I år var jag faktiskt trött på gräddtårta med jordgubbar redan innan midsommar. Så istället gjorde jag en annorlunda tårta till själva midsommarafton.
En saftig chokladbotten med jordgubbsmousse, fläderpannacotta och italiensk maräng. Jag hällde också lite jordgubbsmousse och fläderpannacotta i små silikonformar för att kunna lägga dem ovanpå tårtan som fin dekoration.
RECEPT
Chokladbotten
80 gram smör
100 gram mörk choklad
1 dl socker
2 ägg
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl gräddfil
1. Sätt ungnen på 175 grader
2. Smält smöret i en kastrull. Lägg ner chokladen och låt den smälta.
3. Vispa samman strösocker och ägg i en bunke ,inte pösigt, bara litegrann.
4. Blanda alla övriga torra ingredienser i en skål.
5. Blanda ner ägg och socker i smör och choklad och rör samman.
6. Vänd ner de torra ingredienserna och gräddfilen och rör samman till en jämn smet.
7. Häll smeten i en smörad rund form, ca 18-20 cm i diameter.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
9. Låt kakan svalna helt i formen.
Jordgubbsmousse
2 gelatinblad
150 gram jordgubbar (färska eller tinade frysta)
45 gram florsocker
1,25 dl grädde
100 gram turkisk yoghurt
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter
2. Mixa jordgubbarna och florsockret till en pure.
3. Värm lite av jordgubbspurén i en kastrull och låt gelatinbladen smälta i den. Häll sedan tillbaka med den kalla purén och blanda ordentligt.
4. Vispa grädden lägg, tillsätt youghurten och vispa jämt.
5. Rör ned jordubbspurén i grädden, lite i taget.
6. Häll över moussen över chokladkakan i springformen.
7. Ställ in i frysen i minst 2 timmar
Fläderpannacotta
2 gelatinblad
2,5 dl grädde
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk saft av en citron
1 dl koncentrerad flädersaft
1.Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter
2. Koka upp grädde och socker. Dra från plattan och vispa i vaniljsockret.
3. Vrid ur och lägg i gelatinbladen i grädden och rör tills de är upplösta.
4. Tillsätt flädersaften och citronsaften.
5. Låt svalna tills ungefär rumsvarmt, häll det sedan på jordgubbsmoussen i springformen. Låt stå i frysen i 2-3 timmar, eller helst över natten.
Italiensk maräng
2 äggvitor
0,5 dl vatten
1,25 dl socker
1. Häll äggvitan i en vispbunke.
2. Koka upp vatten och strösocker till 120 grader.
3. När den nästan är uppe i rätt temperatur, börja vispa äggvitan. När sockret når 120 grader ska äggvitan vara ett fast skum.
4. Häll i sockerlagen i äggvitan i en tunnstråle medan du vispar på högsta hastighet. Vispa sedan på högsta i ett par minuter, dra sen ner till medelhög hastighet och vispa till marängen är i rumstemperatur.
5. Lägg marängen i en spritspåse med en tyll. Spritsa den frusna tårtan och bränn av med en brännare.
Låt sedan tårtan stå i kyl i minst 5 timmar innan den serveras.
2 reaktioner på ”Midsommartårta med chokladbotten, jordgubbsmousse, fläderpannacotta och italiensk maräng”
Tänkte göra denna till ett dop, men hur länge håller den sig i frysen? Tänkte göra den i god tid så man bara har dekorationerna till samma dag men vill ju inte vara ute i för god tid heller så att den blir dålig istället.
Den håller i flera veckor i frysen.