Min bröllopstårta

15 september, 2018

Nötmarängbotten med salt kolasås och svart vinbärsmousse. Det är de drömmiga ingredienserna i bröllopstårtan som jag bakade till mitt eget bröllop.

Äntligen har jag fått ner receptet till bröllopstårtan på pränt. Den har en del moment, och att göra sju av den och dessutom ett gäng testtårtor innan dess var sannerligen lite pyssel. Men om man bara väljer att baka botten och göra moussen och kanske bara bakar en, så är det här ingen svår tårta.

Så! Tillbaka till bröllopstårtan. Det som var bra med den här, med tanke på att jag skulle göra den själv till mitt eget bröllop var att jag kunde göra klart alla tårtorna och dekorationerna och ha dem klara i frysen redan en vecka innan bröllopet. Sen på morgonen på själva dagen, så tog jag fram dem ur frysen, la på de frusna dekorationerna och gjorde resten av dekorationen. Sen packade jag dem i tårtkartonger och levererade dem till festlokalen där de stod i kyl hela dagen tills de skulle ätas som dessert på kvällen.

Gästerna var lyriska över den här tårtan, själv var jag lite less på den efter alla testomgångar, haha! Botten, som är en sån magiskt god botten att det nästan inte går att beskriva, ni måste bara baka den. Den går att använda till så mycket! Jag bakade den första gången till den här mangotårtan. Smaken av rostade pistagenötter, hasselnötter och valnötter tillsammans med saltkolakrämen är bara helt underbar! Det går att äta den bara som den är.

Tårtbotten är ganska söt och behöver paras ihop med något lite syrligare. Svarta vinbär är ju inte särskilt söta i sig, och den här moussen är inte heller supersöt. Men tillsammans med den söta botten så blir det en helt fantastisk kombination. A match made in heaven, vilket ju passar bra på ett bröllop.

Tårtorna är stöpta i silikonformar. Förmodligen kommer du att få lite mousse över från det här receptet, men det går inte riktigt att göra en mindre sats när den innehåller italiensk maräng. Jag hällde det som blev över i silikonformar för dekoration. Det funkar utmärkt. Att göra dekorationer av pannacotta blir snäppet bättre, de blir blankare och finare än moussen, därför gjorde jag det eftersom jag ville ha mina tårtor så perfekta som möjligt, men man kan använda bara mousse också som dekorationer. Det hade jag på några tårtor.

Du kan också välja om du vill dekorera dem med italiensk maräng eller med vanliga maränger. Om du väljer vanliga, tänk då bara på att lägga på dem precis innan tårtan ska serveras, annars smälter de i kylen.

Och här ser ni alla tårtorna som de såg ut när jag dekorerat dem på bröllopsdagen!

Och sorry för dålig bild nedan, men så här såg det ut när det var uppdukat på festen.

Hörrni! Följ gärna @brinkenbakar på Instagram för fler bilder och inblickar bakom kulisserna.

Nötmarängtårta med saltkolakräm och svart vinbärsmousse

4.2/5(54)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Nötmarängbotten

50 g hasselnötter

50 g valnötter

50 g osaltade pistagenötter

90 g äggvita (ca 3 st)

100 g fint råsocker, eller vanligt strösocker (drygt 1 dl)

1 msk mjöl (kan uteslutas för en helt glutenfri tårta)

Saltkolakräm

200 g kondenserad mjölk (en halv burk)

40 g brun farin (0,5 dl)

40 g smör

0,5 tsk salt

Svart vinbärsmousse

340 g svart vinbärspuré (se recept nedan)

4 gelatinblad

5 dl lättvispad grädde

60 gram äggvita (ca 2 st)

105 g socker (1,25 dl)

25 g vatten (0,25 dl)

Svart vinbärspannacotta

2 dl grädde

1 dl vinbärspuré (se recept nedan)

1 msk socker

2 st gelatinblad

Svart vinbärspuré

500 g frusna svarta vinbär

90 g socker (1 dl)

100 g vatten (1 dl)

Italiensk maräng

65 g äggvita (ca 2 st)

25 g vatten (0,25 dl)

105 g strösocker (1,25 dl)

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Lägg alla nötterna på en plåt och rosta i ca 10 minuter, skaka plåten emellanåt.

3. Låt nötterna bli helt kalla och mixa dem sedan till ett fint mjöl.

4. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.

