Mazarinpaj med brynt smör och fikon

16 september, 2018

fikonpaj-2

Färska fikon i en magisk kombo med mazarinfyllning med brynt smör.

fikonpaj-4

fikonpaj-3

Vad ni ser på bilderna är frangipane, eller mazarin, vad jag förstår är de båda typ samma sak? Ett mördegspajskal fyllt med en mandelkräm och fikon som bakas. För att göra det hela ännu godare så gjorde jag fyllningen på brynt smör. Gillar du mazariner (och fikon!) så kommer du att gilla det här. Men, tryck gärna ner lite fler fikon än vad jag gjorde. Det förtjänar både du och pajen!

fikonpaj-1

Det är september och säsong för färska fikon. Dessa små frukter som är så fina, både på utsidan och insidan. Jag äter gärna torkade fikon till jul, eller fikonmarmelad till en god ost. Men jag tycker faktiskt inte om färska fikon! De smakar liksom inte så mycket tycker jag.

Men eftersom de är så vackra så var jag bara tvungen att baka med dem.

fikonpaj-5

Mazarinpaj med brynt smör och fikon

4.3/5(2)
Röster
Portioner: Räcker till 4 portionspajer eller till en större standardform

Ingredienser:

Pajdeg

50 gram florsocker (knappt 1 dl)

100 gram smör

150 gram vetemjöl (2,5 dl)

1 tsk vaniljsocker

25 gram ägg (ca 1/2)

Fyllning

200 gram smör

100 gram råsocker (drygt 1 dl)

100 gram strösocker (drygt 1 dl)

4 ägg

75 gram vetemjöl (1,3 dl)

200 gram mandelmjöl (4 dl)

0,5 tsk vaniljpulver

4-6 färska fikon

Instruktioner:

Pajdeg

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop det till en deg. Överarbeta inte.

3. Plasta in och låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.

4. Kavla ut degen och täck sedan en pajform. Elller tumma ut degen med fingrarna om du vill.

5. Låt den stå i frysen i ca 15 minuter och förbaka dem sedan i ugnen i ca 15-20 minuter tills den blir gyllenbrun.

Fyllning

1. Bryn smöret i en kastrull tills det är brunt och luktar lite kola-aktigt. Häll den i en skål och ställ in det i kylen tills det blir som rumsvarmt smör i konsistens.

2. Vispa smör och socker tills det blir ljusare och fluffigt.

3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa emellan.

4. Rör ner de torra ingredienserna.

5. Häll fyllningen i pajskalet. Dela fikonen och tryck ned dem i fyllningen.

6. Grädda tills fyllningen har ”stannat”. Ca 30-40 minuter.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg