Mina bästa bakformar

30 juni, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Bakformar kommer i alla möjliga slag. Sockerkaksformar, anslagsformar, ringar och springform. Här är några av de bakformar som jag använder mest och mest rekommenderar.

Kolla gärna här om du vill se mina bästa silikonformar >>

Anslagsformar

 

Ett anslag är ett annat ord för tårtbotten. I dessa formar som har låga kanter (max 5 cm höga) och ingen löstagbar botten bakar jag ofta tårtbottnar. Kanske inte de allra lättaste och luftigaste bottnarna som jag vill ska bli höga, men bottnar som är lite tyngre och saftigare. Bottnar som innehåller olja exempelvis. Då bakar jag varje botten var för sig och alltså inte en hög som jag delar. Det gör jag för jag upplever att de blir jämnare och tre tunna bottnar kommer att ha kraft att resa sig mer än om jag gräddar en ”tung” smet i en form och sen ska dela den efteråt. Jag smörjer formen med olja eller smör och fäster sen papper i botten och längs kanterna, då är det lätt att bara vända upp och ner på dem sen.
Jag har 3 formar som är 16 cm,  och 3 som är 20 cm.
Jag har köpt mina i USA, men här finns liknande, 3-pack med ca 16 cm och 3-pack med 20 cm.

Anslagsringar

 

Anslagsringar är som formar utan botten. Du sätter dem på ett bakplåtspapper på en plåt, och fyller sen med smeten i. Passar inte till allt för rinniga smetar, men till ex mazarin och brownie,  och även till riktigt fluffiga smeter som till ljusa tårtbottnar.
Men anslagsringar är inte bara bra att grädda bottnar i. Du kan också använda dem när du ska montera eller gjuta en moussetårta, då gärna med tårtplast längs kanten. Du kan också använda den för att stansa ut tårtbottnar. Ex om du har gjort en tunn botten som till en rulltårta, men sen kan du stansa ut bottnar med en tårtring.

De finns ex hos Bagaren och Kocken.

Man kan också köpa en ställbar anslagsring. Den här formen är så bra för man kan justera storleken på den. Allt från ca 16 cm upp till 32 cm eller mer. Den används på samma sätt som de fasta anslagsringarna men är lite mer flexibel.
En justerbar anslagsring finns här.

Det finns också anslagsringar fast rektangulära. Eller ja, då är det ju ingen ring. Men en ställbar form som är rektangulär. En sån rektangulär form hittar ni hos ex Bagaren och Kocken.

Pajringar

 

Pajringar som man kan göra exakta och raka tartlettskal och formar av gillar jag. De finns i större storlekar som för pajer eller mindre för tartletter i portionsstorlek. Man kavlar ut sin deg och sätter ringen på och trycker ner. Sen skär man remsor och fäster längs sidorna. Här finns en som är 18 cm. Och här en som är 20 cm.

Se exempel på bakverk här och här.

Fomar med upphöjd botten

 

De här formarna med upphöjd botten blir effektfulla och snygga där man kan fylla dem i mitten med något gott. De hittar ni hos Bakers. Se exempel på bakverk här, här och här.

Pajformar med löstagbar botten

 

Vanliga pajformar med löstagbar botten är också guld om man vill servera en fin paj där man ser kanten. När man väl har börjat använda formar där man kan ta bort kanten eller botten så vill man inte gå tillbaka till några andra.

Här hittar du en pajform med löstagbar botten på 23 cm.

Springformar

 

Formar med löstagbar botten. Allsidiga och kan som sagt användas till allt. Jag använder dem främst när jag ska baka höga, fluffiga och lätta bottnar som ex till en jordgubbstårta eller prinsesstårta. Men de går också utmärkt att baka browniebottnar och andra låga bottnar som ex nötmarängbottnar. Naturligtvis kan du även klä botten med bakplåtspapper, kanterna med tårtplast och sedan montera moussetårtor i dem. Jag gillar dem som är i anodiserad alumnium, de gräddar jämt och snabbt.

Här hittar du mina bästa springformar >>

Sockerkaksformar

 

Sen älskar jag ju mina sockerkaksformar från Nordiw Ware. Så vackra och hållbara. Ni hittar dem exempelvis här. Se exempel på kakor här, här och här.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Har ringarna från Silikomart men tycker bara att det fastnar. Något bra tips för hur man ska undvika det?

    • A
      Emma Brink Rask

      Menar du de perforerade pajringarna? Du måste se till att använda en deg som har ägg eller vatten i sig så att den drar ihop sig lite när den bakas. Då fastnar det aldrig. Och också inte trycka in degen för hårt.

Lämna ett svar till Rebecka (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg