Midsommartårta med sill och potatis

16 juni, 2023

En potatisterrin med Västerbottensost ovanpå en bas av rågbröd, toppad med matjesill, ägg och lök. Det kan låta okonventionellt med en sill- och potatistårta men den här tårtan kommer att bli snackisen på vilket smörgåsbord som helst.

I den här tårtan får du en hel midsommarlunch i en enda tårtbit.

Receptet kommer ursprungligen från min bok, Tårtor & Smörgåstårtor. Fler smörgåstårtor som passar till midsommar hittar du här >>

Midsommartårta med sill och potatis

5/5(1)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Botten

200 g rågbröd

50 g smält smör

Potatisterrin

2 gelatinblad

400 g kokt, kall färskpotatis

1 dl vispgrädde

100 g riven Västerbottensost

150 g philadelphiaost

150 g gräddfil (1,5 dl)

1 dl hackad gräslök

Salt och svartpeppar

Garnering

200 g matjesill

3 hårdkokta ägg

1 finhackad rödlök

1 dl hackad gräslök

Instruktioner:

Botten

1. Gör i ordning en springform eller tårtring, 18-20 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och tårtplast eller plastfolie på kanterna.

2. Mixa rågbröd med smält smör och tryck ut i botten på formen.

Potatisterrin

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Dela potatisen i 1 cm stora kuber.

3. Värm grädde och Västerbottensost i en liten kastrull tills osten har smält. Smält sedan gelatinet där i.

4. Vispa färskosten fluffig och vispa ner ostgrädden. Vänd sedan ner gräddfilen. Vänd ner potatis och hackad gräslök och smaka av med salt och svartpeppar. Häll fyllningen på rågbrödsbotten och låt allt sätta sig i kylen i 3-4 timmar.

Garnering

1. Dela matjessillen i 1 cm breda strimlor och lägg den i en hög på mitten av tårtan.

2. Dela äggen så att du har gulorna för sig och vitorna för sig. Finhacka gulor och vitor för sig.

3. Lägg en krans av hackad gräslök runt sillen. Fortsätt med en krans med äggvitor, sedan hackad rödlök och till sist en krans av äggulor.

Servera tårtan kall.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg