fantastiska cheesecake och ska servera på nyår. Hade du haft den i formen i frys eller kyl tills dess och hur lång tid tar den att tina? 😃
Ewa
Går det att ha den färdig fryst en hel vecka?
Emma Brink Rask
Absolut, inga problem!
Emma Brink Rask
Ha den i frysen och ta fram den på morgonen och låt den tina i kylen över dagen.
Jessica
Åh perfekt! Tack för snabbt svar 🥳
Sara
Den här var övermäktig. Skulle kunna skippa saltkolasåsen, eller häll hälften av den. Absolut jättegod oreobotten och själva mjölkchoklad cheese var väldigt god och slät/len.
Nicole
Hej!
Jag planerar att göra denna inför en middag med vänner! Problemet är att en del är vegetarianer så jag kan inte ha gelatin i. Sedan har jag aldrig använt låtsasgelatin och vill därför inte riskera att det blir fel. Går det att göra den utan? Om man gör typ som din oreocheesecake fast att man byter ut oreosarna mot chokladen?
Emma Brink Rask
Jag har gjort den här med vegegel och det gick fint. Du kan testa att göra den utan, men den riskerar att flyta iväg eller i alla fall inte riktigt hålla formen.
Markus
Hade den igår på nyår, och den blev poppis. Kan vara den bösta kakan jag nånsing gjort. Däremot fick jag dubbla receptet på bottnen. Rekommenderar även en matberedare för att krossa kexen, det var väldigt jobbigt för hand, speciellt om man ska göra två kakor.
Louise
Håller den formen om man tar av springformen och sen låter den tina?
Emma Brink Rask
Japp!
Madeleine
Denna vill jag testa. Mixar du hela oreokexet eller tar bort den vita smeten emellan kexen?
Emma Brink Rask
Hela kexet!
Jessica
Hur många dagar innan kan man göra denna? 🙂
Emma Brink Rask
Flera veckor om du har den i frysen. Annars 3-4 dagar.
Linda
Hej, om jag inte vill frysa den efter tillagning – hur länge måste den stå i kylskåp då för rätt konsistens?
Emma Brink Rask
4-5 timmar
Sanna
Hej!
Tack för alla fina och härliga recept du delar med dig av, du är så grym alltså!
En fråga angående receptet.. Jag skulle vilja göra den i en större springform, ca 22 cm, hur tycker du att jag ska konvertera receptet? 1/3 till ev ingredienserna?
Ha en fin helg!
Emma Brink Rask
Tack!
Jag skulle nog göra receptet gånger 1,5 x. Alltså ta en halv gång till av alla ingredienser.
Charlotta Bergkvist
Ser helt fantastisk ut! Ska man ta bort krämen från oreokexen innan man mixar dem?
Emma Brink Rask
Nej, den ska vara kvar, man mixar hela kexet!
Elin
Kan man göra den dagen innan? Blir den lika bra?
Emma Brink Rask
Absolut, gör den innan, tryck ut den i formen och ha i frysen.
Anna
Den här kakan låter underbar, ska nog testa den nästa gång vi har ”tjejmiddag”, men en fråga: om jag vill byta ut gelatin mot agar (pulver eller flingor, hur gör jag då?
Emma Brink Rask
Du får läsa på paketet på det du använder , där står vad det motsvarar i gelatinblad.
Anna
Tack för snabbt svar! Jag undrar dock om du har provat. Jag är nämligen lite ny på att använda agar. Jag har sett att det står vad det motsvarar i gelatin, men ändå inte riktigt fått till det i de efterrätter jag provat. Ska jag göra allt i samma ordning som i receptet fast med agar eller ska jag göra något annorlunda?
Emma Brink Rask
Jag har aldrig provat!
Sandra
Ser jättegod ut. Hur länge håller den i rumstemperatur, smälter den snabbt?
Emma Brink Rask
Hej!
Eftersom den har gelatin i sig så smälter den inte. Men den är godast kylskåpskall.
Go