Midsommartårta med jordgubbar och grädde

19 juni, 2019

En riktig klassiker. Luftiga vaniljbottnar, vaniljkräm, grädde och så jordgubbar förstås. Inget annat duger på Midsommarafton.

På midsommarafton vill jag har äkta klassisk traditionell gräddtårta med jordgubbar. Den här är både enkel och god! Perfekt att förbereda tårtan dagen innan så att den får stå och gotta till sig över natten i kylskåpet. Sen vispar du bara grädde och dekorerar den på själva midsommarafton.

Om du mot förmodan vill experimentera lite så jag ett gäng andra tårtor som också funkar på midsommarafton.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, tips, filmer och inblick bakom kulisserna.

Midsommartårta med jordgubbar och grädde

4.6/5(8)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

140 gram socker (1,5 dl)

2 ägg

1 tsk vaniljpasta

30 gram smör

1 dl mjölk

120 gram vetemjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

Fyllning

2 dl vispgrädde

3 dl jordgubbar

Dekoration

5 dl vispgrädde

2 dl jordgubbar

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft  (175 grader vanlig ugn) och smörj 1 form, 18-20 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.

5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och fördela den i formen.

6. Baka i 20-25 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

7. Låt tårtbottnen svalna helt.

Lägg ihop tårtan

1. Dela tårtbotten i 3 delar.

2. Vispa grädden lätt och vänd samman den med vaniljkrämen. Spara lite för att stryka runt tårtan.

3. Lägg hälften av vaniljkrämen på en tårtbotten. Skiva jordgubbarna och lägg hälften på vaniljkrämen.

4. Gör likadant med nästa lager. Resten av vaniljkrämen och resten av jordgubbarna. Stryk sedan med den sparade vispgrädden ett tunt lager runt om och på tårtan. Täck den sedan med plastfolie och sätt in i kylen, gärna över natten.

Dekorera tårtan

1. Vispa grädden. Sluta vispa när den är fluffig och du tror att du inte riktigt har vispat tillräckligt. Tro mig, du har det.

2. Gör klart en spritspåse med en stängd stjärntyll (jag använde Wilton 1M). Stryk ett lager grädde på toppen av tårtan och spritsa sedan resten runt om tårtan.

3. Dela jordgubbarna på mitten, behåll det gröna. Lägg dem tillsammans med blommor som en krans på toppen av tårtan.
Servera genast! (eller helst inom ett par timmar, förvara tårtan i kylen fram tills dess)

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Dubbel sats blev jättebra. Jag hade den dock lite för kort i ugnen så den blev lite undergräddad. Den såg klar ut när jag kollade med sticka men den skulle ha behövt lite till… Den blev ändå otroligt god och fantastiskt vacker. Se bild på @adnilak på Insta om du vill.

  • Jag har en springform på 24 cm med vacker porslinsunderdel som jag skulle vilja använda till denna tårta. Har du provat göra anslaget i större form nångång och hur gjorde du om receptet då? Borde det funka att göra 1,5 sats?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! 1,5 sats funkar, men kanske är dubbla satsen ännu bättre.

  • Caroline

    Underbart med jordgubbstårta! Ska det vara bakpulver i grädden? Det har jag aldrig sett innan. Vad har det för effekt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Man kan hoppa över det, det ger ingen smak, men det hjälper till att vispa den mer stabil utan att sen blir grynig. Bra om man vill spritsa grädden.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg