Financierer med brynt smör är nåt av det godaste jag vet. Gärna med rabarber eller salta mandlar. Men här har jag spritsat smeten i små silikonformar och då blir det små söta munsbitar, antingen att bjuda på till kaffet efter maten, eller att ha som tillbehör till glass eller annan dessert.
RECEPT
100 gram brynt smör
25 gram mörk sirap
100 gram florsocker
100 gram äggvita
40 gram mandelmjöl
40 gram vetemjöl
1 liten nypa bakpulver
1 liten nypa salt
Gör så här:
1. Bryn smöret genom att smälta det i en tjockbottnad kastrull och sen låta det puttra tills det blir gyllenbrunt och får en nötig doft. När smöret börjar skumma så att du knappt ser färgen längre, då är det dags att börja bli uppmärksam, för härifrån går det snabbt. Och det bränner väldigt fort om man inte ser upp.
2. Blanda i sirapen i det brynt smöret och ställ åt sidan för att svalna.
3. Blanda ihop mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
4. Vispa äggvitan tills den blir fluffig, tillsätt florsockret och vispa tills du har en fin maräng.
5. Sikta ner de torra ingredienserna i marängfluffet.
6. Tillsätt smörblandningen under vispning tills du har en jämn smet.
7. Fyll smeten i en spritspåse och låt den stå i kylen i 2 timmar.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Spritsa smeten i silikonformar, inte för mycket för då rinner det över och de får inte sin runda form. Fyll max till tre fjärdedelar.
10. Baka i ugnen i ca 5 minuter, längre om du gör i större formar. Mina är 3 cm i diameter.