Nötmarängbotten med salt kolasås och svart vinbärsmousse. Det är de drömmiga ingredienserna i bröllopstårtan som jag bakade till mitt eget bröllop.
Äntligen har jag fått ner receptet till bröllopstårtan på pränt. Den har en del moment, och att göra sju av den och dessutom ett gäng testtårtor innan dess var sannerligen lite pyssel. Men om man bara väljer att baka botten och göra moussen och kanske bara bakar en, så är det här ingen svår tårta.
Så! Tillbaka till bröllopstårtan. Det som var bra med den här, med tanke på att jag skulle göra den själv till mitt eget bröllop var att jag kunde göra klart alla tårtorna och dekorationerna och ha dem klara i frysen redan en vecka innan bröllopet. Sen på morgonen på själva dagen, så tog jag fram dem ur frysen, la på de frusna dekorationerna och gjorde resten av dekorationen. Sen packade jag dem i tårtkartonger och levererade dem till festlokalen där de stod i kyl hela dagen tills de skulle ätas som dessert på kvällen.
Gästerna var lyriska över den här tårtan, själv var jag lite less på den efter alla testomgångar, haha! Botten, som är en sån magiskt god botten att det nästan inte går att beskriva, ni måste bara baka den. Den går att använda till så mycket! Jag bakade den första gången till den här mangotårtan. Smaken av rostade pistagenötter, hasselnötter och valnötter tillsammans med saltkolakrämen är bara helt underbar! Det går att äta den bara som den är.
Tårtbotten är ganska söt och behöver paras ihop med något lite syrligare. Svarta vinbär är ju inte särskilt söta i sig, och den här moussen är inte heller supersöt. Men tillsammans med den söta botten så blir det en helt fantastisk kombination. A match made in heaven, vilket ju passar bra på ett bröllop.
Tårtorna är stöpta i silikonformar. Förmodligen kommer du att få lite mousse över från det här receptet, men det går inte riktigt att göra en mindre sats när den innehåller italiensk maräng. Jag hällde det som blev över i silikonformar för dekoration. Det funkar utmärkt. Att göra dekorationer av pannacotta blir snäppet bättre, de blir blankare och finare än moussen, därför gjorde jag det eftersom jag ville ha mina tårtor så perfekta som möjligt, men man kan använda bara mousse också som dekorationer. Det hade jag på några tårtor.
Du kan också välja om du vill dekorera dem med italiensk maräng eller med vanliga maränger. Om du väljer vanliga, tänk då bara på att lägga på dem precis innan tårtan ska serveras, annars smälter de i kylen.
Och här ser ni alla tårtorna som de såg ut när jag dekorerat dem på bröllopsdagen!
Och sorry för dålig bild nedan, men så här såg det ut när det var uppdukat på festen.
Hörrni! Följ gärna @brinkenbakar på Instagram för fler bilder och inblickar bakom kulisserna.
Linn
Jag har gjort denna tårta flera gånger och ska göra den till mitt bröllop nu i höst men hur gör jag för att få den fri från gelatin? Vad kan jag byta ut det mot och vilka mått blir det då? 🙂
Tack för ett fantastiskt gott recept!
Emma Brink Rask
Hej! Det tråkiga svaret är att du inte kan det. Inte med samma recept, smak och konsistens. Läs mer här: https://brinkenbakar.se/kan-man-byta-gelatin-mot-agar-agar/
Moa
Fantastiskt god tårta! Jag har gjort den tre gånger tidigare och det har alltid gjort succé. Nästa helg ska vi vara med på cykelfest och jag tänkte bjuda på ”bröllopstårtan” som efterrätt, har du några tips på passande dryck? Dessertvin? Artikelnummer vore väldigt uppskattat 🙂
Emma Brink Rask
Hej! Vad kul. Det har jag dessvärre inte koll på. Jag skulle nog beskriva tårtan för personalen på systemet och fråga om råd där.
Det jag kan tipsa om är annars ett lite sötare bubbel, typ som Asti från FREIXENET.
Cornelia
Går det att byta smaksättningen på moussen till något annat än bär? Jag tänker exempelvis passionsfrukt, citron eller liknande med hög syra. Och behöver mängderna i så fall anpassas?
Emma Brink Rask
Hej, du kan byta, men om du väljer något mer mycket mer syra behöver receptet göras om, medan typ blåbär och hallon funkar utan att ändra.
Här finns en variant på samma tårta med passionsfrukt och mango.
https://brinkenbakar.se/mangomoussetarta/
Juli Hellsten
Hej1 Jag testade göra denna tårta och den är helt fantastisk! Men jag använde en blandning av andra bär istället för svarta vinbär för det fanns inte i affären. Den blev jättegod i alla fall!. Första moussetårtan jag gjort och har bestämt att ha den till mitt bröllop som är nu om två veckor! Nu ska jag baka 6 stycken och lägga i frysen. Din blogg är så bra! Ska baka så många recept här ifrån och jag tackar att du har tagit dig tiden att lägga upp alla dessa recept och bra beskrivningar.
Mvh Juli
Emma Brink Rask
Men så roligt att höra! Lycka till med tårtorna och bröllopet!
Johanna
De ser helt fantastiska ut!
Vilken storlek/diameter på silikonform är dessa gjutna i? Såg att dina formar är 5 cm höga. Är dessa tårtor då också 5 cm höga eller har du använt tårtplast som stöd för att göra dem högre?
Kan inte bestämma mig om jag vill ha formar som är 5 cm eller 7 cm höga.
Emma Brink Rask
Hej! Storleken är 18 cm i diameter, de är 5 cm höga och jag har inte förlängt dem med tårtplast. Har faktiskt inte sett några silikonformar som är 7 cm.
Men om du hittar som är 7 så kanske det är mer användbart, du kan ju göra 5 cm höga tårtor i dem också.
Gry
Hej! Älskar dina recept.
Om man ska göra denna i vanlig springform, hur garanterar man att moussen inte rinner ut? Eftersom man ska lägga moussen utanför botten i en större form 🙂
Emma Brink Rask
Hej!
Se till att du har klätt formen med bakplåtspapper i botten och sedan papper eller tårtplast runt kanten. Sen är moussen så pass fast att det inte ska vara några problem med att den ska läcka ut.
Veronika
Hej!
Jag tänkte baka till 20 personer och då dubbel sats. Kan man göra en dubbelt så stor tårta med samma ugnstid och så? Vet inte riktigt hur jag ska göra för att dubbla den. Eller är det bara att göra två stycken? Tack på förhand,
Roger
Ser jättegott ut!
Vilken höjd har du på silikonformen?
Tänkte det kunde vara ett bra köp, men vill inte riskera att den blir för låg
Emma Brink Rask
5 cm hög. Men man kan också sätta en högre tårtplast i om man behöver.
Felicia
Tänkte baka denna tårta till min examen och ska göra två tårtor. Går det att göra dubbel sats av moussen direkt eller bör jag göra den i två omgångar?
Emma Brink Rask
Det går fint!
Lisa
När man monterar tårtan, när man gör det uppochner i en silikonform, finns det risk att marängbotten sjunker igenom till botten(det som blir toppen när man tar ut den)? När jag gjort moussetårtor tidigare så känns det som att det är så löst så hade jag lagg på en botten så hade den sjunkit. Eller ska man frysa moussen lite först?
Emma Brink Rask
Om man upplever att moussen är så lös så brukar jag sätta in den i frysen i 10 minuter innan jag lägger ner botten, så att moussen sätter sig lite.
Sara Hansson Kutti
Tack för ett jättebra och välskrivet recept som var enkelt att följa. Och oj vad god tårtan blev! En succé helt enkelt!
Per
Hur funkar det med marrängbotten? Kommer inte det att sjunka bort när man tinar tårtan i kylen?
Emma Brink Rask
Nejdå, i och med att det är så mycket nötter i den så är den mycket mer kompakt än vanlig frasmaräng så det går fint.
Malin
Så god tårta! 😊 Kan man dekorera med den italienska marängen kvällen innan tårtan ska serveras?
Emma Brink Rask
Det kan man, men samma dag är att föredra.
Lovisa
Var köper jag fint rörsocker? 🙂
Heidi
Ska göra tårta liknande som denna till vänners bröllop, men med hallonmousse. Jag har testgjort den 1 gång och det blev hur bra som helst, men nu när jag skulle göra den på nytt skar sig moussen, har du någon idé/tanke på vad jag gjorde fel?
Emma Brink Rask
Förmodligen har du rört och vispat för mycket.
Heidi
Gjorde om den idag med mycket bättre resultat, hade nog vispat grädden för hårt och sedan rört ihop lite väl stressigt!
Isabella
Jag tänkte göra denna fantastiska tårta till min dotters namngivning 😊 Nu har jag precis lyssnat på er podd om moussetårtor och där pratade ni om att det bästa är att montera uppochner för att får ”vassa” snygga kanter. Som jag förstår från receptet har du inte gjort det med denna tårta, varför? Vad rekommenderar du att jag använder för form?
emmabrink
Jag har gjort det på denna. Den är stöpt i en silikonform. Jag har nog beskrivit det på andra sättet dock, för de flesta har inte silikonform och måste då montera på ”rätt” håll.
Malin
Provade att baka denna tårtan och den var helt fantastisk!😍 så bra recept!! Det jag klurar lite på är vad den matskeden vetemjöl gör för kakan om man ändå kan utesluta den? Bara nyfiken 🙂
emmabrink
Den hjälper till lite med att hålla ihop konsistensen, men jag har glömt den vid ett par tillfällen och det funkar ändå. Så den kan uteslutas.
Karin
Rostar du nötterna med skal på? Tar du bort skalen innan du mixar dem?
Emma Brink Rask
Ja, eller inte med det hårda skalet. Men med hinnan. Sen brukar jag ta bort det värsta med en ren kökshandduk.
Anna
Hej Emma,
vilka fina tårtor. Jag vill provbaka i helgen för att göra dem som doptårta helgen efter. Hur gjorde du de mörkare dekorationer på tårtan? Fryst svartvinbärspuree med gelatin?
Tack för fantastisk fina bilder och recept
Anna
Emma Brink Rask
Det är det som är pannacottan, står också i receptet.
Karin
Tack! Om jag vill att den ska vara glutenfri vad kan jag använda för alternativ till mjöl? Funkar mandelmjöl eller potatismjöl?
Emma Brink Rask
Du kan bara skippa den matskeden med mjöl som står i receptet, det går fint ändå.
Karin
Vart har du köpt silikonformarna till pnnacottan?
Emma Brink Rask
De finns på sidan 3 här: https://bakers.se/catalog/groups/brinkens-produkter
Karin
Vart har du köpt silikonformarna som du fryst pannacottan i?😊
Emma Brink Rask
https://bakers.se/catalog/groups/brinkens-produkter
Annica Larsson
Har en liten fundering på den italienska marängen, ska den vara uppe på det sista lagret av nötmarängen innan den gräddas? Eller när ska den gräddas?
Emma Brink Rask
Den italienska marängen ska inte gräddas. Den spritsar du på tårtan som dekoration innan servering.
Nicolina
Om man skulle vilja ha någon mer komponent i, vad tror du skulle passa? Om man vill ha lite mer ”motstånd”, tänker att moussen är mjuk och så även marängen?.
Daniel
Jag gjorde denna, upplevde att moussen släppte vätska när den tinade i kylen, finns det något knep för att undvika detta?
Emma Brink Rask
Det är lätt hänt med bärmousse, jag har inte hittat något superknep för att undvika det. Mer än att man ska vara noga med att inte övervispa så att moussen skär sig.
Elin
Ska göra en tårta med hallon mousse funkar de att anväda detta mousse recept fast med andra bär? I mitt fall hallon då….
Tilde
Bakar din bröllopstårta till midsommar! 😍 gör just nu vinbärspuren och silar. Är det vätskan i silen som är puren eller den som är avsilad??
Emma Brink Rask
Den som är avsilad. Alltså inte det som blir kvar i silen.
Emma Brink Rask
Det går fint!
Anna
Det blev ju jättemycket mousse! Jag fick göra en tårta till då med vanlig sockerkaksbotten. Tycker faktiskt att den blev godare. Lättare och mindre söt. Men båda blev bra. Gjorde ingen pannacotta.
Martina
Den nötmarängbotten är såå god! Gör det enkelt för mig och spritsar grädde och toppar med massa hallon, supergott.
Agnes Leijon
Den här tårtan ser ju helt underbar ut. Har ni något tips på hur man kan alternera bottnarna om man har nötallergiker i sällskapet?
Emma Brink Rask
Jag gjorde en variant till bröllopet utan nötter och med en browniebotten istället. Men man använda mandel om det funkar, eller kokos.
Matilda
Hur skulle du ha gjort om du gör botten med kokos? Rosta och mixa även det? Skulle du använda samma mängd socker? Tänker att kokos är sötare än nötter, men kanske tänker fel?:)
Emma Brink Rask
Jag brukar ha samma mängd socker och det brukar bli bra, men du kan säkert minska ner något. Jag brukar mixa 2 tredjedelar av kokosen till ett finare mjöl och sen vända ihop med resten (mest för att jag gillar texturen av att ha lite vanlig kokos kvar). Men jag brukar inte rosta kokosen, den blir rostad nog i ugnen sen.
Emma Brink Rask
Jag tog upp mina ur frysen på morgonen och la på guldfaten, dekorerade och lät tina i kylen under dagen.
Daniel
Hur hade du smidigast gjort med denna tårtan, jag tänker om den skall serveras till ett bröllop? Hur långt innan hade tagit upp den hur frysen?
Hade du lagt den på de guldiga faten med en gång eller väntat?