Det är september och säsong för färska fikon. Dessa små frukter som är så fina, både på utsidan och insidan. Jag äter gärna torkade fikon till jul, eller fikonmarmelad till en god ost. Men jag tycker faktiskt inte om färska fikon! De smakar liksom inte så mycket tycker jag.
Men eftersom de är så vackra så var jag bara tvungen att baka med dem.
Vad ni ser på bilderna är frangipane, eller mazarin, vad jag förstår är de båda typ samma sak? Ett mördegspajskal fyllt med en mandelkräm och fikon som bakas. För att göra det hela ännu godare så gjorde jag fyllningen på brynt smör. Gillar du mazariner (och fikon!) så kommer du att gilla det här. Men, tryck gärna ner lite fler fikon än vad jag gjorde. Det förtjänar både du och pajen!
RECEPT
Räcker till 4 små pajer eller till en större standardform
Pajdeg:
50 gram florsocker
100 gram smör
150 gram vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
25 gram ägg (ca 1/2)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop det till en deg. Överarbeta inte.
3. Plasta in och låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.
4. Kavla ut degen och täck sedan en pajform. Elller tumma ut degen med fingrarna om du vill.
5. Låt den stå i frysen i ca 15 minuter och förbaka dem sedan i ugnen i ca 15-20 minuter tills den blir gyllenbrun.
Fyllning
200 gram smör
100 gram råsocker
100 gram strösocker
4 ägg
75 gram vetemjöl
200 gram mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
4-6 fikon
1. Bryn smöret i en kastrull tills det är brunt och luktar lite kola-aktigt. Häll den i en skål och ställ in det i kylen tills det blir som rumsvarmt smör i konsistens.
2. Vispa smör och socker tills det blir ljusare och fluffigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa emellan.
4. Rör ner de torra ingredienserna.
5. Häll fyllningen i pajskalet. Dela fikonen och tryck ned dem i fyllningen.
6. Grädda tills fyllningen har ”stannat”. Ca 30-40 minuter.