5. Vänd ner nötter och vetemjölet i marängen.

6. Häll hälften av din smet i en smord form, ca 18-20 cm i diameter, och baka i ugnen i 15 minuter. Gör under tiden saltkolakrämen.

7. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sjud i några minuter tills det har fått en gyllenbrun färg och tjocknat. Rör hela tiden, annars bränner det!!

8. Tag ut din form ur ugnen, bred ut kolan över den bakade marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och baka i 18 minuter till.

9. Låt tårtbotten svalna helt.

Svart vinbärsmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Vispa grädden väldigt löst, den ska tjockna men fortfarande vara rinnande. Ställ in den i kylen.

3. Häll äggvitorna i en vispskål.

4. Lägg vatten och socker i en kastrull och koka upp till 121 grader. När sockerlagen når 115 grader börjar du vispa äggvitan. Vid 121 grader häller du i sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle medan du vispar. Låt sedan marängen vispa klart tills den når rumstemperatur.

5. Värm 1 dl av purén och smält gelatinet i den. Blanda sedan samman med resten av purén.

6. Blanda hälften av purén med grädden och blanda andra hälften med marängen. Vänd sedan samman allt.

7. Lägg den kalla tårtbotten i botten och mitten av en rund form som är minst 3-4 cm större än tårtbotten, så att du har luft på 1-2 cm mellan tårtbotten och formkanten. Du kan använda en springform eller en tårtring. Jag rekommenderar verkligen att använda tårtplast runt kanterna.

8. Häll moussen på en stor spritspåse för enklare hantering och häll sedan moussen runt och om och över tårtbotten. Skaka lite och slå formen lite försiktigt i bänken så att du inte får några luftfickor och så att du får en jämn toppyta på tårtan. Jämna ytan med en palett.

9. Låt tårtan stelna i kyl eller frys i 5-6 timmar. Om du ställer den i frysen så kommer de vara enklare att få ut ur formen och se fin ut. Men det funkar också att bara ha den i kylen.

Svart vinbärspannacotta (för dekoration)

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten

2. Häll grädde, vinbärspuré och socker i en kastrull och koka upp.

3. Låt vätskan svalna ner till ca 83 grader och lägg i gelatinbladen och rör om tills de är upplösta.

4. Låt pannacottan svalna något och häll en sedan i formar på silikonmattor och ställ in dem i frysen.

Svart vinbärspuré

1. Lägg allt i en kastrull, koka upp och låt sjuda i ett par minuter.

2. Mixa med en stavmixer och sila vätskan genom en sil. Låt purén svalna.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

4. Spritsa marängen på tårtan. 

Montera och dekorera

1. Ta loss tårtan ur formen. Gärna när den är fryst.

2. Ta fram silikonformarna med den frusna pannacottan, ta ut dem och lägg på tårtan.

3. Spritsa den italienska marängen som du vill ha den. Om du hellre vill göra vanliga maränger så lägg på dem precis innan servering, annars smälter dem.

4. Förvara tårtan i kylen och servera den kall. Om du har frusit den, låt den tina i kylen i 4-5 timmar innan servering.

Dela det här inlägget:
57 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Fantastiskt god tårta! Jag har gjort den tre gånger tidigare och det har alltid gjort succé. Nästa helg ska vi vara med på cykelfest och jag tänkte bjuda på ”bröllopstårtan” som efterrätt, har du några tips på passande dryck? Dessertvin? Artikelnummer vore väldigt uppskattat 🙂

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej! Vad kul. Det har jag dessvärre inte koll på. Jag skulle nog beskriva tårtan för personalen på systemet och fråga om råd där.
   Det jag kan tipsa om är annars ett lite sötare bubbel, typ som Asti från FREIXENET.

 • Går det att byta smaksättningen på moussen till något annat än bär? Jag tänker exempelvis passionsfrukt, citron eller liknande med hög syra. Och behöver mängderna i så fall anpassas?

 • Juli Hellsten

  Hej1 Jag testade göra denna tårta och den är helt fantastisk! Men jag använde en blandning av andra bär istället för svarta vinbär för det fanns inte i affären. Den blev jättegod i alla fall!. Första moussetårtan jag gjort och har bestämt att ha den till mitt bröllop som är nu om två veckor! Nu ska jag baka 6 stycken och lägga i frysen. Din blogg är så bra! Ska baka så många recept här ifrån och jag tackar att du har tagit dig tiden att lägga upp alla dessa recept och bra beskrivningar.

  Mvh Juli

  • A
   Emma Brink Rask

   Men så roligt att höra! Lycka till med tårtorna och bröllopet!

 • De ser helt fantastiska ut!
  Vilken storlek/diameter på silikonform är dessa gjutna i? Såg att dina formar är 5 cm höga. Är dessa tårtor då också 5 cm höga eller har du använt tårtplast som stöd för att göra dem högre?
  Kan inte bestämma mig om jag vill ha formar som är 5 cm eller 7 cm höga.

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej! Storleken är 18 cm i diameter, de är 5 cm höga och jag har inte förlängt dem med tårtplast. Har faktiskt inte sett några silikonformar som är 7 cm.
   Men om du hittar som är 7 så kanske det är mer användbart, du kan ju göra 5 cm höga tårtor i dem också.

 • Hej! Älskar dina recept.
  Om man ska göra denna i vanlig springform, hur garanterar man att moussen inte rinner ut? Eftersom man ska lägga moussen utanför botten i en större form 🙂

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej!
   Se till att du har klätt formen med bakplåtspapper i botten och sedan papper eller tårtplast runt kanten. Sen är moussen så pass fast att det inte ska vara några problem med att den ska läcka ut.

 • Veronika

  Hej!
  Jag tänkte baka till 20 personer och då dubbel sats. Kan man göra en dubbelt så stor tårta med samma ugnstid och så? Vet inte riktigt hur jag ska göra för att dubbla den. Eller är det bara att göra två stycken? Tack på förhand,

 • Ser jättegott ut!
  Vilken höjd har du på silikonformen?
  Tänkte det kunde vara ett bra köp, men vill inte riskera att den blir för låg

  • A
   Emma Brink Rask

   5 cm hög. Men man kan också sätta en högre tårtplast i om man behöver.

 • Felicia

  Tänkte baka denna tårta till min examen och ska göra två tårtor. Går det att göra dubbel sats av moussen direkt eller bör jag göra den i två omgångar?

 • När man monterar tårtan, när man gör det uppochner i en silikonform, finns det risk att marängbotten sjunker igenom till botten(det som blir toppen när man tar ut den)? När jag gjort moussetårtor tidigare så känns det som att det är så löst så hade jag lagg på en botten så hade den sjunkit. Eller ska man frysa moussen lite först?

  • A
   Emma Brink Rask

   Om man upplever att moussen är så lös så brukar jag sätta in den i frysen i 10 minuter innan jag lägger ner botten, så att moussen sätter sig lite.

 • Sara Hansson Kutti

  Tack för ett jättebra och välskrivet recept som var enkelt att följa. Och oj vad god tårtan blev! En succé helt enkelt!

 • Hur funkar det med marrängbotten? Kommer inte det att sjunka bort när man tinar tårtan i kylen?

  • A
   Emma Brink Rask

   Nejdå, i och med att det är så mycket nötter i den så är den mycket mer kompakt än vanlig frasmaräng så det går fint.

 • Så god tårta! 😊 Kan man dekorera med den italienska marängen kvällen innan tårtan ska serveras?

  • A
   Emma Brink Rask

   Det kan man, men samma dag är att föredra.

 • Var köper jag fint rörsocker? 🙂

 • Ska göra tårta liknande som denna till vänners bröllop, men med hallonmousse. Jag har testgjort den 1 gång och det blev hur bra som helst, men nu när jag skulle göra den på nytt skar sig moussen, har du någon idé/tanke på vad jag gjorde fel?

  • A
   Emma Brink Rask

   Förmodligen har du rört och vispat för mycket.

   • Gjorde om den idag med mycket bättre resultat, hade nog vispat grädden för hårt och sedan rört ihop lite väl stressigt!

 • Isabella

  Jag tänkte göra denna fantastiska tårta till min dotters namngivning 😊 Nu har jag precis lyssnat på er podd om moussetårtor och där pratade ni om att det bästa är att montera uppochner för att får ”vassa” snygga kanter. Som jag förstår från receptet har du inte gjort det med denna tårta, varför? Vad rekommenderar du att jag använder för form?

  • A
   emmabrink

   Jag har gjort det på denna. Den är stöpt i en silikonform. Jag har nog beskrivit det på andra sättet dock, för de flesta har inte silikonform och måste då montera på ”rätt” håll.

 • Provade att baka denna tårtan och den var helt fantastisk!😍 så bra recept!! Det jag klurar lite på är vad den matskeden vetemjöl gör för kakan om man ändå kan utesluta den? Bara nyfiken 🙂

  • A
   emmabrink

   Den hjälper till lite med att hålla ihop konsistensen, men jag har glömt den vid ett par tillfällen och det funkar ändå. Så den kan uteslutas.

 • Rostar du nötterna med skal på? Tar du bort skalen innan du mixar dem?

  • A
   Emma Brink Rask

   Ja, eller inte med det hårda skalet. Men med hinnan. Sen brukar jag ta bort det värsta med en ren kökshandduk.

   • Hej Emma,

    vilka fina tårtor. Jag vill provbaka i helgen för att göra dem som doptårta helgen efter. Hur gjorde du de mörkare dekorationer på tårtan? Fryst svartvinbärspuree med gelatin?

    Tack för fantastisk fina bilder och recept
    Anna

    • A
     Emma Brink Rask

     Det är det som är pannacottan, står också i receptet.

   • Tack! Om jag vill att den ska vara glutenfri vad kan jag använda för alternativ till mjöl? Funkar mandelmjöl eller potatismjöl?

    • A
     Emma Brink Rask

     Du kan bara skippa den matskeden med mjöl som står i receptet, det går fint ändå.

 • Vart har du köpt silikonformarna till pnnacottan?

 • Vart har du köpt silikonformarna som du fryst pannacottan i?😊

 • Annica Larsson

  Har en liten fundering på den italienska marängen, ska den vara uppe på det sista lagret av nötmarängen innan den gräddas? Eller när ska den gräddas?

  • A
   Emma Brink Rask

   Den italienska marängen ska inte gräddas. Den spritsar du på tårtan som dekoration innan servering.

 • Nicolina

  Om man skulle vilja ha någon mer komponent i, vad tror du skulle passa? Om man vill ha lite mer ”motstånd”, tänker att moussen är mjuk och så även marängen?.

 • Jag gjorde denna, upplevde att moussen släppte vätska när den tinade i kylen, finns det något knep för att undvika detta?

  • A
   Emma Brink Rask

   Det är lätt hänt med bärmousse, jag har inte hittat något superknep för att undvika det. Mer än att man ska vara noga med att inte övervispa så att moussen skär sig.

 • Ska göra en tårta med hallon mousse funkar de att anväda detta mousse recept fast med andra bär? I mitt fall hallon då….

  • Bakar din bröllopstårta till midsommar! 😍 gör just nu vinbärspuren och silar. Är det vätskan i silen som är puren eller den som är avsilad??

   • A
    Emma Brink Rask

    Den som är avsilad. Alltså inte det som blir kvar i silen.

  • A
   Emma Brink Rask

   Det går fint!

 • Det blev ju jättemycket mousse! Jag fick göra en tårta till då med vanlig sockerkaksbotten. Tycker faktiskt att den blev godare. Lättare och mindre söt. Men båda blev bra. Gjorde ingen pannacotta.

 • Martina

  Den nötmarängbotten är såå god! Gör det enkelt för mig och spritsar grädde och toppar med massa hallon, supergott.

 • Agnes Leijon

  Den här tårtan ser ju helt underbar ut. Har ni något tips på hur man kan alternera bottnarna om man har nötallergiker i sällskapet?

  • A
   Emma Brink Rask

   Jag gjorde en variant till bröllopet utan nötter och med en browniebotten istället. Men man använda mandel om det funkar, eller kokos.

   • Matilda

    Hur skulle du ha gjort om du gör botten med kokos? Rosta och mixa även det? Skulle du använda samma mängd socker? Tänker att kokos är sötare än nötter, men kanske tänker fel?:)

    • A
     Emma Brink Rask

     Jag brukar ha samma mängd socker och det brukar bli bra, men du kan säkert minska ner något. Jag brukar mixa 2 tredjedelar av kokosen till ett finare mjöl och sen vända ihop med resten (mest för att jag gillar texturen av att ha lite vanlig kokos kvar). Men jag brukar inte rosta kokosen, den blir rostad nog i ugnen sen.

 • A
  Emma Brink Rask

  Jag tog upp mina ur frysen på morgonen och la på guldfaten, dekorerade och lät tina i kylen under dagen.

 • Hur hade du smidigast gjort med denna tårtan, jag tänker om den skall serveras till ett bröllop? Hur långt innan hade tagit upp den hur frysen?
  Hade du lagt den på de guldiga faten med en gång eller väntat?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg