Mintchokladtårta

14 december, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En mjukseg brownie med en krämig mörk chokladmousse med pepparmintsmak.

En väldigt enkel tårta helt utan geleringsmedel. Jag har gjort den med mörk choklad men du kan även göra den med mjölkchoklad. Använd gärna en mjölkchoklad med runt 40% kakaohalt och öka chokladmängden från 240 till 300 g choklad till samma mängd grädde.

Jag gjorde en brownie i en form på 16 cm.  Sen stöpte jag tårtan i en silikonform på 18 cm, du hittar den här. Men du kan även göra tårtan i en springform, sätt då gärna tårtplast runt kanterna.

Jag stöpte också mousse i mindre formar som jag sedan dekorerade tårtan med ovanpå. Du hittar dem här. 

Sen dekorarade jag med lite polkastänger och krossad mintchoklad. Den hade jag köpt i USA, du kan skippa den eller dekorera med vilken choklad du vill, typ daim eller mintchoklad.

Är inte mousse din grej? Kolla in ett annat recept på mintchokladtårta här >>

Mintchokladtårta

4/5(13)
Röster
Portioner: 8 portioner

Ingredienser:

Chokladbrownie

80 g smör

80 g mörk choklad

100 g socker (drygt 1 dl)

2 ägg

30 g vetemjöl (1/2 dl)

Mintchokladmousse

240 g mörk choklad ( Ca 60-70 % kakaohalt)

450 g vispgrädde (4,5 dl)

2 tsk pepparmintarom

Instruktioner:

chokladbrownie

1. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och klä en form, 16 cm i diameter med bakplåtspapper.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och smält den med smöret. Tag av kastrullen från värmen och rör ner sockret.

3. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda till sist i vetemjölet. Häll smeten i formen och grädda i ca 16–18 minuter. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall.

Mintchokladmousse

1. Smält chokladen försiktigt, rör ner pepparmintsoljan och ställ åt sidan.

2. Koka upp 1,5 dl av grädden och slå den över chokladen. Rör om till en slät ganache och låt den komma ner i fingervarm temperatur.

3. Vispa resten av grädden krämig, men fortfarande ganska rinnig. När chokladen svalnat vänder du samman lite och lite grädde med chokladen tills du har en enhetlig mousse. Rör inte för mycket, då blir moussen grynig.

4. Lägg browniebotten i en form på 18 cm som du täckt kanterna med tårtplast och häll mousse över tills det täcker med ca 2-3 cm. (om du använder en silikonform så häller du först 2-3 cm mousse i formen och sänker sedan ner browniebotten i mitten. Ställ formen i frysen över natten.

5. Häll resten av moussen på mindre silikonformar och frys dem också.

6. Ta fram tårtan ur frysen och lossa den från formen och lägg den på ett fat. Lossa de mindre formarna och lägg som en krans på tårtan. Låt tårtan tina i 5-6 timmar i kylen och dekorera sedan med polka och choklad innan servering.

Det kan vara gott att servera en klick lättvispad grädde till den här tårtan. Speciellt om du gjort  den på mörk choklad.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg